Lett Dizájn Center

Ha meghallja az ember, hogy egy lett-angol-osztrák-orosz filmet fog látni, valami jó nagy kavalkád sejlik fel lelki szemei előtt. Az Őrült Szentivánéj esetében pedig ez a megérzés tökéletesen be is jön, szerencsére a lehető legpozitívabb módon.

EU-komform produkció
A négy ország filmipara által létrehozott mozi elsősorban azért lett nemzetiségű: Lettországban játszódik, nem kis mértékben a lettekről szól, és lett a rendezője. Jobban mondva ott született Alexander Hahn, akinek az életútja tökéletesen passzol a filmje multikulturális vonásaihoz: a rigai Hahn családja tíz éves korában disszidált Németországba, így ő maga Bajorországban nőtt fel. Huszonkét évesen azonban továbbállt Ausztriába, ahol a bécsi filmművészeti akadémián végzett. Később aztán visszatért dolgozni a szülőhazájába: itt készítette el többek között Az utolsó szovjet mozielőadás című filmjét is 2003-ban, amely egyfajta játékos összefoglalás és tisztelgés a szovjet film története előtt. Az Őrült Szentivánéjt is nagyrészt Lettországban forgatta Hahn, de teljesen nemzetközi stábbal: a színészek között jó néhányan ismerősek lehetnek más filmekből, így például feltűnik az őrült lett éjszakában Maria de Medeiros (Bruce Willis csaja a Ponyvaregényben), Dominique Pinon (a kávéházi mufurc az Amélie...-ből), a gyönyörű Chulpan Khamatova (Luna Papa, Tuvalu, Good Bye, Lenin!), sőt még Tobias Moretti is a Rex felügyelőből.

Egy nehéz nap éjszakája
Ez a sok külföldi színész persze nem lett karaktereket játszik: mindannyian a szerepük szerint is külföldiek. Akik épp ezen a napon érkeznek Lettországba, mi pedig az ő szemükkel, az ő kalandjaikon keresztül ismerhetjük meg ezt a furcsa kis országot, és annak furcsa kis népét, amit több, mint érdekes tapasztalat (pláne ha belegondolunk, hogy feltehetőleg ránk magyarokra is kábé így néznek elsőre az ide érkezők). Ez az egy nap pedig Szent Iván napja, pontosabban annak délutánja, és legfőképpen az éjszakája, amely a letteknél még más nemzetekhez képest is nagyobb ünnep: afféle tradicionális szerelemkereső mulatság. Ebbe csöppen hát bele az elhamvasztott férjét eltemetni hozó francia költőnő, a féltestvérét kereső amerikai fiatalember, a testvérvárosi kapcsolat jegyében érkezett két liverpooli tűzoltó, a nimfomán lett barátnője családjához először látogató japán srác, és egy orosz szélhámossal üzletelni készülő két osztrák menedzser. És csak kapkodják a fejüket, mint ahogyan mi is, mert a melléjük csatlakozó helyi erők sem kevésbé különösek és sokszínűek, a közösen összehozott fejlemények meg aztán pláne fergetegesek.

Summa
A külföldiek szemszögének választása, pláne egy nap benyomásaira leszűkítve a dolgot, óhatatlanul felajánlja a film azon olvasatát, hogy célja szólni arról: milyennek is láthatják mások a letteket, milyennek látszik Lettország? Nos, az biztos, hogy nem unalmas helynek, hanem valami olyan környéknek, ahol a spleen és a groteszk humor sajátos elegye mindig szülhet egy-egy újabb váratlan, őrült, de végeredményben szívet melengető eseményt. Külön vicces felfedezni a magunkkal, magyarokkal kapcsolatban oly jól ismert mentalitásbeli jegyeket: itt is mindenki mindent meg tud oldani, legalábbis azt mondja, furfangban sosincs hiány, kis zsebbe csúsztatott pénzzel minden elintézhető, no és imádnak az emberek barkácsolni. Olyan csodálatos díszletek, autók, házak között játszódik a cselekmény, amelyek mindegyik megérne egy külön fejezetet egy Dizájn Centerben.
A sok kis történet a végén összeér, de ennek igazából nincs sok funkciója: akkor se lenne kevesebb a film, ha nem találkoznának a szálak. Azaz nem adódnak össze, nem lesz a sok kicsiből egy nagy, még áttételesen sem nagyon, megmaradnak egy mozaik színes kis darabkáinak. A mozaik maga pedig rendkívül szórakoztató, könnyed, életörömmel teli, cseppet sem akar mély lenni, és ez jól áll neki.

Kinek ajánljuk?
- Aki fogékony a kelet-európai életérzés vidám megközelítésére.
- Akit érdekelnek a lett és a magyar néplélek hasonlóságai.
- Aki szereti a vérbő komédiákat.

Kinek nem?
- Aki nem szereti, ha sok kis történetet kap egy nagy helyett.
- Akit idegesítenek a túl harsány tréfák.
- Akinek már elege van Kelet-Európából.


7/10