Mit hoz a május?

Rengeteg jó filmet: Az alsó szomszédot a szociodrámák rajongóinak ajánljuk, akit ez a műfaj nem mozgat, megnézheti az Amerika Kapitány: Polgárháborút. De jön Angry Birds film és egy felújított zombifilm is. Az X-Men - Apokalipszis egy héten debütál Fliegauf Bence Liliom Ösvényével, május végén pedig a WOW-rajongók öntik majd el a mozikat. Ajánló!

Román szociodrámába oltott thriller, Az alsó szomszéd nyitja a hetet, Radu Muntean (Jelszó: A papír kékre vált) új munkája egy férfiről szól, aki tanúja lesz egy halállal végződő családon belűli erőszakos tettnek, de gyáva tanúskodni, így később szembe kell néznie a gyilkos szomszéddal és saját lelkiismeretével is. A művészet templomai: Leonardo Da Vinci - A lángelme Milánóban címe mindent elmond, bár arra mi sem számítottunk, hogy az olasz ismeretterjesztő film TÉNYLEG életre kelti a történelmi karaktereket, és minden mást, amihez a Nagy Polihisztor valaha is hozzányúlt. Az Amerika Kapitány: Polgárháború a Batman Superman ellen nyomdokain halad, eddig összetartó hősei most egymás ellen fordulnak, kivéve Thort és Hulkot, akik nagy bölcsen más helyet választottak a bulizáshoz. A lényeg, hogy Amerika kapitány és a Vasember megosztja a Bosszúállók csapatát, és az a vicces, hogy mindkettőnek igaza van. Ha minket kérdeznek, mi Chris Evans és Robert Downey Jr. közül mindenképpen az utóbbit választanánk.

A második hét, avagy május 12. hozza el az Angry Birds - A filmet, amit két dolog miatt várunk: hogy megtudjuk, mi az ördög is ez az egész dühös madarasdi – de tényleg, mi ez? -, és mert az előzetesben egy büszke sas a kristálytiszta tó vizébe pisál, és ez elég meghökkentő ahhoz, hogy az ember felkapja a fejét. Az Elcserélt világ a veterán német rendezőnő, Margarethe von Trotta furcsa játéka a személyazonossággal és családi titkokkal a Berlin-New York tengely mentén, de visszatér a szintén veterán George A. Romero nagy klasszikusa, az 1968-as Az élőhalottak éjszakája felújított verzióban, de a régi történettel, a régi élőhalottakkal – jó alkalom végre moziban is látni. Apropó visszatérés: a Rossz szomszédság 2-ben visszatér Seth Rogen és Zac Efron, hogy ugyanazt a sztorit újra leforgassák, csak most a szomszédba nem vadul bulizó fiúk, hanem lányok költöznek, ami így papíron esztétikai előrelépésnek hangzik.

 

A rákövetkező hét – május 19. – újabb kultuszfilmet hoz vissza, az 1959-es Ben Hurt Charlton Hestonnal és a nagy fogathajtó versennyel, ami a városi legendával ellentétben nem került senkinek az életébe, és még a nyáron jön a film remake-je. A Kivégzési parancs B-kategóriás futurisztikus angol gyilokmozi, a Lánykirály viszont míves kosztümös dráma a hat évesen trónra került Krisztináról és az ő újszerű elképzeléseiről a kormányzásról. Fliegauf Bence új rendezése, a Liliom ösvény szintén gyerekmese, a maga módján, ahol egy anya a meséken keresztül szembesíti kisfiát élet és halál legfontosabb kérdéseivel, és itt nem ér véget a „gyerekség”, hiszen a francia A szerelem gyerekkel jön a gyerekvállalásról szól. A hét filmje persze az X-Men - Apokalipszis, a sokadik csavarás a mutáns témán, ahol felbukkan egy rettentes lény, aki elpusztítaná az emberiséget, de tudjuk, hogy egy mutáns kell ahhoz, hogy megállítson egy másik mutánst.

Gyereknapra időzítve érkezik a mozikba A Játékkészítő színházi felvételének mozira vágott és adaptált verziója. A 2015 karácsonyán felvett magyar előadás Stohl András, Szabó Győző, Nagy Feró, Radics Gigi, Kamarás Iván és még vagy 50 hazai sztár szereplésével, Juronics Tamás koreográfiájával. A legkúlabb nap két halálos beteg srácról szól, akik utoljára szeretnének egy jót bulizni, és jó eséllyel képes lesz megríkatni – és megnevettetni – a vállalkozó kedvű nézőket, míg a Pelé a legnagyobb focista életéről mesél, de nem dokumentumfilmként, hanem mindent dramatizálva, amitől kicsit félünk, akárcsak Jodie Foster rendezésétől, a Pénzes cápá-tól, pedig Julia Roberts és George Clooney a főszereplői. A hónap leginkább várt filmje a Rendes fickók, ahol Ryan Gosling és Russell Crowe felváltva idétlenkednek és keménykednek, a rendező pedig a zseniális Shane Black, de sokan lesznek, akik a Warcraft: A kezdetek-re izgulnak rá. Az utóbbi film kétesélyes: a népszerű játék filmes feldolgozása jól is elsülhet, de az is lehet, hogy a játék rajongóin túl keveseket fog érdekelni a az orkok és emberek harcáról szóló történet – és mint tudjuk, a rajongóknak nehéz megfelelni.