Michael Keaton 70 éves

Összeszedtünk néhány érdekességet minden idők legjobb Batmanjéről, és azt is megmutatjuk, milyen filmjeit nézhetjük a streaming oldalakon vagy a tévében.

Az eredeti neve Michael Douglas, és amikor színészkedni kezdett, ráébredt, hogy ez a név már foglalt, így nevet változtatott – bár még így is volt egy híres druszája, Mike Keaton, a népszerű tévés. És ugyan az egész világ Keatonként ismeri, hivatalosan továbbra is Michael Douglasnek hívják.

Nem Diane Keaton után választotta művésznevét, noha sokan így hiszik. Kinyitotta a telefonkönyvet, és rábökött az első névre, ami történetesen a Keaton volt.

Hét testvér közül ő a legfiatalabb: három nővére és három bátyja van. 

Felajánlották neki A légy főszerepét, de nem érdekelte a lehetőség, ahogy előbb őt keresték meg a Tango és Cash egyik címszerepével, de végül Kurt Russel javára döntöttek.

Forrás: Murray Close/Getty Image

 

A Szellemirtókban és az Idétlen időkben is játszhatott volna – utóbbiról azt mondta, hogy megbánta, hogy nem vállalta el a főszerepet, de nem értette a történetet. Sőt, Jack Sparrow szerepére is komoly esélyes volt egy darabig.

A Beetlejuice-ban szövegének 90%-át improvizálta. Pedig eleinte nem is akarta elvállalni a szerepet, mert nem nagyon értette a karaktert.

A rajongók kézzel-lábbal tiltakoztak az ellen, hogy Michael Keaton legyen Batman. A színész akkoriban elsősorban komikusként volt ismert, de Tim Burton ragaszkodott hozzá, mert meglátta benne a sötét szenvedélyességet, ami fontos volt Batman/Bruce Wayne alakjához. Egyébként ő a legalacsonyabb Batman a maga 175 centijével.

Forrás: Gregg DeGuire/Getty Images

 

A Mindörökké Batmanban eredetileg maradt volna címszereplőként, de miután Burton távozott a produkcióból, Keaton is követte.

Szarvasmarhát tenyészt. Két farmja is van: elsőt 1980-ban vette Montanában, és általában ott tartózkodik, a második Santa Barbarában van, a villája közelében.

Ő játszotta volna Dr. Jack Shepherdet a Lostban. De csak úgy vállalta volna el a szerepet, ha meghal a pilot epizódban. A karaktert nem akarták megölni, így Keaton kikerült a képből, helyére érkezett Matthew Fox.

Keaton állatbarát. Egy videokampányban összefogott a PETA-val, hogy lebeszélje a turistákat lebukkant, útszéli, az állatokat kizsákmányoló állatkertek látogatásáról.

Forrás: Jason Merritt/Getty Images

 

Egy interjú során elmondta, hogy szeretné, ha a sírkövén ez állna: "Mindig jól érezte magát."

Nyolc évig volt házas Caroline McWilliams-szel, egy fiuk született, Sean. Keaton később hat évig járt Courteney Cox-szal.

Fia, Sean Douglas Grammy-jelölt dalszerző, és olyan előadóknak írt zenét, mint Demi Lovato, Lizzo és Nick Jonas.

A kétezres évek elején egy időre szabadságra ment. Akkoriban nem halmozták el szerepekkel, és már korábban is több bukott produkcióban játszott. A Birdman volt a nagy visszatérése, és azóta Keaton karrierje ismét szárnyal.

Ő Batman.

 

A következő filmjeit érhetjük el streaming oldalakon, illetve mostanában a tévében:

Az illinois-i üzletember, Ray Kroc megismerkedik a Kalifornia déli részén hamburgerezőt üzemeltető McDonald fivérekkel az 1950-es években. Krocot lenyűgözi az étterem gyors kiszolgálási rendszere, s ügyesen manőverezve átveszi az irányítást a vállalkozás felett; hamarosan milliárdos birodalommá és a világ egyik legismertebb márkanevévé fejleszti a McDonald'sot. (Netflix)

 

Ami békés tüntetésnek indult, erőszakos rendőrségi összecsapásba torkollott. Ami utána következett, azt a történelem egyik leghírhedtebb pereként tartják számon. (Netflix)

 

Barbara (Geena Davis) és Adam Maitland (Alec Baldwin) haláluk után a saját házukban találják magukat szellemként. Időszakos nyugalmukat megzavarja egy yuppie család beköltözése. Mivel Maitland-ék túl kedvesek szellemnek, minden igyekezetük az új jövevények megrémítésére hiábavalónak bizonyul. Végül Beetlejuice-t (Michael Keaton) hívják segítségül, ám neki más tervei vannak. (Netflix)

 

