(M)ilyenek a magyarok?

Ha március 15-én tévézésre adjuk a fejünket, akkor érdemes egy olyan filmre kapcsolni, amely mindent elárul rólunk, magyarokról. Olyan, mint egy röntgengép és egy tükör keveréke, a vesénkig lát, és ezt egyből elénk is tárja. De ne féljünk ebbe a tükörbe belenézni, mert sok pozitívumot is látunk majd. 80 huszár!

Persze egy kicsit csaltam, ugyanis a 80 huszár című film lényege, hogy marhára nem a valóságot mutatja meg. Sára Sándor mozija a történelemkönyvekkel együtt ad csak teljes képet rólunk, de akkor aztán tűéleset.

Miről is szól a film? A 19. század elit katonái a huszárok voltak. Olyan ez, mintha ma a Navy Sealsről, a Delta Force-ról, vagy hogy közelebbi példát mondjunk: a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljáról látnánk filmet. Kiválóan kiképzett, hivatásos katonák, drága és profi felszereléssel. Ilyen volt Lenkey János tábornok huszárszázada is, amelynek kalandos szökéséről szól a 80 huszár. Az elit katonák nemigen szoktak hibázni, ezért alapból kétkedve nézzük a film bizonyos részeit, főleg a végkifejletet, amikor katonáinkat halomra lövik, mint a nyulakat. Baromság, bullshit, ordítja bennünk valami, és igaza is van ennek a hangnak.

A sztori – tényleg nagyon röviden – annyi, hogy a Lengyelországban állomásozó honvédek értesülnek a magyar szabadságharc kitöréséről, mire mindenféle esküt és parancsot megtagadva hazaszöknek. Mivel üldözik őket, ezért úttalan utakon, a Kárpátok szirtjei és csúcsai között kénytelenek szökni, bújkálva, és időnként harcba bocsátkozva a császáriakkal. A film végén már magyar földre lépnek, de egy elég primitív csapdába csalják magukat a huszárok, és az ellenség lazán lemészárolja őket. Csoóri Sándor, a film forgatókönyvírója össze is foglalta, mit szimbolizál ez a történet: „fölkészülés nélkül, vérbe boruló aggyal ugrani bele a cselekvés örvénylő mélyvízébe.” És persze végül elveszni.
Ilyenek lennénk mi, magyarok? Ennyire hülyék? És ilyenek lennének az elit katonák? Hát nem. Ha a történelemkönyveket fellapozzuk, akkor a valóság az volt, hogy Lenkey százada rendben megérkezett Magyarországra, semmi mélyvízbe ugrálás, semmi vérbe boruló agy, semmi turáni átok, meg végzet. Hiszen valójában ilyenek vagyunk, mi magyarok…

De olyanok is vagyunk, hogy imádjuk a sikereinket kudarcként felfesteni, mint ez a film is. Szeretünk nemlétező sebeket felvakarni, nyavalyogni, keseregni, mint Csoóri Sándor és Sára Sándor. Ne róluk vegyünk példát, hanem Lenkeyről.

És persze nézzük meg ma a 80 huszárt.


DUNA TELEVÍZIÓ: Március 15., 21:05