Minden, amit tudni akartál a Donnie Darkóról

Elég nehezen született meg Richard Kelly kultfilmje, amely feltette a térképre Jake Gyllenhaalt. 23 éve mutatták be a filmet.

Richard Kelly négy és fél millió dolláros költségvetésből alkotta meg debütáló rendezését, amely egyszerre nemzedéki közérzetfilm, megfejthetetlen sci-fi és gonosz humorú kisvárosi szatíra – és nem mellesleg sztárt csinált a főszereplő Jake Gyllenhaalból. Bemutatásakor ugyan nem érdekelte a nézőket, de később, a DVD-megjelenés után megtalálta a közönsége. 

A háttérben meghúzódó Drew Barrymore- és Nolan-szál

Az anekdota szerint a Charlie angyalai (2000) forgatásán állapodott meg az akkor még csak 24 éves Kelly Drew Barrymore-ral, hogy az ő produkciós cége, a Flower Films 4,5 millió dollárért elkészíti a filmet, és hogy Barrymore fogja játszani Miss Pomeroy-t. A forgalmazó Newmarket Films figyelmét pedig Christopher Nolan hívta fel a Donnie Darkóra.

És Sam Raimi is besegített

Kelly eredetileg úgy tervezte, hogy Donnie és Gretchen a C.H.U.D. (1984) című filmet nézi meg a moziban játszódó jelenetben, de problémát jelentett kideríteni, hogy ki a film jogtulajdonosa. Végül Sam Raimi sietett a segítségükre, aki megengedte Kellynek, hogy ingyen felhasználja és eltorzítsa a Gonosz halott (1981) című horrorklasszikusából származó képsorokat

Forrás: Mokép

 

Nem Jake Gyllenhaal volt az első jelölt

Több színész is esélyes volt Donnie szerepére. Vince Vaughn, aki már 30 körül volt, állítólag a kora miatt mondott nemet. Mark Wahlberg is érdeklődött a film iránt, de csak selypítve lett volna hajlandó eljátszani a szerepet. Jason Schwartzman neve is felmerült, de időbeosztási problémák miatt visszalépett.

Maggie Gyllenhaal és a vizelet

Kelly már a castingfolyamat közben tudta meg, hogy Donnie tesójának szerepére Jake Gyllenhaal nővére, Maggie is szóba jöhetne. Az ügynök, aki a Gyllenhaal testvér becastingolását javasolta, emlékeztette Kellyt a Cecil B. Demented (2000) című filmben játszott jelenetére, amelyben vizeletet ivott. Kellynek tetszett, ahogy Maggie megoldotta azt a jelenetet, és tudta, hogy nem kell sokat dolgoznia azon, hogy testvéri rivalizálást teremtsen a két Gyllenhaal között, ezért neki adta a szerepet.

Nem új a nyúl

Láttunk már olyan főszereplőt, aki egy óriási, beszélő nyuszival barátkozik, akit senki más nem lát, méghozzá a Barátom, Harvey (1950) című színdarabban és filmben. Franket, az óriásnyulat emellett a Gesztenye, a honalapító (1978) című animációs film ihlette, amelynek klipjei a Donnie Darko rendezői változatában is láthatóak.

 

Nem a Mad World volt az első választás

A dalokhoz sem volt könnyű a jogokat megszerezni, nem is sikerült minden esetben. A végső verzióban szereplő dalok egy része az eredetileg kiszemelt zenék helyett került be. A táncelőadás alatt eredetileg a Pet Shop Boys-féle "West End Girls"-nek kellett volna szólnia, ezt végül a Duran Duran "Notorious" című dalára cserélték le az utómunka során. Az utolsó jelenetben pedig erdetileg a U2 "MLK" című dalát használták, amit végül a "Mad World" című Tears for Fears-dal Gary Jules feldolgozásával helyettesítettek.

A rendezői változatban a film kezdetén hallható zenét az INXS "Never Tear Us Apart" című számára cserélték, az "Under the Milky Way" című számot áthelyezték ahhoz a jelenethez, amikor Donnie és édesapja a kocsiban beszélgetnek, helyére pedig a "The Killing Moon" került.

Foci közben, betépve jött az ihlet

A jövőt megmutató fura testkivetülés ötletét Kelly amerikaifutball-közvetítés nézése közben találta ki, ahol az egyik szakértő "telestratort" használt, egy megállított videót, ami megmutatta, hogy hova készülnek mozogni a játékosok. Kelly, aki a meccs előtt jól beszívott, azon kezdett gondolkodni, hogy mi történne, ha "valaki odafentről" ugyanezt tenné az emberekkel.

Nem csak a nézők nem értették

A forgatást lezáró bulin Seth Rogen és Jake Gyllenhaal egyetértettek abban, hogy fogalmuk sincs, miről szól a film. Mivel számtalan műfajt és hangnemet ötvözött, a forgalmazók sem tudták, hogyan kellene eladniuk. Emiatt állítólag nagyon közel állt ahhoz a film, hogy a Starz nevű tévés hálózaton mutassák be, amíg a Newmarket Films úgy nem döntött, hogy forgalmazza.

Forrás: Mokép

 

9/11 is benne volt a bukásban

A film eredeti reklámanyagában egy lezuhanó repülőgép szerepelt. A 2001. szeptember 11-hez közeli premiert emiatt természetesen el kellett halasztani, aminek következtében a film a reklámhiány miatt a mozikban megbukott. Csak a DVD-megjelenés után találta meg a közönségét.

Nem is rendezői vágás a rendezői vágás

A Director's Cut általában azért készül el, mert a rendező elégedetlen a moziba került verzióval. A Donnie Darko rendezői vágata is jelentősen megváltoztatja a film tempóját, törölt jeleneteket és új vizuális effekteket ad hozzá, és a film hangsávját is módosítja. Kelly ezt a változatot mégsem tekinti Director's Cutnak (ez a cím a forgalmazó ötlete volt), mivel a mozis változatot is teljesen jónak tartja. Az új, „rendezői” verzióra inkább úgy tekint mint speciális különkiadásra.

via: IMDB