Megkezdődött a 31. Filmszemle

Kongresszusi Központ, tömeg, csili-vili, teleobjektívek, particicák, izgalom, lökdösődés - na már úgy k-európai módra. A 31. Filmszemle kezdődött meg, láthatóan nagy érdeklődés közepette.

Az alig egy hetes filmfeszt nyitóünnepségén az életműdíjaké volt a kezdőkör. Bajusz József, gyártásvezető, Szőllőssy Andrásné és Fövény Lászlóné, filmművészetis egyetemi tanárok, Herskó János, Fejér Tamás rendezők, valamint Madaras József, színész kapták meg a legnagyobb elismerésként odaítélt díjat.

A kissé döcögősre sikeredett megnyitó ünnepség a 'Négy évszakra' komponált kivetített homokrajzolással kezdődött, Miskolczi Péter, a Filmszemle Tanács elnökének fejből idézett szürkületével folytatódott, és zárult Rockenbauer 'Rocky' Zoltán, zsír új kultuszminiszter beköszöntőjével. Ő nem foglalkozott a szakma széthullásáról szóló busongással, hanem egyenesen a filmet kihívó digitális média támadásra hívta fel figyelmünket, különös tekintettel a DVD-re.

Ne feledjük, a Filmszemle a filmeké, így a közönség rögtön az első estén belevethette magát az árba. A csütörtök esti 'Kisvilma' Mészáros Márta Napló-sorozatának utolsó darabja. A személyes indíttatású Napló-trilógia végszava egy Kirgíziába telepedett magyar család sorsát mutatja be a 30-as évek sztálini tisztogatásainak közepette.