Még 15 sokkoló filmes csavar

Hitchcock klasszikusától a sántító Kevin Spacey-n át a bekattanó Leóig.

Pár hete összegyűjtöttük a filmtörténelem legemlékezetesebb fordulatait, de jó néhány alapfilm kimaradt a listából, amit a Port.hu olvasói jeleztek is a kommentek közt. Íme, a folytatás, amiben természetesen most is kíméletlenül SPOILERESEK leszünk.

Psycho (1960)

Forrás: Port

 

Az alaphelyzet: A csinos szőke titkárnő, Marion meglép főnöke pénzével. Autóval menekül, éjszakára pedig betér egy mellékút melletti motelbe, ahol a szelíd, ám különös tulajdonossal, Norman Batesszel megvacsoráznak. A néző ekkor még azt gondolhatja, hogy Janet Leigh karaktere a főhős, és a lopás következményeiről fog szólni a film, de a nőt rövid úton meggyilkolja Bates anyja.

A csavar: A tettes valójában nem az anyja, ő ugyanis már nem is él. A hasadt személyiségű Bates még évekkel korábban meggyilkolta, és most parókában, női ruhában szedi áldozatait.

A majmok bolygója (1968)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: Három űrhajós időviharba kerül és lezuhan egy olyan bolygón, ahol a majom az uralkodó faj, az emberek pedig, mint az állatok, ketrecekben élnek. A Charlton Heston által alakított főszereplő két tudós csimpánz segítségével megpróbál elmenekülni a fogságból.

A csavar: Sikerül a szökés, de főhős a Szabadság-szobor romjait látva rádöbben, hogy nem is egy intelligens majmok lakta idegen bolygóra keveredett, hanem mindvégig a posztapokaliptikus Földön volt, ahol több száz éve telt el a távozásuk óta. 

A vesszőből font ember (1973)

Az alaphelyzet: Robin Hardy filmjében egy rendőr (Christopher Lee) érkezik egy távoli skót szigetre, hogy vizsgálatot folytasson egy eltűnt kislány ügyében. Az általa felfedezett kereszténységtagadó közösség pogány termékenységi szertartások kultuszának hódol.

A csavar: A kislány valójában nem tűnt el, a szigetlakók azért hazudtak, hogy a szigetre csalogassanak egy kívülállót, akit majd fel tudnak áldozni a Napistennek. (A fimből azóta készült egy borzalmas remake Nicolas Cage-dzsel, de hasonló sztorira épül a 2019-es Fehér éjszakák is.)

A halál angyala (1983)

Forrás: Port

 

Az alaphelyzet: Miután egy borzalmas hajószerencsétlenség során elveszíti családját, Angela, a félénk fiatal lány nagynénjéhez, Marthához, és unokabátyjához, Rickyhez költözik. Az egyik nyáron Martha elküldi a gyerekeket az Arawak táborba. Nem sokkal megérkezésük után bizarr halálesetek kezdik el megtizedelni a táborlakókat.

A csavar: Az általunk is Zs-kategóriásnak tartott slasher végén kiderül, hogy a félénk, csendes kis Angela a gyilkos. Sőt: Angela valójában egy Peter nevű fiú, akit arra kényszerítettek, hogy lányként nőjön fel.

Közönséges bűnözők (1995)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: A sánta Verbal Kint (Kevin Spacey), egy piti tolvaj, aki kihallgatása közben meséli el a profi bűnözőkből álló banda történetét egy nyomozónak. Kiderül, hogy egy titokzatos megbízó, az ördögi Keyser Söze parancsára dolgoztak, de a munkaadójuk ellen fordultak, és ez lett a vesztük.

A csavar: Kint meséjéből egy szó sem igaz, Keyser Söze nem létezik, pontosabban, ő maga a titokzatos fantom, aki végzett a társaival.

Hetedik (1995)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: A New York-i rendőrség egy olyan sorozatgyilkos után nyomoz, aki a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait. Üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset (Morgan Freeman) nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills (Brad Pitt) megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában.

A csavar: Ígérete szerint a gyilkos még egyszer lecsap – és a sivatag közepén derül ki, hogy már meg is tette. Megölte Mills feleségét, és amikor a férfi meglátja a nő fejét egy dobozban, dühében végez a Kevin Spacey által játszott pszichopatával, de pont ezzel teljesíti be az akaratát.

Legbelső félelem (1996)

Forrás: PORT.hu

 

Az alaphelyzet: A félénk ministránsfiút (Edward Norton) a chicagói érsek megölésével vádolják. A fiút végül felmentik, mert megállapítják, hogy disszociatív személyiségzavarban szenved, egy szociopata gyilkos is lakozik benne, az felel minden rosszért és erőszakért.

A csavar: Mindez színjáték volt, a főszereplő csak eljátszotta a félénk, dadogós fiú karakterét, hogy megússza a börtönt.

