Megint összegyűjtöttük nektek a legjobb hétvégi programokat

Megérkezett a hűvös idő, de ez ne szegje kedveteket, inkább mozduljatok ki otthonról! Itt van pár jó lehetőség a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésére!

Spanyol Filmhét 2019 - Uránia Nemzeti Filmszínház, október 29. - november 3.


Női nézőpontok, művészetek, gasztronómia, kényes politikai kérdések és természetesen igazi spanyol zene és humor jellemzik a 2019-es budapesti Spanyol Filmhét kínálatát, amelyben ezúttal összesen tizenkét alkotás szerepel. A Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló filmhéten mások mellett olyan sztárokat láthatunk viszont a mozivásznon, mint Javier Gutiérrez (Bajnokok), Gloria Muñoz (Vallásos rajongás) vagy Antonio de la Torre (A rendszer), aki egyebek mellett Mészáros Márta Aurora Borealisában is szerepelt. A korábbi évekhez képest idén erős a dokumentum szekció is: a Minden szem lencsében lakozik egy isten a spanyol gasztronómia, A Prado múzeum – Csodák gyűjteménye a spanyol képzőművészet, a Camarón: Flamenco és forradalom pedig a flamenco zene egyik megújítójának dokumentumfilmje, míg a világszerte számos díjjal elismert A mások csendje a Franco-korszak áldozatainak jogi küzdelmét dokumentálja.

6. Skandináv Filmfesztivál - Art+ Cinema, október 31. - november 6.


Immár hatodik alkalommal várnak titeket a skandináv filmművészet egyhetes hazai ünnepére! A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik. Rengeteg izgalmas programmal készülnek, a fesztiválon tizenkilenc játékfilmet és több dokumentumfilmet is megnézhettek, jó párat bőven a hivatalos premier előtt!

Taiwan Dox - Tajvani Dokumentumfilm Napok – Toldi, Kino, október 31. - november 2.


5. Taiwan Dox: ismét fantasztikus témák várják a mozinézőt egy csodálatos világból, az óceán közepén virágzó Tajvan szigetéről!
Családi titkok, sorskérdések, rendkívüli teljesítmények, átalakuló törzsi világ, tajvani új hullám - a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány ötödször rendezi meg a Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A vetítések ingyenesek. Minden filmet eredeti nyelven angol és magyar felirattal vetítenek. Minden vetítés után magyar nyelvű pódium beszélgetés következik.

Szimpla Lemez & Collectorism Vásár – Szimpla, november 2. 12-18h


A hónap első szombatján változatlanul pörgetik tovább a lemezeket és forgatják a kazettákat egy igazi geek gyűjtői börzével kiegészülve.

Mire való ez a gomb - Egy este Bruce Dickinsonnal – Budapest Kongresszusi Központ, november 2. 19h

Forrás: Live Nation Central & Eastern Europe Kft.

 


2017-ben kiadott – Magyarországon tavaly megjelelent – Mire való ez a gomb? című, világszerte best-sellerré vált önéletrajzának megjelenése után Bruce Dickinson, könyvét promótálandó, elvállalt néhány felolvasóestet, mely eseményeken a közönség előzetesen feltett kérdéseit is megválaszolta. A Mire való ez a gomb? – egy este Bruce Dickinsonnal elnevezésű esemény azóta kész egyszemélyes műsorrá vált, ami inkább emlékeztet egy stand up komikus előadására, mint átlag felolvasóestre. A több mint két órás műsort Bruce mára a világ számos országában bemutatta, és one-man show-ját mind a közönség, mind a kritikusok kitörő lelkesedéssel fogadták – többek közt a világ legnagyobb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Festival Fringe-en is.

Hello Piac Design Vásár – Akvárium Klub, november 3. 10-18h


Budapest legmenőbb design vására, ahol felfedezheted a hazai tervezők és designerek által készített legegyedibb és legkülönlegesebb táskáit, ruháit, ékszereit, divat kiegészítőit, DIY és vintage stílusú lakásdekorációs termékeit, kézműves gasztro készítményeit, természetes alapanyagokból készült kozmetikumait… igazi minőségi kincsek!

Ofrenda de Dia de Muertos – ELLÁTÓház, november 3. 18-23h


A szervezők felállítanak egy „ofrenda” -t, ahová mindenkit várnak és invitálnak arra, hogy együtt emlékezzetek meg elhunyt szeretteitekről felajánlva nekik kedvenc tárgyaikat.
Vigyél bármilyen ételt, italt vagy olyan személyes tárgyat, amellyel méltóképp emlékezhettek meg róluk közösen.

BBU Halloween Run 2019 - Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ – KÖSZI, november 3. 12h


Halloween Run – "Vérfagyasztó" futam a kőbányai pincerendszerben! Ne hagyd, hogy bárki szívja a véredet – a Halloween Runon sem! A vérszomjas vámpírok már edzenek, hogy utolérjenek… A föld alá ráadásul nem ér le a napfény, hogy elpusztítsa őket, így egyre inkább erőre kapnak. Te is formában vagy? Még van időd felkészülni, de a napjaid lehet, hogy már meg vannak számlálva… Csak rajtad múlik, hogy megmenekülsz-e!

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora – Szépművészeti Múzeum, október 30. - 2020. február 16.


A kiállítás legfőbb célkitűzése a saját és a kölcsönzött művek révén bemutatni Peter Paul Rubens művészetének kiemelkedő kvalitását és az egész korszakra gyakorolt meghatározó, rendkívül erős hatását, valamint az ebből és emellett kibontakozott sokrétű, stilárisan és tematikailag egyaránt gazdag 17. század flamand festészetet. Fontos szempont az is, hogy a budapesti tárlat ráirányítsa a figyelmet a két régió – Dél-Németalföld és Magyarország – gazdag múltra visszatekintő kulturális kapcsolataira, mely folyamatok egyik kulcsfigurája Lipót Vilmos főherceg volt.