Működik a Scully-effektus, példakép lett az X-akták nyomozója

A női X-akták rajongók közül egyre többen helyezkednek el tudományos pályán.

Dana Scully FBI-ügynök, akit Gillian Anderson alakított az X-akták című sorozatban, példaképként szolgál számtalan nőnek. Fox Mulder (David Duchovny) társa, a szkeptikus orvos, számtalan női nézőt inspirált arra, hogy úgynevezett STEM pályára lépjen. A STEM mozaikszó a tudományos-technológiai tudományágak (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) megjelölésére szolgál. 

“A szórakoztató média világában, ahol a tudósokat gyakran fehér köpenyt viselő, egyedül dolgozó fehér férfiként ábrázolják, Scully az ‘90-es években az egyetlen női STEM-szereplő volt egy főműsoridőben sugárzott televíziós sorozatban”

– áll a Geena Davis Institute on Gender in Media legújabb jelentésében. Ez a korábban csak feltételezett “Scully-effektus” létezésére mutat rá, hiszen a bizonyítékokat kutató, kórboncnokként is dolgozó ügynök arra inspirálta a nőket, hogy tudományos karrierbe kezdjenek.

A Geena Davis Institute több mint 2000, 25 év feletti nőt vizsgált az Egyesült Államokban, akiknek jelentős része (68 százalék) X-akták néző, illetve a 49 százalékuk STEM-pályára tanul, vagy már ott dolgozik. Bár a felmérés konkrétan nem kérdezett rá, hogy Scully karaktere inspirálta-e őket, de egy hozzá hasonló karakter rendszeres megjelenése a tévében hatással volt rájuk.

Bár egyértelműen nem lehet ok-okozati kapcsolatot kimutatni, de

az X-akták nézői közül többen is mondták, hogy hatással volt a tudományos pályaválasztásukra Scully karaktere.

A karaktert ismerők több mint fele mondta azt, hogy Scullyt látva megnőtt az önbizalmuk, hogy egy férfiak uralta szakmában ők is sikeresek lehetnek. A legtöbben úgy jellemezték az ügynököt, hogy: okos és intelligens.

(via Mental Floss)