Ne mondd ki!

A mozirajongó szívesen beül a teátrumba, hogy időről időre lássa kedvenceit, bekukkanthasson abba a másik világba, amit a mozi rejt, elcsodálkozzon, elérzékenyüljön, vagy lásson egy okos filmet. Íme.

A műanyag, némileg átlátszó zsák fiatal nő holttestét fedi. Szúrások a váll környékén, csonkítás a kézen, fojtogatás nyomai a nyakon.

Az ügyet egy tapasztalt nyomozónő, Cassie Mayweather (Sandra Bullock) kapja, aki a kevésbé hízelgő "hiéna" becenevet viseli, tenyérbe mászó modora és hidegsége miatt. Társául Sam Kennedy (Ben Chaplin), az okos, megfontolt, visszafogott nyomozó szegődik. Cassie inkább szakmailag, Ben emberileg terelgeti "kettejük ügyét".

A bűntett nyomai egy gimnáziumba vezetnek, ahol azonban a feltételezett elkövető(k)nek biztos alibijük van. Az okos, néha okoskodó, művelt, magának való Justinnak és a vonzó külsejű, manipulatív Richardnak, - akinek egyébként szintén helyén van az esze - látszólag semmi köze egymáshoz. Két külön világban élnek. Világuk csak egy osztálytársnőjük szemében találkozik - néha. "Nem ismerik egymást", éppen ezért nem mutatkoznak egymással, csak egy elhagyatott s átalakított "házikóban" a szikla peremén, ahol - nem szokványos - terveiket szövögetik.

Justin-t a tökéletes bűntény, a bűn az emberre és a társadalomra gyakorolt hatása foglalkoztatja, ismeri a nyomozás menetét, a törvényszéki eljárásokat, persze emellett biológiából s fizikából korrepetál. Richard, aki gazdag szülei miatt gondtalanul, felelősség nélkül él, számottevő érdeklődést mutat Justin elméletei, tervei iránt.
Justin okos, melankolikus, zárkózott, szeret tervezni, de a kivitelezésig nem jutna el egyedül. Ehhez szükséges a szintén okos, az emberek érzéseivel szórakozásból játszó Richard. Ketten kiegészítik egymást, de egy valamire nem gondolnak, mert nem gondolhatnak, és ez pedig a bűntudat érzése.

A bűntett másik oldalán szintén két jellem rajzolódik ki és gabalyodik össze egy-egy pillanatra. A lelkileg sérült rendőrnő nem tágít feltételezett igaza mellől, miszerint a fiúkban látja az ifjú gyilkosokat, közben bele-belerúg kollégákba, aktuális új társába, amely természetesen nem maradhat következmények nélkül. A nyomozás során a két fiú örömmel villogtatja tudását, élvezik, ahogy látszólag etetik az "ellenfelet", élvezik, ahogy játszanak az igazsággal, de mikor "szekerük" zsákutcába kanyarodik, már nincs idő, nincs hely megfordulni.
A film remek szórakozás, itt mindenki játszik a másikkal, de a játék - természetéből adódóan - olykor fatális kicsengésű is lehet.

Vigyázz a lábnyomodra, mert lehet, hogy nem a te csizmád, de a te "lábnyomod"!