Mellé-film

A legendás japán képregény-, majd rajzfilm-széria élő szereplőkkel történő megfilmesítésére vállalkozott az ezúttal producerként is közreműködő távol-keleti sztárszínész, Chow Yun-Fat és az amerikai James Wong rendező. Kérdés, hogy egyáltalán kellett-e erre vállalkozniuk? (Szerintünk: nem.)

Kelet és Nyugat különbözősége
Valahogy nem megy az amerikai (hollywoodi) filmiparnak az élőszereplős manga- és anime-adaptáció (tudjuk, hogy erős sarkítással élünk, de használjuk így most a fogalmakat: a manga a japán képregény, az anime a japán rajzfilm). Vagyis az, hogy bármi, ami Japánból - és/vagy a távoli keletről származik -, legyen az rajzolthős-történet avagy egy számítógépes játék filmre vitele - nem működik. Az amerikai James Wong (Az egyetlen, Végső állomás és Végső állomás 3.) Dragonball - Evolúció című filmje - ami ugyebár a japán Toriyama Akira mangájának színészekkel való vászonra vitele - sem. Minden (görcsös) igyekezete ellenére azon filmek csoportjába sorolható, amiket (többek között) a Mortal Kombat, a Mortal Kombat 2. - A második menet és a Street Fighter - Harc a végsőkig "fémjelez". Kibicként megjegyeznénk, valószínűleg azért, mert hiába találta ki anno a tengerentúli filmnagyipar valamelyik producere (vagy csapata) azt, hogy mivel ezek az alkotások rajzolva vannak, a gyerekeknek szólnak, holott egyáltalán nem. Itt - itt is - megnyilvánul Kelet és Nyugat különbözősége, egészen mást jelent egyiknél és másiknál a rajzolás (és a kalligráfia) művészete, az egyiknél mély és misztikus értelemmel bír, a másiknál eredetileg a valóság minél pontosabb tükrözése (és tükröztetése) a lényeg, nem véletlen, hogy a Felkelő Nap Országában - és természetesen: Kínában - a betűket rajzolják, errefelé meg írják. A keleti szigetország - és általában véve: a Kelet - speciális mítoszkincsén alapuló (és sokszor a fantasztikus jövőbe helyezett) történeteket jobb, ha meghagyjuk a messzi földi alkotóknak, rájuk bízva, hogy maradnak az anime műfajánál, vagy élő szereplőkkel dolgoznak a legendáikon: Hayao Miyazaki-összes (Chihiro Szellemországban, A vándorló palota stb.), Katsuhiro Ôtomo filmjei (Akira, Gőzfiú), Fumihiko Sori Vexille című mozija és elsősorban a látványvilága miatt hatásos és emlékezetes Final Fantasy - A harc szelleme (rendezők: Hironobu Sakaguchi és Moto Sakakibara), pláne a dél-koreai direktor, Moon-saeng Kim Wonderful Days című sci-fi-animéja, vagy - például - Ang Lee Tigris és sárkánya.

Az alapok
A Dragonball - Evolúció film alapja egy kultikus tiszteletnek örvendő manga-, illetve animesorozat, Toriyama Akira Dragon Ball című rajz-szériája, ami a japán Weekly Shounen Jump magazinban jelent meg 1984 és 1995 közt. 2000-ben az Amerikai Egyesült Államokban a manga két képregény-sorozatban látott napvilágot: Dragon Ball és Dragon Ball Z.
A Dragon Ball Son Goku életét követi nyomon. A gyermekkori éveitől kezdve nagyapa-koráig. Kalandjai során rengeteget harcol, és állandóan képezve magát végül a világ legerősebb harcművészévé válik, miközben számos harcos barát és ellenség viszi előrébb a történet fonalát.
A híres és egyetlen kívánságot teljesítő (valójában: "világuralmi") sárkánygömbök részei ugyan a sorozatoknak, azonban nem sokszor játszanak döntő szerepet a cselekmény alakulásában. A hét darab mágikus labdacs szétszórva található a világban. Amikor összegyűjtik azokat, megidézhető lesz Shen Long, a mesés sárkány, aki teljesít egy kívánságot. Miután valóra válik az óhaj, a gömbök újra szétszóródnak, és egy álló évig nem lehet őket újra használni. A tizenhat éves "feltaláló-lánynak", Bulmának sikerül készítenie egy "sárkányradart", hogy könnyebben a gömbök nyomára akadjanak.

Mozi-változat
A filmben is ez a lényeg: a gimiben lúzerként elkönyvelt Son Gokut (Justin Chatwin) nagyapja (Randall Duk Kim) már kiskora óta trenírozza, merthogy nagy feladatra hivatott: meg kell mentenie a világot. Mert a gonosz - ez esetben Lord Piccolo (James Marsters) - fel- és előtámad kényszerű rejtekéből (hiába is zárta oda ezer esztendeje hét legendás harcos), és az emberiségre fenekedik. Ehhez egy mágikus napfogyatkozásra és a hét sárkánygömbre van szüksége. Goku a kissé kelekótya harcművésszel, Roshi mesterrel (Chow Yun-Fat), a feltaláló-lánnyal, Bulmával (Emmy Rossum), a Han Solót idéző anyagias tolvajjal, Yamchával (Joon Park) és a pofozkodásban is járatos szerelmével, Chi Chivel (Jamie Chung) az oldalán igyekszik ebben megakadályozni.

Tévedések
A Chow Yun-Fat produceri bábáskodása alatt készített projektet James Wong nem tudta fogyasztható filmmé rendezni. (Igaz a forgatókönyvet ezúttal nem ő írta. Hanem a jobb Robbanófejek és a gyengébb Bűnözésben profi szerzője, Ben Ramsey.) A sorozat rajongói a filmet unalmasnak és bugyutának fogják találni, akiket pedig érintetlenül hagy ez az univerzum (és valahogyan mégiscsak betévednek a filmre), egész egyszerűen nem fogják érteni, hogy mi történik.

Kinek ajánljuk?
- Akinek bejöttek a Mortal Kombat-filmek.
- Aki utálja az animékat.

Kinek nem?
- Az eredeti anime rajongóinak.
- Akik szeretik a filmeket.


3/10