Másfél órás vasútpornó


A Száguldó bomba szobrot állít az Ismeretlen masinisztának és a tökös munkásgyerekeknek, beint a tőkésnek, és közben kiválóan szórakoztat.

Ha az az alaptétel igaz, hogy gyerekkel meg kutyával minden vígjátékot el lehet adni, akkor az is, hogy elszabadult vonatszerelvényekről nem lehet unalmas filmet forgatni. Tony Scott fogott egy Ohio államban kis híján tömegkatasztrófát okozó vonatról szóló hírt, elhívta kedvenc színészét, a mindig megbízhatóan mosolygó, és síneken mostanában otthonosan mozgó Denzel Washingtont, majd kiélte gyermekkori vonatfétisét, de pont úgy, ahogy a néző is akarná.

Rémes belegondolni, milyen hülyeségekkel szívathatják egymást a vasutasok unalmas perceikben, itt például abból nő ki a több száztonnás probléma, hogy az egyik rosszul fizetett vasúti dolgozó a saját hülyesége miatt útjára ereszt egy szerelvényt csurig tele valami Nagyon Veszélyes Anyaggal, ami ha üzemanyaggal keveredik, akkor kiirt egy háromnegyedmilliós várost, bizony.

A masinisztáját vesztett szerelvény 100 km/órás sebességgel száguldozik a film nagy részében, lezúz mindent, ami elé kerül, és kérlelhetetlenül halad végzete felé, nyomában a melót véresen komolyan vevő Bölcs Vasútassal és a mellé benyomott Protekciós Kis Gecivel, akik egy másik mozdony nyergében erednek utána, hogy időben megzabolázzák.

A két főszereplő figuráját mintha egyujjas bundakesztyűben, vastag ecsettel vitték volna fel a vászonra, Denzel a sokat tapasztalt, szerelvények hosszát csipás szemmel is centire megsaccoló vén róka, aki szereti a melót, a vasutat, az olaj szagát a reggeli kávé mellé, a Star Trekes Chris Pine meg a nyikhaj, aki pöcsfejből tökös masiniszta lesz a film végére.

A történet elég kiszámítható, a karaktereket is láttuk már mindenütt, az öltönyös fejesek töketlenek és kapzsik, a munkásgyerekek egyenesek és elhivatottak, a középvezető csaj (Rosario Dawson) meg többet tud a mozdonyok lélektanáról, mint a főnöke. Ez a film viszont nem róluk szól, hanem a vasakról, irdatlan hosszú vonatszerelvényekről, amik gondosan komponált képekben és zenére szaggatják fel kis híján síneket Pennsylvania államban. Akciófilm-rajongók és vonatbuzik ki ne hagyják. Értékelés: 7/10.