Most dőlhet meg Michael Jackson mítosza

Az énekes halála után tíz évvel jött el a pillanat, hogy újraértékeljük az örökségét. A Michael Jackson örökségét kezelő társaság egy 100 millió dolláros perrel próbálta megakadályozni, hogy bemutathassák azt a dokumentumfilmet, ami után most újra fellángolt a vita arról, hogy zaklatta-e a gyerekeket a popsztár. A Leaving Neverland két megrázó vallomása mellé teszünk tíz tényt, ami segíthet dönteni.

Az HBO GO-n péntektől érhető el a Leaving Neverland című kétrészes dokumentumfilm, amiben Michael Jackson két egykori pártfogoltja beszél hosszan arról, hogyan zaklatta őket szexuálisan az énekes. Az egész film olyan, mint egy hosszú, megrázó beszélgetés, ami után az ember máshogy látja a világot. Még akkor is, ha adott esetben ugyanúgy a nyolcvanas években volt gyerek, mint a két interjúalany, és arról ábrándozott, hogy ha egyszer nagy lesz, Michael Jackson lesz a férje.

 

 

Felnőtt fejjel már teljesen érthetetlen, hogyan nézhette el a világ, hogy a sok plasztikai műtéttől eltorzult arcú szupersztár kézenfogva járkál 7-12 éves gyerekekkel, szerelmes üzeneteket hagy nekik, és esténként egy ágyban alszik velük. Lehet hibáztatni ezért a szülőket, de a filmben megszólalnak az áldozatok családtagjai is, és kiderül, hogy Michael Jackson őket is behálózta. Lassan, de biztosan férkőzött a bizalmukba, és ebben segítette az őt övező ájult rajongás és a temérdek pénz. Az énekes annyira közel került a családokhoz, hogy az édesanyák saját gyerekükként tekintettek rá, és nem fogtak gyanút akkor sem, amikor limuzinnal vitték őket bevásárlókörútra, miközben Michael Jackson a gyerekükkel bulizott Neverlandben, majd ott is aludt.

 

A dokumentumfilm magyar tévés premierje április 10-én és 11-én lesz, de már most újra egymásnak feszültek azok, akik hisznek a feltételezett áldozatoknak, és azok, akik még Michael Jacksonban, a legendában hisznek. A Leaving Neverland a két férfi, Wade Robson és Jimmy Safechuck vallomásán túl nem megy bele abba, hogy végigvegye a korábbi bírósági ügyekben felsorakoztatott bizonyítékokat, a különféle szemtanúk beszámolóit, de ezek a vallomások annyira erősek, és olyan őszinte fájdalmakat hoznak felszínre, hogy nagyon nehéz kételkedni bennük. Önmagáért beszél az a rengeteg régi videófelvétel is, amin Michael Jackson külfönféle nagyon fiatal fiúkkal látható az általánosan elfogadottnál barátibb helyzetekben.

 

A popsztár elkötelezett támogatói azzal védik Michael Jackson-t, hogy Wade és Safechuck korábban tagadták, hogy bántalmazták volna őket. Sőt, Jackson mellett tanúskodtak, amikor más állítólagos áldozatok vitték bíróságra az ügyet. Ráadásul a bíróság többször felmentette az énekest. A tisztánlátás kedvéért a Vanity Fair újságírója, aki a kilencvenes évek eleje óta tudósított az ügyről, összeszedte a vitathatatlan tényeket és bizonyítékokat, amik Jackson bűnössége felé mutatnak.

 

1. Senki sem vitatja, hogy a Jordie Chandler, aki elsőként vádolta nyilvánosan szexuális zaklatással az énekest, 13 éves korában egyszer harminc éjszakát töltött egyhuzamban Michael Jackson ágyában. Akkor is egy ágyban aludtak, amikor a fiú édesapjának a házában töltöttek egy éjszakát.

 

2. Eddig öt olyan fiú vádolta meg szexuális zaklatással Jacksont, aki egy ágyban aludt vele: Jordie Chandler, Jason Francia, Gavin Arvizo, Wade Robson és Jimmy Safechuck.

 

Képek: HBO

 

3. Az énekes Jordie Chandlernek és a szüleinek 25 millió dollárt fizetett, mikor peren kívül megegyeztek. Ezt az énekes azzal magyarázta, hogy így tudta megspórolni magának, hogy egy elhúzódó pereskedésben vegyen részt. Később Jason Francia 2,4 millió dollárt kapott.

 

4. Michael Jacksonnak egy vitiglio nevű pigmenthiány miatt fehér foltok voltak a bőrén. Jordie Chandlert megkérték, hogy rajzolja le az énekes nemi szerve alatti foltokat, és a rajzot elrakták egy borítékba. Amikor hónapokkal később a nyomozók lefényképezték a szóbanforgó testrészt, a rajzon látható foltok megegyeztek a fényképen láthatókkal.

 

5. Az énekes hálószobájához vezető folyosó be volt kamerázva, és riasztózva, így ha valaki közeledett, a hálóban megszólalt egy csengő. Így hiába aludtak a Jacksonnal barátkozó kisfiúk szülei Neverlanden, sosem tudhatták meg, mi folyik a hálószobában.

 

6. Az énekes tartott az ágya mellett egy bőröndöt, ami tele volt szexképekkel, köztük szado-mazo felvételekkel és meztelen kisfiúk képeivel. A szexképeken később megtalálták több kisgyerek ujjlenyomatát Michael Jackson ujjlenyomatai mellett. Az énekes a hálószobájában tartott olyan erotikus szobrokat, amik meztelen, megkötözött, kipeckelt szájú nőket ábrázoltak, így ezeket a nála alvó gyerekek is láthatták.

 

7. Amikor a rendőrség kihallgatta a neverlandi dolgozókat, akkor kiderült, hogy soha senki nem látta, hogy Jackson bármikor is egy nővel töltötte volna az éjszakát, még a saját feleségeivel, Lisa Marie Presley-vel és Debbie Rowe-val sem aludt együtt. Rowe, aki Jackson két gyerekének az anyja, maga mondta el a hatóságoknak, hogy soha nem feküdt le az énekessel.

 

 

8. Azoknak a gyerekeknek a szülei, akik Jackson ágyában aludtak, rengeteg drága ajándékot kaptak az énekestől. Az ausztrál Wade Robson édesanyja az egyik tárgyaláson elismerte, hogy fizetést kapott az énekestől, hogy állandó tartózkodásra jogosító vízumot kaphasson. Jimmy Safechuck szülei többek között egy házat kaptak Los Angeles-ben, Jordie Chandler anyja egy gyémántkarkötőt.

 

9. Két feltételezett áldozat, Wade Robson és Jordie Chandler édesapja öngyilkos lett. Wade Robsont azért vitte az édesanyja Ausztráliából az Egyesült Államokba, hogy a fia, aki tehetséges táncosból azóta elismert koreográfus lett, az énekessel lehessen. Mindkét édesapa teljesen elszigetelődött a fiától, amikor öngyilkosok lettek. Wade Robson édesapja korábban bevallotta, hogy kisgyerekként maga is szexuális zaklatás áldozata volt.

 

10. Egy 2002-es dokumentumfilmben Michael Jackson azt állította, hogy semmi rossz nincs abban, hogy idegen gyerekek alszanak az ágyában.