Mikor mentek? - Ernelláék Farkaséknál előzetes

Hajdu Szabolcs legújabb filmje elhozta Karlovy Varyból a fesztivál fődíját és a színész-rendező is díjat kapott alakításáért, mi pedig belepillanthatunk az előzetesbe, hogy lássuk, mit takar a furcsa cím.

Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér) előzőfilmjét, a nagyobb költségvetéssel, világsztárral forgatott Délibábot nem fogadta kegyeibe a kritika, és ennek pont az ellenkezője igaz minimális költségvetésből, családtagjai, barátai és tanítványai közreműködésével készített új munkájával. Az Ernelláék Farkaséknál világpremierjét a Karlovy Vary Filmfesztiválon, a régió legrangosabb filmes eseményén tartották a hivatalos versenyprogramban, ahonnan a film el is hozta a legrangosabb elismerést, a Kristály Glóbuszt, illetve Hajdu megkapta a legjobb színész díját is.

A film az egymástól régóta eltávolodott rokonok újbóli találkozása és rövid ideig való kényszeregyüttélése során felszínre törő konfliktusokat mutatja be. Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni, nem tudni mennyi időre, mert nem mondják, meddig maradnak. Az egymást is maró vendégek nehezen kérnek szívességet és neheztelnek házigazdáikra azok jómódja miatt, az otthoniak pedig nehezen viselik a feszültséget, hiszen a férj és a feleség között sincsen minden rendben, a gyereknevelési problémákról nem is beszélve.

Ennyi lenne a történet, és az – angol feliratos – előzetes minket is belecsöppent ebbe a már az első pillanattól kezdve robbanásig feszült helyzetbe, ahogy a kamera körbetáncolja a szereplőket. Hajdu, akiről az előzetesből is újra kiderül, hogy remek színésznek is, filmjét otthonában a családjával és operatőr szakos tanítványaival forgatta saját, azonos című színdarabját feldolgozva, a film állami támogatás nélkül, egy átlagos nagyjátékfilm költségvetésének a töredékéből (nagyjából 3 millió forintból). A főszerepet is ő maga és felesége, állandó alkotótársa, Török-Illyés Orsolya játssza, sőt, két gyerekük is szerepet kapott, míg a vendég házaspárt Tankó Erika és Szabó Domokos alakítja.

A Kristály Glóbusz 25 ezer dolláros pénzjutalommal jár, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több, mint 7 millió forintnak felel meg, ami az eredeti költségvetés dupláját teszi ki. A film magyarországi forgalmazója a Big Bang Media, a bemutatót őszre tervezik.