Nahát, mennyi szuperhős!

Alig estünk túl a Batman Superman ellenen, és máris itt van a Amerika Kapitány: Polgárháború és nyomában az X-Men - Apokalipszis, de a Suicide Squad - Öngyilkos osztag sincs már messze. Mi folyik itt?

Régen jó, ha félévente jelent meg egy-egy nagy költségvetésű képregény feldolgozás, és azokban is csak egy szuperhősnek kellett szurkolnunk, de mára ez a képlet borult. Sorra jönnek a szuperhős filmek és most már ciki csak egy hőssel dolgozni, de lassan már három is kevés, legalábbis erre utal a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala erős nyitás utáni gyors zuhanása a mozipénztáraknál. A mai módi úgy tucatnyi különböző szupertulajdonságokkal bíró hőst egy moziba préselni, majd egymásnak ereszteni őket, hadd barátkozzanak vagy vesszenek össze tetszés szerint. Pontosan ez történik az Amerika Kapitány: Polgárháborúban (hazai premier 2016. május 5), ahol a Bosszúállók csapatán belül borul a dinamika, hogy egymásnak feszüljön a Vasember és Amerika Kapitány, hogy a végén egy igazi gonosz és ne egymás ellen harcoljanak. Ez tisztára olyan, mint a Batman és Superman-hirig, és bár a dolognak már megalapoztak a Bosszúállók: Ultron koraban, a kérdés csak az, kinek az oldalára áll az itt először feltűnő Pókember és Hangya, a Fekete Özvegy és a Skarlát Boszorkány, Sólyomszem és a többiek, illetve az, hogy meddig lesz mindez érdekes, úgy, hogy valójában csak Robert Downey Jr. az egyetlen igazán szórakoztató alak a népes stábban? Elég ő ahhoz, hogy elvigye a hátán az egészet – pláne úgy, hogy a hírek szerint Mark Ruffalo Hulkja most nem jelenik meg. 

Az X-Men - Apokalipszis (hazai premier: 2016. május 19.) szerkezete kicsit más, de a dilemma ugyanaz: hány mutáns/szuperhős fér bele egy történetbe, még akkor is, ha a két táborra, jókra és rosszra oszlanak. A történet szerint ugyanis a régen istenként tisztelt Apokalipszis felébred a sírjában, körülnéz a világban, és elindul, hogy összegyűjtse négy mutáns segédjét, a négy lovast: egyiküket Kairó utcáin, a másikat egy berlini pankrátorklubban, a harmadikat valahol Kelet-Európa mélyén találja meg, a negyedik lovas pedig maga Magneto. És ahhoz, hogy megállítsák a mutánsokat, nyilván mutánsok kellenek. A rendezést újra Bryan Singer vállalta, és mi már csak nehezen tudjuk követni, hogy melyik korábbról ismert mutáns fiatal énjét látjuk vagy ki az új szereplő és ki gonosz és ki jó itt. Szerencsére három olyan színész is van a génmódosult hősök között, akikkel bármit megnéznénk - Jennifer Lawrence, Michael Fassbender és James McAvoy -, így nagyon nagy gond nem lehet, csak az a kérdés, merre tud csavarodni az egyre komplikáltabb és mégis egyre üresebb történet? Szerintünk sehova.

A Suicide Squad - Öngyilkos osztag (hazai premier 2016 augusztus legeleje) egészen más tészta, részben azért, mert nem folytatás – bár A zöld íjász című sorozat révén van némi előzménye - és a hangvétel is teljesen más, és részben azért, mert a jófiúk itt rosszak. A koncepció A piszkos tizenkettőt követi: egy rakás bűnöző kap egy új esélyt, hogy a jó ügy érdekében harcoljanak, csak ezek mindenféle mutánsok és csodabogarak. A rendező David Ayer a Harag című, látványos, de humortalan és logikátlan háborús filmmel ugyan mellényúlt, de az előzetesek alapján ez a film ütni fog, bár nem biztos, hogy az Osztag minden hősét lesz időnk megismerni. Ízelítőként a nevek: Margot Robbie, Jai Courtney, Cara Delevingne, Will Smith, Joel Kinnaman és Jared Leto, utóbbi az új Jokerként, akit vagy imádni, vagy utálni fogunk. Az első jelenetek alapján lehet, hogy kicsit túl fogja tolni a szerepét, de ha lesz Joker, lesz benne egy kis Batman is, és még ki tudja ki! És ha mindez nem lenne elég, már a Doktor Strange magyar premierje is ki van tűzve: Benedict Cumberbatch 2016. november 3.-án érkezik hozzánk, de vele tart Rachel McAdams, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen és Chiwetel Ejiofor is, szóval abból is lehet még valami! Sőt!