Angyalszív (1997)

Forrás: Tv2

 

Az alaphelyzet: A kiégett magándetektív, Harry Angel (Mickey Rourke) egy titokzatos megbízótól, egy bizonyos Louis Cyphre-től (Robert De Niro) azt a feladatot kapja, hogy keressen meg egy eltűnt énekest, aki tartozik neki valamivel. Az eleinte rutinmunkának tűnő megbízatás hamarosan elképesztő rémálommá válik, mert mindenki, akivel Harry beszél, kegyetlen, rituális gyilkosság áldozata lesz.

A csavar: Angel valójában mindvégig saját maga után nyomozott, ő követte el a gyilkosságokat öntudatlan állapotban, a kezét pedig Louis Cyphre, azaz Lucifer vezette.

Hatodik érzék (1999)

Forrás: InterCom

 

Az alaphelyzet: A hatéves Cole-t (Haley Joel Osment) rémálmok gyötrik, látja az elhunytakat. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus próbálja megmenteni őt, de kétséges a siker, a halottak ugyanis egyre követelőzőbbek. Valamit akarnak a gyerektől.

A csavar: Crowe valójában halott, a film nyitójelenetében vesztette életét a rablás során. Cole azért tud vele kommunikálni, mert ő látja a halottakat.

A sebezhetetlen (2000)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: David Dunn biztonsági őr az egyetlen túlélője egy szörnyű vonatbalesetnek. Nem sokkal később titokzatos, ismeretlen férkőzik a közelébe. Elijah Price képregénygyűjtő pont az ellentéte, kerekesszékben kénytelen élni, mert csontjai extrémen törékenyek. A Mr. Üveg névre hallgató férfi szuperhőst akar faragni Dunnból.

A csavar: Elijah a film igazi főgonosza, ő áll a terroristatámadások mögött, ő a felelős a vonatbalesetért is, amit Dunn túlélt a film elején.

Fűrész

Az alaphelyzet: Adam egy mosdóban ébred fel, valaki egy csőhöz láncolta, és egy hulla hever a helyiség közepén. Sikerül végül megölni az elrablóját, és átkutatja a zsebeit, hátha megtalálja benne a bilincs kulcsát.

A csavar: Helyette egy hangfelvételt talál, amiből kiderül, hogy állítólagos elrablója is a Jigsaw gyilkos áldozata volt, és csak azért követte az utasításokat, hogy megkaphassa az ellenmérget. A mosó közepén fekvő hulla pedig nagyon is él, ő az igazi Jigsaw.

Az árva (2009)

Port.hu

 

Az alaphelyzet: Kate és John örökbe fogadják a kilencéves Esthert, aki elvarázsolja őket. Az új testvérei közül Daniellel nehezen jön ki, és az iskolában is nehezen illeszkedik be. Egyre több furcsa dolog történik a házban, Kate szerint ennek Esther az oka. Ám John nem hajlandó meghallgatni. Az asszony nyomozni kezd, vajon kit is fogadtak be a családjukba?

A csavar: Esther valójában egy 33 éves gyilkos gyerektestben. Olyan betegsége van, ami megállította a fizikai fejlődését.

Viharsziget (2010)

Az alaphelyzet: Leonardo DiCaprio egy rendőrbírót alakít, akinek a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten található elmegyógyintézethez kell utaznia. Itt tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit, egyikük azonban megmagyarázhatatlan módon megszökik. Daniels nyomozónak nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.

A csavar: Daniels maga is az elemgyógyintézet egyik ápoltja, az ember, aki a nyomozó társának hisz, pedig a doktora. Azért kattant be, mert végzett a feleségével, aki megölte három gyereküket.

A bőr, amelyben élek

Az alaphelyzet: Amióta felesége egy autóbalesetben megégett, dr. Robert Ledgard (Antonio Banderas), a kiváló plasztikai sebész életét az emberi bőrrel kapcsolatos kutatás tölti ki. Tizenkét év után laborjában sejtterápiával előállított egy olyan bőrszövetet, amely ellenálló minden sérüléssel szemben. Kísérleti nyúlként a gyönyörű fiatal nőt, Verát használja, aki a villája foglya.

A csavar: Vera valójában egy Vicente nevű férfi, aki megpróbálta megerőszakolni Robert lányát, mire a doktor bosszúból elrabolta őt és nővé operálta.

Halállista (2011)

Az alaphelyzet: Jay, a katonából lett bérgyilkos a partnere rábeszélésére elvállal egy új megbízatást, melynek során három embert kell meggyilkolnia. A férfi a végén egy szekta szertartásán köt ki, ahol arra kényszerítik, hogy öljön meg egy púpos embert.

A csavar: A már halott púposról kiderül, hogy az álcája alatt Jay felesége rejtőzött, a hátára pedig odakötözték a gyereküket.

Via: Independent