Maugli, vigyázz! - A dzsungel könyve feliratos előzetese

A Disney Rudyard Kipling eredeti regénye helyett saját zenés-táncos rajzfilmjéhez nyúlt még 1967-ből, amit a Vasember rendezője vitt vászonra többnyire remek CGI munkával, de az egyetlen tényleg élő szereplőnek csak Maugli tűnik, Bagirának pedig eltolták a fejét.

„Olvastad A dzsungel könyvét?” - „Sajnos nem olvastam semmit Dzsungeltől” - szólt a kérdés és a válasz valamikor régen egy menő budai gimnáziumban, és persze nincs rá garancia, hogy a dolog valóban megtörtént, de jelzi, mennyire része Rudyard Kipling örökbecsű alkotása az általános kultúrának és a közbeszédnek. Vászonra is vitték már sokan, és a legjobb feldolgozás Korda Zoltán nevéhez fűződik még 1940-ből, Sabu főszereplésével, és persze volt egy rendkívül népszerű Disney rajzfilm is 1967-ből, és a stúdió pár éve úgy döntött, valamennyi korábban sikeres animációs filmjéből élőszereplős darabot készít. Jött az Alice Csodaországban és a Demóna és hamarosan itt az új, élőszereplős The Jungle Book. Az új verzió rendezője Jon Favreau, aki feldolgozásokban tényleg remek.

Az első előzetes pedig sok mindent ígér - és nálunk már magyar felirattal is megnézhető ITT.

Az előzetes egy lágy női hanggal indul, amely a sötét őserdőben elveszett Mauglit faggatja és bűvöli - Scarlett Johanssont halljuk, akit a magyar szinkron során el is veszítünk majd -, és csak a végén tudjuk meg, hogy ő Káá, az éhes kígyó. Majd pár villanásban megismerjük a dzsungel lakóit, Balut, az álmos öreg medvét, aki párfogásába veszi a fiút, Bagirát, a fekete párducot, a félelmetes Sir Kánt, a tigrist, és persze Káát, aztán megindul a hajsza a gyerek és a tigris között. Vágtázó bivalycsordát látunk, égő erdőt, támadó majmokat és a majomkirály fenyegető öklét. Csodálkoznánk, ha csak egy kép is lenne itt, ahol valódi állatokat láttunk, s van, ahol a számítógépes animáció tökéletes - például a bivalycsordánál -, és van, ahol gyengécske, mint Gabira és Sir Kán harcánál, sőt, a párducot egyáltalán nem sikerült eltalálni, de az utolsó, vidám jelenet, ahol a tóban fürdő Balu a hasán úsztatja Mauglit pazarra sikerült.

A hírek szerint a történet alig tér majd el a rajzfilm sztorijától, a régi dalokat is leporoljál majd. Érdekes módon a rivális Warner Bros is saját filmet készít a témában Jungle Book: Origins címmel, ami valamivel később jön majd ki, és amelyet nem más, mint Andy Serkis  rendez majd, és ő alakítja Balut a medvét is a tőle megszokott „motion capture” technikával. Abban a filmben nem lesznek dalok és nem jelenik meg Louie király, az orángután sem, akit a Disney talált ki annak idején, hiszen nem szerepelt az eredeti regényben.

A Disney film bemutatójának dátuma: 2016. április 21.