Miért kell az Alkonyatot rommá ismételni?

A héten is adni fogja az RTL II… De miért? Mondd meg Uram, miért?! Miért teszed ezt velünk?!

Van egy híres mondás: a bevált csapaton minek változtatni. Valszeg ez áll programszerkesztők Bibliájában, mert más jó indokot nem lehet elképzelni arra, hogy miért kell egyes filmsorozatokat végtelenített rotációban újra és újra leadni. De most megvizsgáltuk a dolgot.

Tévés és mozis szemmel is az a legjobb, ha egy film közönségkedvenc. Ennél csak az jobb, ha az adott blockbuster, azaz a nézettségi és bevételi rekordokat döntögető popcornmozi több részből áll. Így többször lehet legombolni az emberekről a lóvét. A tévében, a film közvetítési jogainak megvásárlása után is ugyanez történik.

Vegyük példának az Alkonyatot, ami már csak azért is furcsa, mert amúgy inkább gyűlölt, mint szeretett film, ettől függetlenül így is nézik az emberek, mert annyira rossz, hogy az már jó. Ezért újra és újra guillotine alá hajtjuk a fejünket és megnézzük, ahogy Bella vámpír lesz, majd teherbe esik, aztán megszül. Azon túl, hogy szeretünk szenvedni, ezt a filmet azért “szeretjük” többször újranézni, mert nem hisszük el, hogy ilyen vámpíros történet létezik, ahol a vérszívók bőre csillogni kezd, ha nap éri.

Vagy itt van a Harry Potter, ami most vasárnap a Viasat3-on pörög. A Harry Potter azért is érdekes, mert egy hét részeből álló könyv nyolc darabból álló filmes verziójáról van szó, aminek a sugárzási jogaira talán az RTL csoport csapott le először. Nincs ezzel semmi baj. 8 hétig, azaz két hónapig berakják hétvégén főműsoridőbe, ezzel egy fix rajongótábort már le is ültetnek és a képernyő elé szoktatnak, mert ezek a filmek, kedvesek, aranyosak és élvezet nézni őket. Ha ez lement, akkor szépen átpakolják egy kicsit más időpontba egy másik csatornára, az RTL II-ről a Coolra mondjuk. Lesznek, akik leszakadnak, de még így is megmaradhat egy bizonyos nézőközönség. És akkor az adott héten lement film(ek) ismétléseiről még nem is esett szó. Ezért lehet az az érzése, hogy ezeken a csatornákon folyton ugyanazok a filmek mennek. A legfrissebb és a legjobban érezhető példa a mostani Star Wars őrület miatt volt, amikor az AXN és a Viasat csatornák egymást váltottak a kultikus sci-fi filmsorozat részeinek leadásában és ismétlésében, így tényleg csak azok nem szaladtak bele valamelyik filmbe, akik egy nylon szatyorban élnek és nincs tévéjük se.

Ugyanez a helyzet A gyűrűk urával is. Csak akkor azt nem értem, hogy ha egyszer leadják a Titanicot, akkor utána héten miért nem vetítik a Titanic 2-t?