Meghalt a 60-as évek ikonikus énekesnője

Françoise Hardy 80 éves volt.

80 éves korában elhunyt Françoise Hardy francia énekesnő, színésznő és modell, aki az elmúlt két évtizedben nyirok- és gégerákkal küzdött. Halálát fia, Thomas Dutronc jelentette be a közösségi médiában. Egy babafotót posztolt magáról édesanyjával, és azt írta: "Maman est partie". Vagyis „anya elment.”

A Rolling Stone magazin 2023-ban Hardyt a 162. helyre sorolta minden idők legnagyobb énekesnőinek rangsorában. Ő volt az egyetlen francia előadó a listán. Will Hermes azt írta, hogy Hardy "egyszerre testesítette meg a francia hűvösséget és a gall forróságot, lélegzetelállító altjával, amely úgy szállt, mint a gauloises-i füst. Szavai felerősítették a hangját: saját maga írta a zenéjét, ami szokatlan volt a hatvanas évek elején, különösen a női előadóktól, de olyan mesterek műveit is tolmácsolta, mint Serge Gainsbourg, Leonard Cohen 'Suzanne'-jéből pedig ő készítette el a legfelkavaróbb verziót, beleértve Cohen sajátját is.”

James Garner és Françoise Hardy A nagy verseny forgatásán (Forrás: Getty Images)

 

Hardy modellként is dolgozott, olyan tervezőknek, mint Yves Saint Laurent, és színészként is kipróbálta magát. A filmvásznon 13 éven át volt aktív az 1963-as Svéd kastélytól kezdve, de az amerikai közönség leginkább talán az 1966-os, John Frankenheimer-féle A nagy versenyből emlékszik rá.

"Nagyon naiv és jól nevelt fiatal nő voltam" - mondta Hardy 2018-ban a New York Timesnak, így jellemezve a filmes karriert, amelyre úgy érezte, hogy nem volt alkalmas.

"Nem tudtam elképzelni, hogyan utasíthatnám vissza neves filmrendezők ajánlatait. Azonban sokkal jobban szerettem a zenét, mint a mozit. A zene és a sanzon lehetővé teszi, hogy mélyen magadba mélyedj és abba, amit érzel, míg a mozi arról szól, hogy eljátszol egy szerepet, eljátszol egy karaktert, aki talán kilométerekre van attól, aki vagy."

Franciául, angolul, olaszul és németül énekelt, és a világ legnagyobb sztárjait is a rajongói közt tudhatta. Többek közt Bob Dylant is, aki korai albumának, a "Another Side of Bob Dylan"-nek hátsó borítóján egy verset szentelt neki. Amikor Dylan Párizsba érkezett koncertezni, csak úgy volt hajlandó visszatérni a színpadra, ha Hardy beleegyezik, hogy találkozik vele.

2016-ban mesterséges kómába helyezték, és már nem számítottak a felépülésére, mégis sikerült visszatérnie két évvel később, és megjelentette önéletrajzi könyvét (The Despair of Monkeys and Other Trifles), és kiadta új, sorban 28. albumát Personne d'Autre ("Senki más") címmel.

Via: Variety