„Egy tál dödölle, ettél belőle?” – Mindenki ismeri a népszerű gyermekmondókát. Na de hányan ismerjük magát a dödöllét?
A dödölle, más néven ganca, krumpligánic vagy cinke hagyományosan magyar étel, köretként és főételként is nagyon finom. Elkészítése egyszerű, és bizony elég laktató étel, egy tállal nem könnyű belőle megenni. Alapja a liszt és a burgonya, gyakran fogyasztják tejföllel, sült szalonnával, savanyúsággal. Népszerűsége egyre nő, Nagykanizsán saját fesztiválja is van, de főzőműsorokban is gyakran felbukkan.
A következő hozzávalókra van szükségünk, ha 6-8 főre szeretnénk dödöllét készíteni:
1 kg burgonya
fél kg liszt
15 dkg császárhús
fél fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál só
tejföl és savanyúság a tálaláshoz
A burgonyát sós vízben, héjastól főzzük, majd tisztítsuk meg és törjük össze. Ezután adjuk hozzá a lisztet, kézzel jól dolgozzuk össze. Az összeállt masszát vágjuk kisebb darabokra, lisztezett kézzel sodorjunk kis hengereket belőle, majd vágjuk még kisebbre, hogy nudlikat tudjunk formázni belőle. Egy fazék vízben főzzük addig a nudlikat, amíg feljönnek a felszínre (kb. 5-8 perc). Ezután felforrósított serpenyőben pirítsuk meg a kockákra vágott császárhúst, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a kifőtt nudlikat, az apróra vágott fokhagymát és a borsot, majd pirítsuk az egészet össze. Forrón, tejföllel és savanyúsággal tálaljuk, és máris fogyasztható!
A dödöllét nemrég a TV Paprika Sztárséf című műsorában is el kellett készíteniük a műsorban szereplő hírességeknek, ahol a versenyzők előre megadott és saját receptekből is dolgoznak. Hogy milyen sikerrel, az kiderül hétköznap esténként, este 20 órakor a TV Paprikán!