Már megint egy csonka hétvége, de azért adjunk bele anyait-apait!

Kiélvezhetjük az adventi vásárokat, de van más elfoglaltság is, mint a forraltbor illatos, csillogó-villogó népünnepély!

Ünnepváró vásár – Hagyományok Háza, december 13-15.


A Hagyományok Háza idén újra megrendezi ünnepváró programsorozatát, mellyel december 13. és 15. között adventi hangulatot varázsol Buda szívébe, a gyönyörűen felújított Budai Vigadóba. A vásárban a szemet gyönyörködtető népművészeti termékek mellett tánccal, gyerekkoncerttel, ajándékkészítő műhelyekkel és utánozhatatlan adventi hangulattal várják a látogatókat.

XIX. Adventi Kastélynapok – Gödöllői Királyi Kastély, december 14-15.


Meghitt Adventre készül a Gödöllői Királyi Kastély! Ha a karácsonyi készülődés forgatagában hangulatos kikapcsolódásra vágyik, látogasson Gödöllőre, hisz az országosan elismert és népszerű Adventi Kastélynapok az idén is a kulturális rendezvények színes palettáját vonultatja fel december 14-én és 15-én. A Gödöllői Királyi Kastély csodálatos programok sokaságával kívánja az idei adventi készülődést és karácsonyi időszakot emlékezetessé tenni a családok számára. Hazánk egyik legpompásabb környezetében öltöztetheti mindenki a szívét és lelkét ünneplőbe, ahogyan azt 1870-es években a királyi család tagjai is tették minden évben. A sokszínű programok között kiváló színházi előadások, bábszínház, koncertek és hamisíthatatlan karácsonyi hangulat várja az érdeklődőket.

TEDxLibertyBridgeWomen: Bátor X Briliáns – Átrium, december 14. 9h


A TED hivatalos engedélyével rendezik meg a TEDxLibertyBridgeWomen egész napos konferenciát. Idén 22 hazai előadó lép a kerek piros szőnyegre a TEDx-színpadon, nők és férfiak egyaránt. Bátor és briliáns előadásaik teszik az eseményt örömteli, gondolkodó, okos, sokrétű és dinamikus ünneppé. A helyszínen 350 néző élőben lehet részese a TED-élmény elsöprő erejének, amint az előadók bemutatják gondolataikat és produkcióikat.

Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése - VÁRkert Mozi – Várkert Bazár, december 14. 16h


A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a 19. század végi - 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be. A korszakot, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség, mint szimbólum új értelmezést nyert pszichológiában és a művészetben is.


Adventi gasztroséta – Szentendre, Dumtsa Korzó, december 15. 15h


Adventi szokások és finomságok Szentendrén. Advent harmadik vasárnapján ismét egy különleges sétára invitáljuk a kedves érdeklődőket. Miközben az ünnepi díszbe öltözött belvárosi utcákon barangolva bemutatjuk a különböző népek karácsonyi szokásait, megismerkedünk jónéhány ünnepi specialitással is, köszönhetően a belvárosban működő helyi gasztro szolgáltatóknak. Kóstoljanak bele velünk együtt Szentendre ünnepi hangulatába!

Első Ünnepi Könyvvásár - Petőfi Irodalmi Múzeum, december 15-ig

Könyvet adnál karácsonyra? Az Első Ünnepi Könyvvásáron megveheted a szezon legsikeresebb újdonságait – akár 30% kedvezménnyel! Több mint 500 cím közül választhatod ki a tökéletes ajándékot. Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán; Kepes András és Gárdos Péter; Bálint György és Bánó András; Náray Tamás; Koltai Róbert; Karafiáth Orsolya; Dolák-Saly Róbert; Farkasházi Réka és a Tintanyúl; Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva; Mautner Zsófi és Váncsa István; Böjte Csaba és Boldizsár Ildikó; Simon Márton és Varró Dániel; Szentesi Éva és Babarczy Eszter; Szécsi Noémi és Cserna-Szabó András, Szabó T. Anna és Szőcs Géza – ők ott lesznek az Első Ünnepi Könyvvásáron. És persze ott lesznek Margaret Atwood Booker-díjas új regénye, a Testamentumok vagy Elena Ferrante Nápolyi regényei, sőt, a Grincs is felbukkanhat, talán az idén sem tudja ellopni a karácsonyt...