Mitch Rapp (Dylan O'Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A kiképzés során a hajthatatlan Rapp profi gyilkológéppé válik, aki nem kímél egyetlen fanatikus merénylőt sem. A fiatal hírszerző hamarosan a Közel-Kelet legveszélyesebb radikális harcosaival találja szembe magát, akik bármilyen eszközt képesek bevetni, hogy világuralomra törjenek. (Netflix)

 

Bruce Wayne, a kilenc éves kisfiú kénytelen végignézni jómódú szülei brutális meggyilkolását. A borzasztó élmény hatására megfogadja, hogy egész életében harcolni fog a gonosz ellen. A felcseperedő fiatalember, kihasználva a szüleitől örökölt vagyon adta lehetőségeket, mindent megtesz azért, hogy tökélyre fejlessze tudását és képességeit, s így a legelképesztőbb módokon szálljon szembe a bűnözőkkel. Régi ellensége, Joker sötét terveket forral Gotham város lakói ellen, azonban Batman állandó rajtaütései sorra meghiúsítják ezeket. Vicki Vale-t, a gyönyörű fotóriportert gyengéd szálak fűzik Gotham híres, jólelkű milliomosához, a felnőtt Bruce Wayne-hez. Amikor leszáll az éj, s előmerészkednek Gotham bűnözői, Bruce Wayne Batman képében ered a nyomukba. (Netflix)

 

Az autószerelő Tobey versenyautókban utazik. Amikor a csőd szélére kerül, vonakodva, de összeáll a gazdag és arrogáns egykori NASCAR-pilótával, Dino Brewsterrel. A fickó azonban átveri, és Tobey ártatlanul rács mögé kerül. Két évvel később szabadul, és bosszút akar állni Dinón. Ehhez kapóra jön a hírhedt De Leon-futam. Ám ahhoz, hogy időben befusson a versenyre, minden akadályt? beleértve a zsarukat és Dino embereit - le kell küzdenie a keleti parttól a nyugati partig. A népszerű videojáték alapján. (Netflix)

 

Egy ügyvéd kemény leckét kap az élettől, amikor lehetetlennek tűnő feladattal bízzák meg: határozza meg, hogyan lehetne kompenzálni a 2001. szeptember 11-i terrortámadás eredményeként nem számszerűsíthető veszteséget szenvedett családokat. Megtörtént események alapján. (Netflix)

 

Riggan Thomson egykor a legnépszerűbb sztárok egyike volt, aki nagy sikerrel alakította az ikonikus képregényhőst. Mára azonban leáldozott a csillaga, elfelejtették, a pálya szélére szorult. A Broadwayn kapott lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy visszaszerezze önbecsülését: visszakapaszkodjon a csúcsra, és visszahódítsa a közönséget. Megrendezi saját színdarabját, és a főszerepet is magára osztja. Miközben a nagy visszatérésre készül, Riggan ezernyi problémával kénytelen szembenézni. (Prime Video)

 

Nehéz a kamaszok sorsa. A szülők többnyire szeretnék mindentől megóvni gyereküket. A póráz mindig rövidebb, a pénz mindig kevesebb, a megértés pedig szűkösebb, mint kellene. Sam természetesen ahogy lehet, egyetemre menekül az otthon melege elől. Igaz, ő rosszabb helyzetben van a kortársainál. Nála az otthon ugyanis a Fehér Házat, az apa pedig az Egyesült Államok elnökét jelenti. Szegény lány nem vágyik másra, csak arra, ami járna neki: bulikra, pasikra, szórakozásra. De hogyan lehet úgy élni, ha minden titkos randira tíz testőr kíséri az embert? (Prime Video)

Detroit, 2028. Az OmniCorp nemzetközi óriáscég harci robotjait már évek óta sikerrel használja a hadsereg a tengerentúlon. A cég a közbiztonság megerősítése érdekében Amerikában is szeretné csatasorba állítani a vitatott technológiát. Minderre jó alkalom kínálkozik, amikor Alex Murphy, a szerető férj és apa, valamint remek zsaru súlyosan megsérül szolgálat közben. Murphyből létrehoznak egy félig ember, félig robot rendőrtisztet. Ám azzal nem számolnak, hogy a robottesten belül emberi szív dobog.

 

Kamaszodni eleve nem könnyű, és Peter nem arról híres, hogy feltalálja magát. Nagyon vicces srác, mégsem tartozik a nagymenők közé. Nappal. Éjszaka azonban övé a nagyváros, és nemcsak utcaszinten. Különleges szerkóban lendül felhőkarcolóról felhőkarcolóra, nem lehet meglépni előle és nem könnyű legyőzni. Eddig legalábbis senkinek sem sikerült. De a Pókember most egészen új ellenségekkel találkozik, és úgy tűnik, még a szokásos humora is kevés lehet hozzá, hogy életben maradjon. Az új bajban új szövetségesek után kell néznie.

(Forrás: 80's Kids, Factinate)

Címlapkép: John Shearer/Getty Images