Nem mehetünk vissza! – Sally Field traumatikus, illegális abortuszát meséli el, hogy támogassa Kamala Harrist

Az Instagramon tette közzé a kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, a 77 éves Sally Field azt a videót, amelyben tinédzserkori megrázó tapasztalatairól mesélt.

Fiatalkori történetének megosztásával a reprodukciós jogok jelentőségére akarja felhívni a figyelmet a színésznő – ezzel indokolta, miért támogatja Kamala Harrist és Tim Walzot a november 5-i amerikai elnökválasztáson.

Sokáig töprengett azon Sally Field, hogy nyilvánosságra hozza-e azt a traumatikus történetet, amelyet a mai napig szégyell, és mélyen beléivódott. Ez abban az időben történt, még színészi karrierje előtt, 1964-ben, amikor a fogamzásgátlás csak a házasoknak volt elérhető. Generációjából megannyi nő ment át hasonló sokkon, mint ő, és vélhetően ezek a nők harcolni akarnak az unokáik és a többi fiatal amerikai lány jogaiért.

View this post on Instagram

A post shared by Sally Field (@sallyfield)


A videóban elmeséli, hogy 17 évesen teherbe esett, nem nagyon tudta, mi történik majd vele, nem volt pénze, kilátása, és a család barátja, egy doktor, az orvosi engedélyét kockáztatva segített neki. Beültette a Cadillacjébe a feleségével és Field anyukájával együtt, majd elvitte Tijuanába, Mexikóba, ahol illegális abortuszt vállaltak. A lepukkant helyszíntől három házzal arrébb parkoltak, és az orvos a kezébe nyomott egy pénzzel tömött borítékot azzal, menjen be, adja ezt oda, és jöjjön azonnal vissza.

Az abortuszt altatás és szinte érzéstelenítés nélkül végezték. Némi étert kapott egy rövid ideig, amely a kezét és a lábát lezsibbasztotta, de rettenetes fájdalmat érzett az egész műtét alatt. További sokkoló tényező volt, hogy az abortuszt végzők közül az egyik molesztálta is. Megpróbálta összeszedni az összes erejét Fields, és ellökte magától a férfit. Ettől az egésztől még inkább szégyellte magát. A műtét után azonnal elzavarták az épületből.

A színésznő szerint hasonló traumát élhetnek át azok a nők, akiknek most másik államba kell elmenniük az abortusz miatt, de nincs pénzük, eszközeik, és azt sem tudják, hova és kihez forduljanak. Ez olyan, mintha visszatérnénk az ő gyerekkorába, valamint az abortusz szigorításával ezek a fiatal lányok és nők nem dönthetnének arról, képesek-e megszülni és felnevelni a gyereküket.

„Nem mehetünk vissza az időben, hanem ki kell állnunk és harcolnunk értük”

– mondta a színésznő.

A videóhoz készült posztban leírta, azért támogatják Kamala Harrist és Tim Walzot olyan sokan, hogy megvédjék a reproduktív jogot. 2022-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága felülbírálta az 1973-as Roe kontra Wade döntést, és megsemmisítette a terhességmegszakításhoz fűződő alapjogot. Több művész, köztük Madonna, Fiona Apple, Billie Eilish és Lorde is felszólalt a döntés ellen.

Donald Trump a szeptemberi elnökjelölti vitában viszont bátornak nevezte a hatályon kívül helyezést. A vitában Kamala Harris úgy vélte, ha Trumpot újraválasztják, országos abortusztilalmat vezet majd be, amelyet Trump hazugságnak nevezett – írta a vitáról szóló tudósításban a Telex. Szerinte mindenki azt akarja, hogy a tagállamok maguk dönthessenek az abortusz kérdésében.

Field mellett számtalan más művész is támogatta Harris elnökjelöltségét, például Bruce Springsteen, Taylor Swift, Beyoncé, P!nk, Olivia Rodrigo és Billie Eilish.

(via NME)