Kispéntekre

Ha csütörtökön is kimozdulnál, nézd át programkínálatunkat!

Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

Kolibri Fészek, december 16., 10.30h

Császármorzsa király lányát, a finom Csokis Minyont elrabolja a gonosz Vérpuding. A kiszabadítására jelentkező nyalánk vitézek mind megfutamodnak a feladat nehézségei elől. Ekkor jelentkezik a királynál Csücsök, a kis kiflivég. Kalandos útja során találkozik a Rémsütikkel, a Bundáskenyérrel, a Vattacukorral, a Diós kalácsokkal és a bátor Marcipánegérrel.

Csillagtánc

Fővárosi Nagycirkusz, december 16., 11h, 14h

Annyiféle csillag van, ahány ember. Vagy annyiféle, ahány érzelem. Mindennek és mindenkinek megvan a maga választott csillaga, amely mutatja neki az utat, reménnyel tölti el, bevilágítja az éjszaka vagy a rosszkedv sötétségét. Nézz az artisták csillagszemébe, és válassz magadnak cirkuszi csillagot! Olyan csillagod lesz, amilyen senki másnak nincsen!

A karácsonyi rózsa legendája

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, december 16., 11h, 15h

Egy csodálatos költői mese a hit erejéről, a csodákról, és az isteni gondviselésről, rablókkal, szerzetesekkel, gyerekekkel. A mesében a rablók erdei lakhelye mellett minden karácsonykor, a legnagyobb hidegben, egy napra feléled az erdő, kivirágzanak a virágok.

Tárlatvezetés

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, december 16., 17h

Gyorgyevics Tamás, Széchenyi életrajzírója tart tárlatvezetést a kiállításban. Az eseményen való részvétel ingyenes.

Díjnyertes kortársak | A Central European String Quartet koncertje

BMC Koncertterem, december 16., 18h

A Central European String Quartet-et virtuóz zenészek alkotják, akik különleges, feltűnően egységes formációvá álltak össze az elmúlt években. Külön-külön számtalanszor játszottak neves hazai és külföldi zenekarokkal, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben. A kvartett elkötelezett támogatója a kortárs klasszikus zenének és a ma élő zeneszerzőkkel közös projekteknek. 

Karácsony küszöbén - kamarakoncert

MTA Zenetudományi Intézet - Zenetörténeti Múzeum, december 16., 18h

Amikor Mozart 1777-ben Mannheimbe látogatott, beleszeretett egy lányba és egy hangszerbe. A lányt nem adták hozzá, a hangszer, a klarinét azonban ettől kezdve a komponista hű társa lett. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának három csellistája saját hangszerének szerelmeseként csábította el azokat a pompás divertimentókat, amelyeket Mozart a klarinét három korabeli változatára komponált. 

Csapodárok

Radnóti Színház, december 16., 19h

Hiába telt el a keletkezése óta csaknem ötszáz év, Angelo Beolco, közismertebb nevén Ruzante komédiája, a La Moscheta vagyis a csapodár madárka és az őt körülügyeskedő és -udvaroló három férfi, a férj, a koma és a katona széles ecsetvonásokkal megfestett vígjátéki története a mai napig a színpadok kedvelt darabja.

Nyolc nő

Játékszín, december 16., 19h

Furmányos kis komédia a „Nyolc nő". Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló
hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a legidősebb lány hazatérését várja. A békés idillt hatalmas sikoly töri meg. Marcelt, a ház urát holtan találják szobájában, késsel a hátában. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyja, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja.

Lemezjátszó Classic - Bikini - Hova lett... w. Nagy Feró

B32 Galéria és Kultúrtér, december 16., 19h

Találkozz kedvenceiddel élőben egy közös múltidéző lemezhallgatással egybekötött beszélgetésen! Ezúttal Nagy Feró idézi fel a kultikus Bikini lemez körüli történéseket, inspirációkat. Ebben lesz segítségükre a dalok hallgatása és Horváth Gergely, aki a Lemezjátszó estek állandó házigazdája.

