Minden, amit tudni akartál a Top Gunról

Novemberben érkezik a második rész, az elsőt pedig a héten többször is el lehet csípni a tévében. Kiváló alkalom ez arra, hogy beleássuk magunkat a kulisszatitkokba.

  • A film ötletét az amerikai haditengerészet Top Gun iskolájáról szóló 1983-as cikk adta, amely a California nevű magazinban jelent meg. A film címével ellentétben a hadseregben a „Topgun” írásmód a használatos.
  • A szkript eredeti verziójában észak-koreai repülők szerepelnek a fináléban, a végső változatban viszont már csak orosz MiG-ek az Indiai-óceán fölött.
  • A Pentagon nem keveset, 1.8 millió dollárt kért csak azért, hogy a produkció használhassa a repülőiket és az anyahajóikat, cserébe ragaszkodott hozzá, hogy láttamozzák a forgatókönyvet, nehogy a haditengerészet bármilyen szempontból is negatív színben tűnjön fel. Követelték, hogy az egyik főszereplő halálának okát változtassák meg, és ne a levegőben történő ütközés során veszítse életét, hanem egy gyakorlat közben bekövetkező balesetben.
  • A rendezésre John Carpentert és David Cronenberget is felkérték, de nem vállalták. Tony Scott azért jutott a producerek eszébe, mert korábban rendezett egy reklámot, amelyben egy vadászgép egy autóval versenyez.

  • Maverick szerepére Patrick Swayze, Emilio Estevez, Nicolas Cage, John Cusack, Matthew Broderick, Sean Penn, Michael J. Fox, Tom Hanks, Jim Carrey, Rob Lowe, Kevin Bacon, Eric Stoltz, Robert Downey Jr. és Charlie Sheen is esélyes volt. Utóbbit túl fiatalnak tartották, pár év múlva viszont eljátszhatta a főszerepet a Top Gun paródiájában, a Nagy durranásban. John Travolta is jelölt volt, de az ügynöke túl sok pénzt kért, pláne annak tükrében, hogy leszállóágban volt éppen a karrierje.
  • Tom Cruise is nemet mondott elsőre, de Jerry Bruckheimer producer elintézte, hogy repülhessen egy F-14-es Tomcatban. A sztár annyira imádta az élményt, hogy a reptérről egyből egy fizetős telefonhoz rohant, felhívta Bruckheimert, és közölte vele, hogy meg akarja csinálni a filmet.
  • Val Kilmer se rajongott a film ötletéért, de őt kötötte a szerződése, ezért eljátszotta Iceman szerepét.
  • Charlotte "Charlie" Blackwood szerepére Tatum O'Neal, Jodie Foster, Daryl Hannah, Diane Lane, Sarah Jessica Parker, Linda Hamilton, Brooke Shields és Debra Winger neve is szóba került, de a producerek egy relatíve ismeretlen arcot akartak, így esett a választás Kelly McGillisre, aki A kis szemtanúban (1985) lenyűgözte őket.
  • Charlie karakterét Christine Fox, egy polgári instruktor inspirálta, akivel a producerek még a film előkészítési fázisában találkoztak a miramari Topgun oktatási program keretében. Fox később elég magasra jutott a Pentagonban, 2014-ben a védelmi miniszter helyetteseként vonult nyugdíjba. Korábban és azóta sem töltött be a védelmi minisztériumban egyetlen nő sem ilyen magas pozíciót.
  • A tesztvetítésen a nézők hiányolták a szerelmi szálat, ezért öt hónappal a forgatás lezárulása után a producerek visszahívták Tom Cruise-t és Kelly McGillist, hogy leforgassák a híres liftjelenetet, illetve egy szexjelenetet. Időközben azonban McGillis leadott 7 kilót, és a haja is sötétebb volt, amit a liftben egy sapkával rejtettek el. Cruise pedig ekkor már A pénz színét forgatta, amelyben sokkal hosszabb volt a haja.

  • Az F-14-es pilótákat vagy a repülőszemélyzetet alakító színészek többsége utazhatott az F-14-esekben, sőt a jeleneteik egy részét is a levegőben vették fel. A színészek közül egyedül Anthony Edwards bírta ki hányás nélkül. Cruise háromszor szállhatott fel, és az első alkalommal ő is kidobta a taccsot.
  • Maverick összes repülését Scott Altman hajtotta végre, akiből később űrhajós lett.
  • A Paramount Pictures az F-14-et gyártó Grummant kérte fel arra, hogy fejlesszenek ki és szereljenek be olyan speciális kameraállványokat a repülőkbe, amelyekkel szubjektív felvételeket tudnak készíteni a pilótafülkében repülés közben.
  • Bár 1986-ban csak 1 dollárba került közel 4 liter repülőgép-üzemanyag, a stúdiónak óránként 10 ezer dollárt kellett fizetnie az F-14-es gépek használata után.
  • A haditengerészet csak két valódi rakéta kilövésére adott engedélyt a forgatás alatt. Ezeket könnyű felismerni, mert több szögből is bemutatják a kilövés pillanatát. A többi esetben miniatűr repülőket és rakétákat használtak. A trükkmesterek olyan jó munkát végeztek, hogy az illetékes minisztérium később vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, nem lőttek-e ki a filmesek az engedélyezett kettőnél több éles rakétát.
  • A nyitójelenetben Tony Scott úgy akarta a flotta fel- és leszállását rögzíteni, hogy a nap biztosítja az ellenfényt, de a repülőgép-anyahajó kapitánya megváltoztatta a hajó útvonalát. Amikor Scott megkérte, hogy haladjon az eredeti irányba és sebességgel, a tiszt közölte, hogy az 25 ezer dollárba kerülne. Scott írt neki egy csekket, és így tudtak még 5 percet forgatni. A rendező állítása szerint a csekket nem lehetett beváltani.

