Mennyibe fájnak a Hobbitok?

Nagyon úgy néz ki, hogy Peter Jackson Hobbit trilógiája lesz minden idők legdrágább filmprodukciója – persze ehhez mindenféle adatot és tényt figyelembe kell vennünk.

Egy átlagos hollywoodi produkció esetében a költségvetés ritkán átlátható, rendszerint csak a végösszeg tudható, és az is sokszor megkérdőjelezhető – részben, mert ez üzleti titok, részben, mert gyakran bűvészkednek a könyveléssel és a rossz nyelvek szerint sokszor mosnak tisztára kétes eredetű pénzeket egy-egy megkérdőjelezhető minőségű alkotással. Peter Jackson Hobbit trilógiája olyan óriási méretű produkció, hogy a gyártó Warner Bros. az anyagi ügyintézés megkönnyítésére egy külön vállalatot hozott létre, amely tételesen elszámolt minden kiadásról. Ezek alapján a jelenleg ismert szám 745 millió dollár – le sem merjük írni, hogy ez forintban mennyi lehet -, és ez azt is jelenti, hogy a trilógia minden idők legdrágább filmprodukciója. Ez persze megtévesztő titulus, hiszen három összefüggő, de külön bemutatásra kerülő darabról van szó, ráadásul az összeg a decemberi bemutatótól visszaszámolva nyolc hónappal korábbi adatokat tükröz, tehát jön még hozzá egy rakás utómunka és digitális eljárás, illetve marketingköltség.

Nem is merjük megtippelni a végeredményt, de az is tény, hogy akárcsak a Gyűrűk ura trilógiát, amelynek a Hobbitok az előzménytörténetét adják, Jackson ezt is egybe vette fel, ami egyrészt praktikus dolog, másrészt ettől is hiteles a valóban eposzi történet. A nagy költségvetés persze nagy bevétellel is járt, az első két film összesen 1.98 milliárd dollárt fialt – ráadásul a költségvetésben 112 millió dollár adójóváírás is szerepelt -, és a harmadik résszel együtt jó esély van a 3 milliárd dolláros határ elérésére  - a Gyűrűk ura trilógia 2.92 milliárdot termelt. A Guinness Rekordok Könyve számításai szerint a legdrágább önálló filmprodukció továbbra is a 2007-es A Karib-tenger kalózai - A világ végén, ami összesen 300 millió dollárba került. A trilógia utolsó darabja, az A Hobbit – Az öt sereg csatája december 17.-én kerül Amerikában a mozikba.