Miért NEM úsznánk meg egy zombiapokalipszist?

A múlt héten, az oldal hasábjain megjelent a "Miért úsznánk meg egy zombiapokalipszist?" írás, ami biztató jövőt prognosztizál az emberiség számára egy ilyen típusú katasztrófa esetén, de ezek az állítások sajnos, csak a The Walking Dead univerzumára igazak.

A népszerű sorozat címszereplői, a „hagyományos zombik” táborát erősítik, akiknek ugyan félelmetes a nézése, meg a járása, de a csípőjük ringása meglehetősen lomha és mindezek mellett vállalhatatlanul ostobák. Alulkoordinált mozgással bóklásznak az utcákon, meg-megállva rácsodálkoznak egy szebb szemetes kukára és gyakorlatilag a járókeretes nagyanyám is lesprinteli őket. Erejük leginkább a számukban rejlik. Szeretnek hordákba verődni és a lassú víz, partot mos elvet követve, előbb-utóbb a horgukra akad egy-egy figyelmetlen alkesz, amint a sikátorban könnyít magán, vagy hajléktalan, aki arra ébred, hogy rágják a lábát. Ezek a zombik ugyan veszélyesek, de kis odafigyeléssel simán elkerülhető a teljes apokalipszis. Viszont a zombiknál is tetten érhető az evolúció, Danny Boyle a 28 nappal később c. filmjében, megalkotja a zombi 2.0-át, vagyis a turbózombit.

Sebesség:
A turbózombi igen sikeres létforma, ami abszolút alkalmas az emberiség totális kiirtására. Tömegesen, őrjöngve támadnak áldozataikra, a fejlövésen kívül, gyakorlatilag nincs ellenszerük. A The Walking Deadban már megszokott: „Elintéznéd, kérlek? Nekem beszakadt a körmöm.” típusú régimódi, ráérős hozzáállással itt bizony semmire se megyünk. Futással ugyan érdemes próbálkoznunk, de csak tetemes az előny esetén, ugyanis a turbózombik nem csak utolérik Usian Boltot százon, hanem eközben el is fogyasztják.

Akadályok leküzdése:
Ráadásul az új zombik már nem olyan bántóan ostobák, mint csoszogó, hörgő elődjeik. Szinte feltartozhatatlanul rohannak a cél felé, nem fogja meg őket az első útjukba eső csirkeháló, vagy a gyalogos vasúti átjáró „labirintusa”. Nem okoz nekik problémát átúszni egy nagyobb tavat, folyót, mert ami nem lélegzik, az nem is tud megfulladni. Ha jó passzban vannak, akkor ipari alpinistákat megszégyenítő ügyességgel másznak meg 20 méteres falakat (Z Világháború), vagy éppen eszközöket használnak és ejtik csapdába a figyelmetlen túlélőt (Legenda vagyok). Innen már csak egy ugrás a fegyverek használata, és ha azt gondolnánk, hogy ilyen nem történhet meg, akkor ajánlom figyelmükbe George A. Romero, a Holtak Földje c. alkotását, amiben az 1.0-és zombik felokosított változatai okoznak meglepetéseket.

Harapás:
A harapás alapjában véve nem túl hatékony módszer egy vírus terjesztésére, kivéve, ha nem párosul hozzá sebesség. Ráadásul az új vírus lappangási ideje is jóval kevesebb, itt nincs idő könnyes melodrámákra, búcsúzkodásokra, estlegesen a végtagok baltával való eltávolítására. Szeretteink pillanatok alatt bezombulnak (Holtak Hajnala), így exponenciálisan növekszik a fertőzöttek száma.
Ezek alapján ugyan nem sok esélyünk lenne túlélni egy zombiapokalipszist, hacsak nem vagyunk albán birkapásztorok, vagy mongol sztyeppelakók, de szerencsére ez a veszély csak a mozikban és a tévékészülékek képernyőin fenyegeti az emberiséget.