  • Art Scholl kaszkadőrpilóta életét vesztette a forgatás közben, miután a repülője az óceánba zuhant. A baleset okára nem derült fény, és se a holttestet, se a gépet nem találták meg. A filmet Scholl emlékének ajánlották.
  • Maverick elképzelhetetlen a motorja nélkül, Cruise viszont korábban még soha nem ült motoron. A forgatás előtt elment egy kaliforniai motorkereskedésbe, ahol a parkolóban megtanították motorozni.
  • A Maverick és Iceman közt érezhető feszültség annak is köszönhető, hogy Cruise és Kilmer a forgatás alatt tudatosan kerülték egymás társaságát.
  • A filmben hallható zenék többségét Giorgio Moroder és Tom Whitlock szerezte, akik a később Oscar-díjat nyerő Take My Breath Away-hez külön castingon keresték a megfelelő énekesnőt. Martha Davis és Patty Smythe is esélyesek voltak, végül az a Terri Nunn lett a befutó a Berlin együttesből, aki utálta a szerelmes dalokat, és balladát se énekelt még korábban. Azzal győzte meg a producereket, hogy ő nem szenvedélyesen énekelt, mint a többi jelölt, hanem tragikus hangnemben, mint egy végsőkig elkeseredett nő.

  • Tony Scott rendezőt és Jerry Bruckheimer producert annyira lenyűgözte a Take My Breath Away, hogy úgy döntöttek, forgatnak még további romantikus jeleneteket Tom Cruise-zal és Kelly McGillisszel, hogy még többet használhassák a dalt.
  • Cruise 8 centivel alacsonyabb, mint McGillis, ezért a közös jeleneteikben a színész magasított cowboycsizmát viselt, a színésznő pedig mezítláb volt. Az utolsó jelenetben, ahol Charlie és Maverick a kocsmában egymáshoz sétál, McGillis egy árokban áll, amit a technikusok ástak, hogy egy szintben legyen a színészek feje.
  • Abban a jelenetben, ahol Charlie közli Maverickkel, hogy nem akarja, hogy bárki is rájöjjön, hogy kezd beleszeretni a férfibe, Cruise-nak lett volna szövege, de elfelejtette. Helyette úgy improvizált, hogy megcsókolta a nőt. Tony Scottnak tetszett így a jelenet, és benne hagyta a filmben.
  • Az idősebb férfi, akivel Charlie randizik a tiszti klubban, Pete Pettigrew Topgun instruktor és nyugdíjaztott pilóta, aki a vietnami háborúban lelőtt egy MiG-et. A filmben technikai konzultánsként szerepelt, és Viper karakterét is róla mintázták.
  • A 15 milliós büdzséből készült Top Gun lett 1986 legsikeresebb filmje 356 milliós bevétellel, megelőzve a Krokodil Dundeet és A szakaszt.

  • A film sikerét a haditengerészet is meglovagolta, a nagyobb mozik kijáratainál toborzófülkéket állítottak fel, bízva benne, hogy az adrenalintól fűtött férfiakat rá tudják venni a csatlakozásra. A terv bejött, abban az évben rekordmennyiségű, a korábbinál 500 százalékkal több jelentkezést regisztráltak. A Paramount felajánlotta, hogy a VHS-kiadásra feltesznek külön egy toborzóhirdetést is, de az amerikai hadsereg hirdetési ügynöksége közölte, hogy felesleges lenne, a film maga a toborozóhirdetés.
  • A Top Gun 2. forgatókönyve már az első rész bemutatója után egyből elkészült, mégsem valósulhatott meg a film, mert időközben megújult a haditengerészet technikája, és a Pentagon nem szeretett volna kamerákat engedni a közelébe. Tom Cruise se rajongott a folytatás ötletéért, amikor pedig mégis igent mondott, túl magas gázsit kért.
  • A filmben többször is elhangzik, hogy Mavericknek viszonya volt egy ezredes lányával. A Penny Benjamin nevű nőt az első részben nem láthattuk, de a novemberben érkező folytatásban ő lesz Maverick új szerelme Jennifer Connelly alakításában.