Lélektavi thriller

Valamit már megint visz a víz, még a tavi is. Ha jól látjuk, thriller lesz az, lélektani. Persze mit nekünk a víztükör finom fodrai, a lírai lápok és a filmtörténeti delták, átlátunk mi már az ilyesmin, a békés élővilág itt csak untermann lesz. Ne a madarat, az embert figyeljétek, mosolyát se higgyük, mert ez olyan szerzet, hogy csak belerondítani képes az idillbe! A szűken vett játéktér máris egy hivalkodó emberi képződmény, egy tóra néző, természetvédelmi szempontból meglehetősen aggályosnak tűnő, kivagyi konstrukció. De minket nem a természetvédelmi, hanem a lelki viszonylatok érdekelnek, s kit látnak szemeink odabent, e szépségdíjas építmény fényes dísztermében; egy minden szögből boldog emberpárt. Ennek a fele se tréfa, oly boldogok, hogy innen csak lefelé vezethet a lejtő, még egy olyan sík vidéken is, mint a Fertő tó és vonzáskörzete. Úgy szokás az ilyet mondani, hogy valami van a levegőben, és tényleg, valami nincs is rendben a hétvégézni érkező régi barátokkal. Libamájat hoznak és régi feszültségeket, ebből még baj lesz, az újszülött cica is láthatja. És baj, az lesz is, de nem onnan jön, ahonnan a fogadóbizottság várná, nem a nádasból, ahol egy gyerekekkel játszadozó gyilkos videózza apró áldozatait, nem, nem, a baj már rég a spájzban van, és eszi a befőtteket.

A baj a feszültséggel van, a tavi csodapalota sok extrája közt azt valahogy nem sikerült bevezetni, ami súlyos kivitelezői hiba, egy thrillerben különösképp. Mert így az egyébként biztos kezűnek tűnő rendező csak a semmit adagolja biztos kézzel. Vannak gusztusos tavi beállításai, a színészei pedig, mind a négyen, a nemzetközileg elfogadott thrillerirányokba (főleg távolba) néznek, és hozzák a kellő lélektani kétértelműséget (ma te vagy a gyanús, holnap én). Gryllus Dorkával, még szép, hogy megint csúnyán elbánnak a férfiak, a természeti környezet pedig, még szép, hogy hozza a csak látszólagos, de ha megkaparom, huss, már el is illanó idillt.

Vannak tehát részeredmények, de a thriller, akár lélektavinak volt szánva, akár a fürdővendégek szélesebb körének, így is, úgy is csak demó üzemmódban látszik működni.