Nem is tudjuk, hogy fér a hétvégébe ennyi jó!

Mármint program. Kiválogattuk azokat az eseményeket, amikre mi is szívesen elmennénk. És el is megyünk! Csak győzzünk választani!

CIRKO25 – Ami kimaradt fesztivál! - Cirko-Gejzír, szeptember 20-29.

Filmfesztivállal és meglepetéssorozattal ünnepel a 25 éves Cirko-Gejzír mozi.

 

Eleven Ősz - Digitális Kultúra - Bartók Béla út, szeptember 27-28.

Koncertekkel, családi, gasztro- és művészeti programokkal vár mindenkit az ELEVEN Ősz színes forgataga 2019. szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton, vagy ahogy a szervezők nevezik, a Bartók Béla Boulevardon. Igazi szellemi közösséggé nőtte ki magát az elmúlt években a Kosztolányi és Karinthy által is kedvelt út, ahol ismét megrendezik a Kulturális Tizenegy Egyesület jóvoltából a már hagyománynak számító utcafesztivált, idén a digitális kultúrával, (és mindennel, ami hozzá kapcsolódik) a középpontban.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 - Országszerte, szeptember 23. - november 10.

2019. szeptember 23. és november 10. között ismét megrendezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amely a 2019-ben kialakított koncepcióval („A világ csodái – Felfedezések kora!”), kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is. Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára, és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét.

 

SZEMREVALÓ│ SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL 2019 - Művész mozi, szeptember 26. - október 6.

2019. szeptember 26. és október 6. között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│ SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár nyolcadik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség. A program elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkozó nagyjátékfilmeket kínál, de több vígjáték és dokumentumfilm is lesz a kínálatban, köztük A Bauhaus 100 éve. Az idén elhunyt Bruno Ganzra a fesztivál egyik utolsó filmjével és néhány régebbi, legendás alakításának bemutatásával is emlékezik, a nemrégiben elhunyt brazil énekes, a bossa nova "atyja” előtt pedig a Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilm tiszteleg. A fesztivál nyitófilmje a Kontroll nélkül című német dráma, mely az idei Berlinale-n Ezüst Medve díjat nyert.

 

Kapuzárási Piknik Fesztivál 2019 - Budapest Park, szeptember 26-28.

Már nem is kérdés, hogy a Budapest Park szezonzárásához jár egy mini fesztivál is! A klub utolsó 3 napját összefogó Kapuzárási Piknik főszereplői 2019-ben a 30y, a Margaret Island és a Brains lesznek!
Igen jó kis alternatív zenei bulit kaptok a Kapuzárási Piknik 2019 első koncertjén, ugyanis szeptember 26-án a 30y régi és új dalai csendülnek fel a klubban! A koncert (egyik) zenei fókuszában a csapat tavasz elején, Ki Az Akit Még Megölelnél címmel megjelent albuma áll, de természetesen lesz bőven merítés a pécsi zenekar teljes életművéből. Az estéhez két vendégzenekar is csatlakozik: a Carson Coma és az Árnyéknyúl hangolják majd rá a közönséget az idei Park-évad egyik utolsó estéjére.

 

15. Újbuda Jazz Fesztivál - MU Színház, A38, szeptember 27-29.

Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból. Olyan komoly fellépőgárdával, amely bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazz-fesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

 

34. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál - Pázmány Péter sétány, szeptember 28-29.

A SPAR Budapest Maraton® Fesztivál az ország legnépszerűbb szabadidősport-eseménye. Tavaly 33.500 résztvevő futott, gyalogolt a kétnapos esemény sokszínű kínálatának valamelyik távján. Budapest első számú, őszi futófesztiváljára a klasszikus maratonisták mellett a rövidebb távos futókat is várják, sőt azokat az egyéni indulókat, baráti társaságokat és családokat is, akik talán életükben először kóstolnak bele egy ilyen esemény hangulatába.

 

Az olvasás éjszakája - Budapest, szeptember 28. 14-00h

Az Olvasás Éjszakája olyan olvasásnépszerűsítő irodalmi és könyves fesztivál, ahol írók, olvasók és könyvesek együtt hoznak létre egy más világot, amely a könyves kultúrát, a könyvolvasást, mint örömforrást mutatja be. Az éjszakába nyúló rendezvény helyszínein könyv- és folyóiratkultúrához kapcsolódó látványos, zenés programok, interaktív produkciók szórakoztatják és művelik a közönséget.

 

19. ARC - KLÍMARIADÓ! Alkoss képet róla! - Örs vezér útja, szeptember 27. - október 13.

„Klímariadó! Klíma. Katasztrófa? Globális akasztófa, amin együtt fogunk lógni? Vagy nem kell a paláver, más az, ami alá ver az emberiségnek? Oszd meg velünk ezügyben az igazságodat, és foglald képbe, plakátba, hogy mit gondolsz a klímaváltozásról! Hiszen te is hatással vagy a környezetedre! Utazol, szemetelsz, húst eszel és cuccokat veszel – ezzel is a klímát terheled. Klíma. Dráma? Félsz tőle? Nem hiszel benne? Generálod? Túléled? A legnagyobb fenyegetésnek tartod? Vagy nem érdekel az egész? Te a szemednek hiszel vagy a propaganda sajtónak? A tényeknek vagy a szósöl trolloknak? Sokezer tudósnak vagy párszáz politikusnak? Mindenkinek jogában áll tévedni, de gondolkodni most erről érdemes szerintünk.”

