Mocsok

Zsaru. Van jó zsaru, rossz zsaru, korrupt zsaru, seggfej zsaru és persze alkoholista zsaru. A sor szinte a végtelenségig folytatható, de most álljunk meg egy kicsit...

Bruce Robertson (James McAvoy) zsaru, de a rosszabbik fajtából. Kétszínű, korrupt, drog, pia és szexfüggő, Egy igazi Mocsok. Tudja is magáról, de inkább élvezi, mit bánja a dolgot. Elsőre nekem a remek - de borzasztó magyar című - A Guardista jutott eszembe, ami jutalomjáték volt Brendan Gleeson számára.

Ilyen felütéssel és tudván, hogy nem amerikai, hanem európai, pontosabban brit filmről van szó, joggal reménykedhetünk, jó lesz. Az eredmény felemás. Mintha a készítők nem tudták (vagy akarták) eldönteni, milyen filmet is akarnak készíteni, vagy szimplán végig be voltak szívva. Krimi, dráma, fekete komédia, ezek közül válogattak. Mindből van benne, de valahogy nem áll össze egy kerek egésszé. Az sem formabontó, hogy néha leomlik a negyedik fal, de legalább jól teszik. És hiába érdekes karakter a "főhős", nem lesz szerethető figura. Drukkolunk neki, érdekel a sorsa, de nem kedveljük. Van érdekes mellékszál is, ami persze végül megoldódik, de addig is fenntartja az ember érdeklődését. Robertson nem egyenes utat jár be. Néha meglátjuk benne a jót, a reményt, hogy talán mégsem olyan, mint elsőre tűnik. Végül tükörbe néz, és nem tetszik neki, amit lát.

A csapongó forgatókönyvért kárpótolnak minket a színészek. James McAvoy elsőre túl gyerekarcúnak tünk, még szakállal is, de sikerült elhitetnie, ő tényleg egy egyre lejjebb csúszó-mászó (figyelitek a szójátékot?). Igazi önző görény, aki csak a maga érdekét nézi, és az előléptetésért saját kollégáin is átgázol. Nagyot alakít, nem vitás. Jamie Bell felnőtt és remek társa McAvoynak a zsarulétben. Jim Broadbent, nem sok játékidőt kap, de őt mindig érdemes megnézni, most sem hibázik. Imogen Poots és Eddie Marsan fontos mellékszereplők, és jó megoldják a rájuk osztott szerepet.

A film nem egy Skóciában játszódó Guy Richie film, nem is egy McDonagh (Martin v. John Michael) alkotás, de zsánert hozza. Nem egy fejlődésregény, de vannak jó jelenetek, amiért érdemes megnézni. A vége sem meglepetés, de ne legyünk telhetetlenek. És örülhetünk, hogy egy ilyen film egyáltalán eljut itthon a mozikba. Nem egy franchise része, nincs benne tinikedvenc sztár, és rombolnak le benne semmit jelmezes fickók. Csak egy film, amiben emberek élik a maguk életét, de ettől nem lesz unalmas, sőt!

Remélem lesznek még ilyen filmek a moziban, nem csak blockbusterek. "Mert kell egy ilyen is."

Szerintem: 70%