Mester és Tanítványa

  • - sam - / PORT.hu

Moses tizenéves fiatal, apjával kettesben él, a kamaszkor kezdetén. Egyszerre apa nélkül találja magát, de Monseieur Ibrahim, a vele szemben lakó muszlim boltos - mielőtt végleg elkallódna - örökbe fogadja a kilátástalan helyzetbe került fiút. Tőle tanul meg mindent az életről, az öreg mindent megmutat, elviszi még hazájába is, aprólékosan formálja a gyereket, akiből egyszerre felnőtt lesz.

Omar Shariff jutalomjátéka a film, végig erős jelenléte a filmben, lehetetlen nem szeretni. Mentorává válik a gyereknek, boltja csupa titokzatosság, olyan, amit elfelejteni nem lehet. Minden olyan ismerős birodalmában, bölcsesség sugárzik belőle, az első perctől az utolsóig hiteles. Memót alakító Pierre Boulanger méltó partnere tudott lenni a filmben, ami nem kis szó.

Igazi francia film, városi forgataggal, a szexuális élet felfedezésének örömével és sötét oldalával. Mester és kis tanítványa egyaránt tanul egymástól, a személyiségváltozás most sem marad el.
Dramaturgiailag hibátlan a film, minden perce élvezhető. Kölcsönösen egymásra ható ifjú és öreg gyönyörű története a Koránnal fűszerezve. Igazi filmes csemege.