 

6. Body.Radical Japán-est Filmvetítés és Szimpózium - Nemzeti Táncszínház, szeptember 28. 17h

Basile DOGANIS néhány részletet mutat a Ko Murobushiról készült filmjéből, és feltárja a különleges 10 éves együttműködés élményeit. A beszélgetésben WATANABE Kimiko, a Ko Murobushi Archívumalapító igazgatója is részt vesz. Basile DOGANIS görög-francia származású rendező, forgatókönyvíró. Filozófiai tanulmányai alatt három évet töltött Tokióban, ahol dokumentumfilmet készített a japán Kami Hito E nevű rap együttesről (Kami Hito E – On the Edge).

 

Reigl-Hantai: Vissza az 50-es évekbe - Kálmán Makláry Fine Arts, szeptember 26. - október 18.

A Kálmán Makláry Fine Arts legújabb kiállítása Reigl Judit és Hantai Simon, a két világhírű magyar származású, franciaországi festőművész korai alkotói periódusát állítja párhuzamba. Ez az első, emigrációban eltöltött évtized, amikor a fiatal művészek találkoznak a nyugati művészeti irányzatokkal, és elindul tekintélyes pályafutásuk. Műveik ma már a világ legjelentősebb múzeumaiban és galériáiban láthatók.

 

World Press Photo - Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 19. - október 23.

A World Press Photo idén már a kiállítás helyszíne tekintetében is újdonságot jelent: a nemzetközi szempontból is kiemelkedő tárlat 2018-tól a Magyar Nemzeti Múzeumban várja a látogatókat. Az idei kiállítás 2018. szeptember 21-től október 23-ig tekinthető meg. A kiállítás meghosszabbított nyitvatartással látogatható minden pénteken, szombaton és vasárnap valamint a kiállítás utolsó napján 10.00–20.00 óráig.

 

Ez Afrika! - Közösségi nap - Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ, szeptember 29. 10-22h

Nagyszabású, ingyenes családi program várja az Afrika iránt érdeklődőket szeptember 29-én a Stefánia Palotában, amely több magyar civilszervezet összefogásával valósul meg.
Új névvel debütál a 10. évfordulóját ünneplő Afrika nap
Ez Afrika! Közösségi nap néven kerül megrendezésre, szeptember utolsó vasárnapján a most már hagyományosnak számító Afrika nap. Idén 10. éve rendezik meg az ingyenesen látogatható eseményt, amelynek célja, hogy a résztvevők megismerhessék Afrika igazi arcát. Éppen ezért több, Afrikában tevékenykedő magyar civil szervezet is kiállít, illetve előad az eseményen.

 

TikTOP Fest & Awards 2019 - Akvárium Klub, szeptember 29. 10-20h

Magyarország első országos TikTok bulija és díjátadó Gálaműsora. Az év TikTok eseménye, ahol az év TikTok videóját, TikTokkerét és TikTok Felfedezettjét díjazzák egy Gálaműsor keretein belül. A helyszínen rögtönzött TikTok versenyek és challenge-ek. Közös TikTok vagy szelfi a kedvenceddel, TikTok influencer show és közönségtalálkozó Szász Dorinával, Zsigmond Angiival, Kitti Lédával, Varga Bettinával, Nasz Danival, Amandával, Sóvári Márkkal, és találkozó további 30+ TikTok sztárral. Horus x Marcus, Rico & Miss Mood és Szabyest lemezbemutató koncert. Különleges szórakoztató programok, virtuális valóság világ, sminkbemutató, műtehénfejés, részegszimuláció, és még sok minden…

 

6. BODY.RADICAL - Nemzetközi Előadóművészeti Biennálé | HOPP KERT SHOW - Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum, szeptember 29. 15-17h

A 2009-ben indult, idén tízéves BODY.RADICAL, ma a régió legjelentősebb, az ázsiai kortárs non-verbális előadóművészeteket bemutató, a két kontinens közötti művészeti együttműködéseknek teret adó programmá nőtte ki magát.
A biennálé szervezőjének, az Érintéspont Művészeti Alapítványnak és alapító-igazgatójának, Bataritának kiemelt célja, hogy Magyarországon és lehetőség szerint a régióban is bemutassa a távol-keleti előadóművészetek legújabb irányzatait: a butoh filozófiáját tükröző, vagy határokat feszegető, radikális előadásokat, kortárs tánc produkciókat és performanszokat, elősegítve ezzel a kulturális és művészeti kapcsolatok kiépítését, koprodukciók létrejöttét.
A színházi térben előadott munkák mellett a BODY.RADICAL talán legkülönlegesebb programja a vasárnap délután zajló Hopp Kert Show. Hagyományosan nagy siker ez a minden korosztályt megmozgató program, melyet a gyönyörű kert által inspirált alkotók gondolatai, rögtönzései gazdagítanak.

 

Kertem záróbuli - Kertem, szeptember 29. 11h-tól

Ők így köszönik meg Nektek ezt a fantasztikus nyarat! :) Nagyon jó volt veletek!
Sajnos, idén is beköszöntött az ősz, így el kell búcsúzniuk erre az évre. Előtte azért még csinálnak egy utolsó bulit a nyáron. Vasárnap (9.29) záró buli! Természetesen most is készülnek ital kedvezményekkel. A lemezlovasok már kora délután megkezdik a masírozást és egészen hajnalig tolják. Elég nagy volt az érdeklődés, így segítenek kicsit: