Meghalt Olympia Dukakis

Az Oscar-díjas színésznő 89 éves volt.

Hosszas betegség után 89 évesen elhunyt Olympia Dukakis, halálhírét testvére, Apollo Dukakis erősítette meg. A görög származású színésznő tekintélyes életművet hagyott maga után, színpadi és filmes színészként és rendezőként. Az 1987-es Holdkórosokért Oscar-díjat kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriájában.

Olypmia Dukakis 1931-ben született a Massachusetts állambeli Lowellben, görög bevándorló szülők gyerekeként. A Boston Universityn tanult színjátszást, majd az 1950-es években New Yorkba költözött, ahol a Broadway színpadain játszott, de egyúttal rendezett és tanított is. 1961-ben egy meghallgatáson találkozott a színész-producer Louis Zorich-kal, aki egy színdarabhoz kereste az általa játszott karakter feleségét. A meghallgatás nem sikerült, Dukakis nem lett Zorich színpadi felesége, helyette tényleg összeházasodtak. Három gyerekük született.

A vásznon apróbb szerepekben már a hatvanas évektől feltűnt, de a nyolcvanas évekre vált igazán ismertté, ami jórészt a Holdkórosokban nyújtott alakításának, és az Oscar-díjnak köszönhető. Olyan filmekben láthatta ezután a közönség, mint a Dolgozó lány, Acélmagnóliák, Nicsak, ki beszél! és folytatásai, A zűr bajjal jár, Csendszimfónia. Egyébként furcsállta, hogy épp a Holdkórosokban nyújtott alakításáért díjazták, szerinte voltak korábban izgalmasabb szerepei. A filmbeli lányát játszó Cher is megemlékezett róla:

 

(Forrás: BBC)