Szemünk fénye

Belvárosi Színház, december 16., 19h

A Schwartz család a szülői házban próbál hű maradni a szülők emlékéhez – vagy épp túllenni rajta. A görcsösen hagyománytisztelő nővér és három öccse, a pénzügyi zseni, az autista asztronómus és a laza filmes, felséggel-barátnővel kiegészülve, röhejesen szórakoztató bolondokházát alkot. Mert kinek vaj van a fején, kinek csontváz a szekrényében... De hogy senki sem normális, az garantált.

My fair lady

Centrál Színház, december 16., 19h

Shaw fanyar-szellemes példázata a férfi és a nő örök párviadaláról Lerner és Loewe csodálatos dalaival az egyik legszebb és legnépszerűbb musical. A Centrál Színház My Fair Lady-je friss, szenvedélyes hangnemben meséli újra az ősi mesét, ugyanakkor klasszikus kiállítású előadás káprázatos látványvilággal, nagyzenekari hangzással.

Kodály 139

Zeneakadémia, december 16., 19.30h

Kodály Zoltán születésnapja évtizedek óta a magyar zene piros betűs ünnepe, és idén sincs ez másképp. A koncert első felében a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által delegált kórusok adnak elő válogatást Kodály a capella műveiből. Az előadás második felében a Missa brevis, vagyis Rövid mise című alkotás csendül fel a nagy hatású mester tiszteletére.

Herculanum

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), ONLINE, december 16., 19.30h

Egy elfeledett francia romantikus zeneszerző, egy ismeretlen opera, egy történet, melynek témája a Vezúv kitörésekor, Kr. u. 74-ben megsemmisült város és a benne lakók élete. Ezen az estén izgalmas leleteket bányászhatunk elő az idő szürke hamurétege alól. Félicien David operájáról Berlioz is elismeréssel nyilatkozott. A művet nemzetközi énekesgárda kelti életre, a karmester Vashegyi György, aki sok éve fáradhatatlanul dolgozik a zenetörténet kallódó értékeit népszerűsítve.

Csáth és démonai

Vígszínház (Házi színpad), december 16., 19.30h

Naplók, levelek, tárcák, versek, színdarab - és regényrészletek, valamint Csáth zenéi. Csáth életműve hol eltűnik, hol visszatér az irodalmi köztudatba. Az előadás eredeti levelekkel, naplóbejegyzésekkel, valamint Csáth irodalmi műveivel és zenéivel próbálja megidézni a nagyszerű polihisztor máig ható zsenijét.

Horváth Tojás Gábor Trio

IF Cafe, december 16., 20h

A Trió, főként Gábor saját szerzeményeit játssza. Hangzásukat akusztikus jazzként definiálják amelybe finoman csempésznek bele egyéb zenei stílusokat: filmzenét, popot népzenét, és egy kis klasszikus zenét is. Műsorukban a lágyabb lírikusabb daloktól, egészen a pörgős progresszívebb hangzásik sok minden megtalálható.

Óperentzia // BIOHACK lemezbemutató/ Vendég: Nympha DJ & DJInn

Dürer Kert, december 16., 20h

Nagy-nagy örömmel és boldogsággal jelent be az Óperentzia hogy ezen év decemberének tizenhatodik napján bemutatják 8. nagylemezüket melyet egy olyan korszakban írtak meg, ami benne lesz a történelem könyvekben! A BIOHACK egy különös korszak kezdetének zenei kivetülése. A lemezbemutató a Dürer Kert-ben lesz december 16-án! Ja és a zenekar 16. szülinapja is a dátum!

Дeva (live), Ben Leavez (live)

A38 Hajó, december 16., 20h

A Fa lenni című single az első előhirnöke a janurában megjelenő Deva debüt albumnak. Ez a koncert a single bemutatója, egyben Deva évzáró-karácsonyi koncertje is. A különleges estet Ben Leavez live-actje nyitja majd.

Pulcinella & Maria Mazotta (FR)

BMC - Opus Jazz Club, december 16., 20h

Legújabb albumát mutatja be az Opus Jazz Club visszatérő vendége, a sokoldalú kreatív és innovatív francia banda, a Pulcinella: a Grifone címet viselő zenei anyag az ikonikus dél-olasz, Pugliából származó énekessel, Maria Mazottával közös szerelemgyerekük.