Megnyílt a Margitsziget, megnéztük, mi jót csinálhatunk ott mostanában

Az árvízi utómunkálatok után újra látogatható a Margitsziget. Készülnek a „lakók" gyerekfilmfesztiválra, koncertekre, Oktoberfestre, valamint az uszoda és a fürdő megnyitására.

Az elmúlt napokban a FŐKERT munkatársai alaposan átvizsgálták a margitszigeti fákat, a stabilitásukat és biztonságukat, valamint azt is, a talaj mennyire ázott fel. 

Kristály Színtér és a Nyulam Presszó

A Margitsziget legfiatalabb kulturális programhelyszíne, a Kristály Színtér megnyitott kedd délben, akárcsak a helyhez kapcsolódó Nyulam Presszó. Igaz, program csak szerda este lesz: koncertet ad a CandyMen Duo, amelyet összekapcsoltak az egyik tag, Tom White 1 hete megjelent, Rockabilly és egyéb csibészségek című könyvének bemutatójával. A szervezők ígérnek interjút, zenét, táncot, fergeteges rockabilly őrületet.

Forrás: a Kristálytér Facebook-oldala

 

Október második hétvégéjén a Cinemira KIDS elnevezésű gyerekfilmfesztiválra látogathatunk szintén a Kristály Színtérbe.

Minőségi mozizást ígérnek a legkisebbeknek is – animációs és élőszereplős filmeket korosztályok szerint. A vetítések mellett interaktív foglalkozásokat, előadásokat, koncerteket kínálnak. Lesz számtalan workshop, kaszkadőr, tánc, képregény és filmes, lehet jelentkezni arcfestésre, állattréner előadására, filmesjelmez-börzére, valamint természetfotózásra. Ötvenéves a Keménykalap és Krumpliorr, ezt egy különleges fagyizós vetítéssel ünneplik.

A gyerekek igazi castingon próbálhatják ki magukat, tanulhatnak profi sminkmestertől, találkozhatnak a Garfield, az Agymanók és a Wednesday szinkronhangjaival, kérdezhetik a színészetről Tenki Rékát és Mátray Lászlót, valamint meghallgathatják Palya Bea koncertjét, utána pedig videóklipet forgathatnak vele.

Részletek: https://www.cinemira.hu/kids

Oktoberfest

Bár a múlt héten elmaradt, október 10-13. között megrendezik az Oktoberfestet a margitszigeti gasztrosétányon. Péntek este 19 órakor a Retro szezonzáró fergeteg party várja a rajongókat a margitszigeti Sirály csónakháznál, a Wonder Islanden.

Margitszigeti Kisállatkert

 

Még nem tudni, hogy a Margitszigeti Kisállatkert mikor nyit újra.

Az árvízveszély miatt száztíz lakóját evakuálták – írta szeptemberben a Fővárosi Állat és Növénykert (FÁNK). A legtöbb állatot viszonylag egyszerű volt bevinni ideiglenes otthonába, a Városligetbe, de a dámszarvasokat a szállításhoz bódítani kellett. 2002 óta van a FÁNK kezelésében a Margitszigeti Kisállatkert, amelynek története a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza, állandó bemutatóhelyként pedig az 1950-es évek közepe óta létezik. Az átvétel óta eltelt 22 évben ez már a harmadik alkalom, amikor árvízveszély miatt a lakókat el kellett szállítani.

Íme egy kisfilm a 11 évvel ezelőtti evakuálásról. 

A Kisállatkert kedden még nem nyitott meg, mivel vissza kell telepíteni az állatokat. A FÁNK információs számán még nem tudták egészen pontosan megmondani, hogy erre mikor kerül sor.

A Hajós, a Széchy és a Palatinus


Csak szerda reggel 6-kor nyit újra a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda a lakosság számára. A Palatinus Gyógy-, Strand - és Hullámfürdő pedig a hivatalos Facebook-oldala szerint valószínűleg a hétvégén látogatható megint.

Forrás: FUGA