Magyar animátor is dolgozott Rob Zombie netflixes családi horrorján

Gróf Balázs már sokadszorra kollaborál a horrorrendezővel. Megkérdeztük tőle, milyen volt a közös munka.

A Netflixen is elérhető lesz Rob Zombie legújabb filmje, a The Munsters, amely nemcsak azért érdekes, mert ez a metálzenészből lett horrorrendező első nem korhatáros alkotása, hanem mert Gróf Balázs személyében egy magyar animátor is dolgozott rajta.

A pécsi grafikus-animátor több mint két évtizedes karrierje alatt számos hazai zenekarnak készített animációs klipet – többek közt a Persona Non Gratának, a Magashegyi Undergroundnak, a HS7-nek, a Junkiesnak és a Blind Myselfnek, de olyan világhírű zenekarokkal is dolgozott, mint az Obituary, a Red Fang, a Down By Law és a Powerflo, és a Star Trek sorozat Kirk kapitányaként ismert William Shatner egyik klipjét is ő jegyzi.

A Port.hu kérdésére Gróf részletesen elmesélte, hogyan jutott el odáig, hogy immár egy nagyjátékfilm is bekerült a CV-jébe.

Még 2020 tavaszán készített egy zenés videót a Nuclear Blast lemezkiadóhoz tartozó Testament zenekarnak, és mivel Rob Zombie is ekkor szerződött a kiadóhoz, rajtuk keresztül jelezte, hogy szívesen csinálna neki egy klipet.

"Az MTV-s aranykorszak és a Beavis & Butthead indulása óta követtem a munkásságát, eleinte a White Zombie élén, aztán szólóban, kétszer láttam koncerten is azóta, 2011-ben és '14-ben. Bírom nagyon a világát, úgyhogy azt gondoltam, itt az alkalom."

Gróf legnagyobb meglepetésére 2020 szeptemberében jött a hír a kiadótól, hogy megmutatták Robnak a munkáit, és tetszenek neki. A zenész pár nap múlva küldött is egy emailt, amelyben egy előkészületben lévő videóklipjéhez kért animációs betéteket a pécsi grafikustól. A klip elkészült, de a kollaboráció folytatódott, a kiadó felkérésére Gróf  animált egy olyan mini-rajzfilmsorozatot is, amelyben Rob Zombie és Sheri (a felesége) beszélgetnek az éppen megjelenő új lemezről.

2021 szeptemberében érkezett a következő felkérés, Zombie a legfrissebb, Shake Your Ass-Smoke Your Grass című dalának klipjét teljes egészében a magyar grafikusra bízta, majd megkérdezte Grófot, hogy lenne-e kedve az éppen Magyarországon forgó filmjébe, a The Munstersbe is bedolgoznia.

A grafikus végül körülbelül 35 másodpercnyi animációt adott le másfél hónap alatt, amelyből nagyjából 22 került be a filmbe. Van egy jelenet, amelyben a főszereplők egy bizonyos város utcáin száguldoznak autóval, ebben láthatóak Gróf háttéranimációi.

Robtól kaptam pár archív felvételt az adott helyszínekről, és azokat kellett a saját stílusomban megrajzolni és animálni"

- mesélte erről a magyar grafikus.

A The Munsters egy 1964 és 1966 között futó sitcomon alapul. A CBS által vetített sorozat az amerikai kertvárosi életet szatirizálta egy „szörnycsalád” történetén keresztül, amelyben a családfő Frankenstein szörnye, a fia egy vérfarkas, a felesége egy vámpír, az apósa pedig maga Drakula gróf, aki visszavágyik a "régi szép időkbe", Erdélybe.

A sorozat már régóta foglalkoztatta Rob Zombie-t, az 1998-as Dragulájának a címét és a videóklipjét is a Munsters ihlette.