Nagy az Isten állatkertje

Négy Oscar-díjjal honorált, kőkemény új-vadnyugati filmjük, a Nem vénnek való vidék után a Coen-testvérek ezúttal valami könnyedebbel álltak elő. Persze a bőrükből azért nem bújtak ki most sem.

George Clooney, az idióta

Merthogy új filmjükben is található vastagon abból a bizonyos fekete humorból, groteszk, szinte abszurd látásmódból, amely már a védjegyükké vált. Ráadásul itt is egy (sőt több) hagyományos műfaj kereteivel és sémáival dolgoznak, hogy aztán szépen kifordítsák azt, leleplezve egyúttal a működését is, mint ahogyan azt szinte az összes korábbi filmjükben tették. Csak épp most egy párkapcsolati vígjátékba oltott zsarolós krimivel cselekedték meg ugyanezt.

Amelyben jó sok sztár játszik: Brad Pitt, John Malkovich, George Clooney, Tilda Swinton, és Joel Coen-testvér felesége, a Fargóért Oscar-díjas Frances McDormand. A rendező-testvérpáros elmondása szerint a film ötlete onnan jött, hogy össze akarták gyűjteni a kedvenc színészeiket egy moziba, ahol vicces helyzetekben eresztik egymásnak őket. A többséggel már dolgoztak is együtt: George Clooney-nak például ez már a harmadik szerepe Coen-filmekben. Mindegyikben közös, hogy Clooney idiótákat alakít: Hollywood egyik elsőszámú szívtiprója úgy látszik, szívesen csinál hülyét magából, ha ilyen kaliberű alkotókkal van dolga, a Coen-testvérek pedig nem átallnak ezzel visszaélni. A legnagyobb szerencsénkre, mert az Égető bizonyíték legsikerültebb jelenetei is azok, amikor George Clooney - a saját nimbuszát a filmben szintén készségesen porig romboló Brad Pitt-el egyetemben - előadja magát, mint lökött, öntelt, szánalmas lúzer.

Thrillerkomédia

A film sztorija egy cd-lemez körül bonyolódik, amely cd-lemeznek persze semmi jelentősége nincs, sem a rajta lévő tartalmaknak: az egyetlen funkciója az, hogy előrelendítse a cselekményt bizonyos pontokon, de a helyében szerepelhetne akármi más is. A lemezen egy kirúgott CIA-elemző (Malkovich) emlékiratai találhatóak, de az már hamar kiderül, hogy ezeknek semmi értékük. A lemezt két edzőtermi alkalmazott találja meg: az internetes randikra járó, és plasztikai műtétekre gyűjtő Linda (McDormand), és az izomagyú kollégája (Pitt). A két lúzer megpróbálja zsarolni a CIA-ügynököt, majd miután nem járnak sikerrel, az orosz nagykövetségre mennek árulni az információt. Eközben az exügynököt csalja a felesége (Swinton) azzal a szövetségi bíróval (Clooney), akinek nemcsak felesége van, de a szeretőjén kívül is állandóan randizik - az internetről, így az edzőtermi Lindával is összeakad. A szálak végül annyira összebogozódnak, hogy csak néhány baltacsapás oldhatja ki őket.

Summa

A Coen-testvérek valami könnyedebbel álltak elő, gondolhatnánk első ránézésre, és az Égető bizonyíték valóban sokkal viccesebb és szórakoztatóbb, mint a Nem vénnek való vidék. Csak épp a végkicsengése ugyanaz: miszerint ennek az egésznek itt (a sztorinak, amit addig láttunk, az életnek, a világnak) nincs semmi értelme. Ott értelmetlenül meghalt emberek hullahegyeinek formájában érkezik ez az érzet, itt idióta középkorú lúzerek szerencsétlenkedései nyomán. Nagy az Isten állatkertje - erre tudunk gondolni a film végén, és ez kettős élű fegyver: amellett, hogy rendkívül hálás dolog balfácánokról filmet csinálni, és csomó poénlehetőséget kínál, nehéz elérni, hogy egy kisszerűségről szóló film ne legyen maga is kisszerű. A Coen-testvéreknek nem is teljesen sikerül.

Kinek ajánljuk?
- Coen-rajongóknak.
- Életközépi válságban szenvedőknek.
- Nem hagyományos vígjátékra vágyóknak.

Kinek nem?
- George Clooney-t és Brad Pittet fetisizálóknak.
- Azoknak, akik szeretnek azonosulni a mozihősökkel.
- Hűtlen házastársaknak közös megtekintésre.

6/10