 

Resident Art Fair 2019 - kortárs karácsonyi vásár - A.P.A. Galéria, december 29-ig

A vásáron a bevezető árú műveket bemutató Young n’ Fresh szekció mellett egy gyűjtői darabokat bemutató Collectors’ Selection kollekció is kiállításra kerül, ahol a már klasszikusnak mondható kortárs művek játsszák a főszerepet. A vásáron idén több mint 100 alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kap.

 

Advent Szentendrén - Szentendre, Dumtsa Jenő utca, Fő tér, Dunakorzó, január 6-ig

Szentendre történelmi belvárosa újra ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakra. Adventi vásár a sétálóutcában, szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, kiállítások várják a látogatókat az öt hét alatt. A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor, teázás és fényfestés kíséri. Az adventi programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett, ingyenes újévi koncerttel zárul január elején. A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várják Szentendre lakóit és a városba látogatókat a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően a város keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. Minden adventi vasárnapot különleges és meghitt programmal zárnak. Az ünnepi program után pedig adventi fényfestéssel, forralt borral és teával köszöntik az egybegyűlteket. A belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában tartott Adventi vásáron az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli termelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba különböző, minőségi termékeket készítő árusok. A cél, hogy a szentendreiek, a környékbeliek és az idelátogató turisták egyaránt megtalálják az ajándékokat, mellyel nagy örömet szereznek családtagjaknak, barátaiknak. A kiállítók között megtalálható lesz idén is a gasztronómia, a kézműves árusok és a helyi művészek pavilonja is. Az adventi vásárt közösségépítő céllal is tervezik, hiszen a vásár utcájában elhelyezett tűzkosarak mellett a barátok, családok forralt borozhatnak és közösen készülhetnek az adventi ünnepekre.

 

Keleti Éva könyvbemutatója - Műcsarnok, december 15. 15h

Az Élet/Képek kiállításra belépőjegyet váltók 10%-os kedvezménnyel tudják megvásárolni a kötetet.
A programon való részvétel ingyenes.

 

WAMP a kedvenc karácsonyi vásárod - Millenáris, december 15. 10-18h

December 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum tart workshopot, ahol hazai képzőművészekkel közösen alkothatunk. A résztvevők – felnőttek és kicsik egyaránt – játékos formában ismerkedhetnek meg a kreativitás, a művészi gondolkodás és az alkotás folyamatával, a készített tárgyakat pedig ajándékként vagy otthoni dekorációként is használhatjuk.
A gyerekekkel érkezőknek kiváló programlehetőség lesz a Pagony, Magyarország
legnépszerűbb gyermekkönyvkiadója és könyvesbolthálózata által szervezett
gyereksarok, ahol számtalan gyermekkönyv, minőségi játék és kifestő kap helyet. A Pagony kiadóként elsősorban kortárs magyar szerzőkkel és illusztrátorokkal dolgozik, de külföldi könyveket is bemutat, a könyvekhez pedig egyre több készségfejlesztő és szellemes játék is készül a gondozásukban. Mindegyik karácsonyi alkalommal bőséges termékkínálattal várják a látogatókat.

 

Hungarocomix 2019 - Lurdy Ház, december 15. 10-16h

Idén is lesz karácsony előtti képregényvásár: a kiadók, szerzők, és a Magyar Képregény Szövetség szeretettel vár mindenkit december 15-én 10 és 16 óra között a Lurdy-házban.
Belépő: 500 Ft
Tíz év alatt ingyenes.