Majmok bolygója: Forradalom

Már megint ez a hülye magyar szokás, hogy nem tudunk rendesen filmcímet fordítani. Mert bizony a filmben nincs egy fia forradalom sem. Ugyanis egy civilizáció kezdeti megpróbáltatásairól szól, egy birodalom hajnala (eredetiben Dawn) a film témája.

Míg az első film megteremtette a lehetőséget, itt már a majmok megteszik az első lépéseket saját civilizációjuk kiépítésének rögös útján. Tíz év telt el az első film végén látott világjárvány óta, ami lerombolta az általunk ismert modern, emberi társadalmat. Ez remek alkalom, hogy Ceasar-ék erőszaktól mentesen kiépítsék a magukét. Kis közösségük csoportosan vadászik, az idősebbek, bölcsebbek tanítják a kicsiket, harmóniában élnek a természettel. Nagyon idilli, nem is tart sokáig. Megjeleni az emberek egy kis csoportja. kezdetben békésen, de azért fegyveresen, jó szokás szerint. Mert van a majmok földjén valami, amire szükségük van. Jelen esetben egy régi vízerőmű, de történet szempontjából ez lehetne bármi. …És kezdődik a bonyodalom.

A majmok egyre értelmesebbek, de az intelligenciával megkapják a káros mellékhatásokat is. Bizalom, szeretet, féltékenység, bosszú- és hatalomvágy, stb. Ez megvan mindkét félben. Aki csak a trailert látta, azt hiheti, hogy egy telivér akciófilmet kapunk a pénzünkért. Azt is, de valójában sokkal többet. Az akciójelenetekért a két (emberei vs. majom) civilizáció találkozását feltáró szál felel. Az egyik egy haldokló, de még valamelyest erős, a másik egyelőre talán gyenge, de hatalmas potenciállal rendelkező fiatal népé. Az egyik jelenetben Malcolmnak (Jason Clarke) meg is jegyzi egyik társa, hogy a majmok mennyivel kevesebbel beérik, mennyivel jobban alkalmazkodtak a körülményekhez. Darwin óta tudjuk ez mit jelent. A másik szál nem kevésbé érdekes, az ugyanis egy igazi királydráma. Ceasar (Andy Serkis) uralkodik, de nem mindenki ért vele egyet mindenben. Ez a belső konfliktus pedig veszélyes mind Ceasar-ra, mind a népére. Koba (Toby Kebbel) hatalomra és bosszúra éhes, és ehhez támogatókat is talál. A többit pedig ki lehet találni.

A cselekmény lassan, de cseppet sem unalmasan csordogál. Minden történés megalapozott, és jól felépített. A karakterek a majmok oldalán erősebbek (végülis ők a címszereplők), de az emberek sem nagyon maradnak el tőlük. Nehéz is lenne, hiszen Dreyfust,az emberek vezetőjét Gary Oldman alakítja. Viszont a majmokon nem látszik, hogy a számítógép szülöttei. Az animáció három éve is kimagasló volt, mára viszont hihetetlenül élethű lett. Persze ezeket is "előjátsszák" hús-vér színészek, de az utómunka során alakításuk egyetlen morzsája sem vész el. És milyen alakítások azok!

Azért akad néhány kisebb negatívum. A karakterek jól megrajzoltak (ha-ha-ha), erős kontúrokkal, de ennek következtében viszont gyakorlatilag archetípusok. Gyógyító, hadvezér, intrikus, művész, stb. Az már a színészek érdeme, hogy meg tudják tölteni élettel a figurát. A másik a történet. Remek darab, szó se róla. Kidolgozott, már-már sallangmentes, kellően logikus, de néhol humoros, ha kell erőszakos vagy éppen érzelmes. De egyben kiszámítható is. Az első negyed óra után pontosan tudható, mi mikor és hogyan fog történni.

Az már a rendező, Matt Reeves érdeme, hogy ez senkit sem zavar, mert érdemes végignézni. És nem csak egyszer.

A látvány ordít a 3D-ért, és azon kevés filmek közé tartozik, ahol tényleg számít. A képi világ kellően apokaliptikus, mégis csak egy világégés után vagyunk. A fényképezés igen precíz, de talán kissé művi. Ennek oka lehet a sok CGI, de ez alig érezhető. Az animált karakterek soha ilyen élethűek nem voltak még. Lehet a technikát nem öncélúan, hanem a történet szervez részeként, de nem tolakodóan használni. Érdemes párhuzamot vonni az alig pár hete bemutatott, óriásrobotos filmmel. A főszereplők mindkettőben részben számítógépes animáció szülöttei, még a technika is azonos, mégis mennyire más a végeredmény.

Aki egy remek drámát akar látni, és nem zavarják a lovagló gépkarabélyos majmok azoknak irány a mozi! Aki harcoló majmokat akar, és hajlandó értelmes párbeszédek végighallgatni, nos, irány a mozi!

Az imdb-n most 8,7 ponton áll, az RT 90% százalékra értékeli.

Szerintem eddig az év egyik legjobb filmje, legyen 85%.