Minden jót péntekre!

Egyre több és több program közül kell választanunk, ezért kiválogattunk néhányat, hogy megkönnyítsük a döntést.

kirakART - Nyitási akciók Budapest kirakataiban!

Budapest szerte, június 4. 10:00 - június 6. 22:00

Június 4. és 6. között rendezik meg először Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében. A város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal. Három napra díszletté változik a város: 30 helyszínen több mint 40 alkotócsoport várja az érdeklődőket változatos programokkal.

100 éve született Berlanga

Online, június 4. 08:00 - június 27. 22:00

A 20. századi spanyol mozi számos klasszikusát köszönhetjük Luis García Berlangának. Születésének századik évfordulója alkalmából június 4. és 27. között négy olyan filmet tekinthetnek meg az érdeklődők ingyenesen a Cervantes Intézet Vimeo csatornáján, melyek pályafutásának mérföldköveit jelentik.

Garden Placc Nyitóbuli

Graden Placc, június 4., 10:00-24:00

A Garden Placc, a Római-part új vízparti szórakoztatókomplexumának nyitóbulija! Hideg sörök, ínyenc ételek, sport, tűzzsonglőrök, nyugágyak, zene, egyedülálló hangulat! Pénteken, délutántól estig egy gyönyörű naplementés dj szettel jelentkezik DJ Jutasi a Garden Placc dj pultjából, megidézve a Sunset Cafe albumok zenei hangulatát. Ez az a Placc, ahol megmártózhatsz a Duna hullámaiban, kikapcsolódhatsz, bulizhatsz a haverokkal, a családdal egy bográcsozás, sütögetés közben, miközben élvezed a hideg italokat és a kilátást a Duna vizére.

Eleven Tavasz a Bartók Béla Boulevard-on

Bartók Béla út, június 4. 10:00-tól június 6. 23:45-ig

Egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel vár mindenkit az Eleven Tavasz, az utca nyárváró fesztiválja 2021. június 4. és 6. között. Ismét izgalmas gasztronómiai fogások, kulturális programok és az egész családnak szórakozást nyújtó kézműves workshopok ejtik majd ámulatba a látogatókat a Bartók Béla Boulevardon! Érdemes az ingyenes kínálatból csemegézni!

17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó, június 4. 10:00-tól június 6. 18:00-ig

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 17. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat, amely minden évben számot tart a látogatók örömére és a szakemberek érdeklődésére. Díszvendég országok: Szlovénia, Portugália, Franciaország, kiemelt téma: víz és erdészet.

Pilinszky János-konferencia az Irodalmi Magazinnal

Online, június 4., 09:00-19:00

A konferencia programjában előadások, beszélgetések és Pilinszky János verseinek zenés feldolgozásai.

Leonardótól Miróig – Papír/forma: Százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében

Szépművészeti Múzeum, június 4. - augusztus 15.

A Papír/forma című reprezentatív album és a hozzá kapcsolódó tárlat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzokat és grafikákat mutatja be. A kivételes kiállításon olyan alkotásokat is megnézhet, melyeket csak ritkán szerepelnek kiállításokon, emellett újra találkozhat a már jól ismert művészek – Dürer, Leonardo, Barabás Miklós, Delacroix, Munkácsy Mihály, Van Gogh, Cezanne, Picasso, Rippl-Rónai vagy Miró – egy-egy kivételes alkotásával, és megismerkedhet néhány kiemelkedő új szerzeménnyel és korábban kevésbé ismert művel is.

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Matyi és barátai

Online, június 4., 17:00

Matyi rendkívül szerencsés fickó, mert sok barátja van. Ez azért jó, mert így sohasem unatkozik: mindenki mesél neki valami érdekeset, amiről lehet, hogy még sohasem hallott. Sőt, ha Matyi sehogy sem találja a megoldást, a barátai rögtön előállnak egy remek ötlettel és segítenek túllendülni a hétköznapi akadályokon. Bábos ismeretterjesztő videósorozat óvodásoknak és kisiskolásoknak - minden pénteken 6 órától, az Ariel Színház Facebook-oldalán.

CEU Határtalan Tudás Online: A mese nem csak a gyerekeké

Online, június 4., 17:30

A népmese a falusi közösségekben eredetileg a felnőttek szórakozását szolgálta, mára mégis elsősorban gyermekműfajként ismerjük. A felnőtt mesemondó körök az utóbbi években kezdtek új életre kelni.
Hogyan lett gyerekműfaj a meséből? Mit csinálnak a felnőttek egy mesekocsmában vagy egy mesepárbajon? Miért lesz jobb a szövegértése annak, akinek sokat meséltek gyerekkorában? Hogyan mentették meg a Grimm testvérek a mesét a „romantika elől”? Mit kell tudnia egy jó mesemondónak, hogy megragadja közönségét?

Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Lilyan Kaiv

Online, június 4., 19:00

Pärt darabját a mai hangversenyre az est észt karmestere, Lilyan Kaiv választotta, aki a Dohnányi Akadémia 2019-es karmesterkurzusán olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, hogy azzal a zenekar és Hollerung Gábor, a mesterkurzus vezetőjének elismerését egyaránt kivívta. Fogadják szeretettel!

Átrium ÚjraÚjraMegnyitó

Átrium, június 4., 19:00

Hét hónap után újra együtt! Az Átrium kedvenc dalai többek között Az Őrült Nők Ketrecéből, a Chicagóból, A félelem megeszi a lelketből. Szervezői vírusnapló. Kapcsolják Angliát. És: a miniszteriális ember megnyitója.

Hát, ha van is, én még nem találtam meg

Kamra, június 4., 19:00

A fiatal angol drámaíró, Nick Payne 2009-ben valósággal berobbant az angol színházi életbe az első, Hát, ha van is, én még nem találtam meg című darabjával, amely egy teljesen átlagos családról szól. Szülőkről, akik világmegváltó terveket dédelgetnek ugyan, de egyáltalán nem tudnak mit kezdeni a tizenéves lányuk problémáival. Egy tinédzserről, akit a külseje miatt bántalmaznak az osztálytársai, és aki egyre tehetetlenebbnek, boldogtalanabbnak érzi magát emiatt. Egy nagybácsiról, aki másképp gondolkozik az életről, és akár segíthetne is nekik, de annyira belemerül a saját, megoldhatatlan ügyeibe, hogy akaratlanul is egyre nagyobb káoszt okoz maga körül.

„Összemuzsikálni a nemzetet” - Halmos Béla emlékkoncert

Hagyományok Háza, június 4., 19:00

„Azt szoktam mondani, azért születtem a trianoni békediktátum évfordulóján, hogy a Trianon által szétszabdalt magyar nemzetet összehegedüljem.” Idén június 4-én ünnepelte volna 74. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért dolgozott, 2013 nyarán bekövetkezett váratlan halála pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Ebből az alkalomból a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – hagyományteremtő céllal emlékkoncertet szervezünk a Hagyományok Háza Baráti Körével közösen, melynek alapítója Halmos Béla volt.

Gadó Gábor Quintet

Opus Jazz Club, június 4., 20:00

A gitárművész-zeneszerző saját zenei ars poeticájáról pedig így nyilatkozott: „A zene, amit játszunk, egy intim attitűdből bontakozik ki, távol áll minden trendi befolyástól. Mindig van egy gyökérgondolat vagy princípium, ami elindítja a kreációt: tehát nem zenéből születik, hanem egy nézőpont szülte állapotból. Emellett nagyon fontos a több száz éves európai tradíció, valamint a hely: Közép-Európa, ahol két kultúra, az orientális és occidentális határvidékén állva lehet megnemesíteni az individuális késztetéseket” – fogalmazott.

Hey, June! Fesztivál 2021

Online, június 4. 20:00-tól június 7., 20:00

A Müpa egyik legstabilabb, hagyományosan nyárindító rendezvénysorozata, a Hey, June! a 2021-es, rendhagyó évben szokatlan módon indítja a fesztiválszezont: élőben zajló koncertekkel az online térben. Az évszak köszöntése most is meglesz, akárcsak az egyszeri, máshol nem látható produkciók, melyeket otthon, karosszékben ülve élvezhetünk.

Harmónia Jazzműhely: Bencze Alma Project / "Movie Night"

Budapest Jazz Club, június 4., 20:30

Bencze Alma, ez a csodálatos hangú és hatalmas érzéssel daloló énekesnő ismét új zenekarral, sőt új koncepcióval jelentkezik. Témáit ezen a koncerten a filmzene világából meríti, amely legalább olyan közel áll a szívéhez, mint a muzsika. Alma új kvintettjében a szaxofonos a roppant sokoldalú Mester Dániel, a zongorista Vörös László. Bögöthy Ádám bőgőn és Kovács Zsolt a doboknál izgalmas estére számíthatunk.

Nyárköszöntő csillagtúra I. - Esti távcsöves bemutató

Svábhegyi Csillagvizsgáló, június 4., 21:15

"Lassan ránk köszönt a nyár, az első nyári csillagképek már integetnek felénk a délkeleti égen.
Sötét, holdfénymentes esténken Világegyetemünk mélyébe ugrunk, és a legszebb koranyári mélyég-objektumokat keressük fel nagytávcsövünkkel. A sötétedő alkonyati égen megnézzük az Izar rendkívül szoros, narancs és kék színű kettőscsillagát, majd az epszilon Lyrae híres dupla kettősét. Ebben két kettőscsillag kering egymás körül, különös égi négyesfogatot alkotva. Rengeteg gyönyörű látnivalót tartogat még az égbolt erre az estére, ugye te is velünk tartasz!?"
Na és mi történik, ha épp esik, vagy borult? Aggodalomra semmi ok, a borult idős program olyan egyedi elemeket tartalmaz, amikre derült időben nincs idő és lehetőség, így mindenképp izgalmas egyedülálló élményben lesz részetek!