Meghalt Götz George, a Tetthely Schimanski felügyelője

Az NSZK-ban gyártott, Magyarországon is nagy sikerrel vetített westernfilmek és krimisorozatok sztárja 77 éves volt.

Vasárnap este 77 éves korában elhunyt Götz George német színész, a Tetthely című, népszerű NSZK krimisorozat Schimanski felügyelője - írja az MTI. A hírt az egyik munkatársa közölte a sajtóval. A színészt a magyar nézők leginkább Horst Schimanski felügyelőként ismerték: 32 év alatt 48 alkalommal játszott az 1971 és 1991 futó sorozatban, de a  jellegzetes bajszú nyomozót később a széria spin offjában, az 1997 és 2013 készült Schimanskiban eljátszotta. Ebben a sorozatban egyébként a később Hollywoodban is nagy karriert befutó Christoph Waltz is szerepelt.

Götz George a Tetthely mellett száznál is több tévé- és mozifilmben játszott. A legfontosabb filmszerepei között volt a Mengele - Az igazság nyomában, melyben a hírhedt náci orvost alakította 1999-ben. A Tetthely szerepelt egyebek mellett A rendőrség száma 110, a Derrick és Az Öreg című szériákban. Karrierje kezdetén az NSZK-ban készült westernfilmeknépszerű sztárja volt: a magyar nézők láthatták többek között Az Ezüst-tó kincsében, a Winnetou és a félvér Apanatschiban és a szintén Karl May regényei nyomán készült Keselyűk karmaiban című filmben.

Életművéért 2007-ben neki ítélték a német televíziós díjat, a Deutscher Fernsehpreist, 2014-ben megkapta a szövetségi érdemkeresztet. Két évvel ezelőtt jelentette be, hogy 65 év színjátszás után visszavonul, utoljára tavaly állt a kamerák előtt a Böse Wetter című tévés krimi forgatásán.