Nemek harca

  • - sam - / PORT.hu

Andy Tennant rendező ismét biztosra ment és a screwball-comedy eszköztárából merített. Egy össze nem illő pár, parázs viták és liluló sebhelyek.

Újratöltve
A harmincas évek népszerű amerikai zsánere sosem tűnt el nyomtalanul a vászonról, a romantikus komédiák előszeretettel alkalmazzák a mai napig a férfi-nő "párbajon" alapuló szerelmi történeteket. Adott egy karakán nő, aki nem hajlandó behódolni és egy férfi, aki bár sosem vallaná be, arra vágyik, hogy a szeretett nő tisztelje és imádja őt. A történet a felcserélődött nemi szerepek árnyékában bontja ki a romantikus szálat és rendszerint kötelező egymásra találással végződik. A screwball-comedy-k egyik külön alfajában, az újraházasodó párok komédiáiban a szereplők a válóper után ébrednek rá, hogy mégis egymáshoz tartoznak. Ahogy Nicol és Milo is Az Exférj újratöltve című filmben.

Exférj
Jennifer Aniston, bármennyire is bájos nő, nem épp a komédiák koronázatlan királynője. Valahogy egyik szerepbe sem passzol bele igazán, leszámítva a Jóbarátok-beli Rachel karakterét. Felesleges is lenne ecsetelni miért választ rend szerint rosszul szerepeket, vagy hogy Brad Pitt miért lett nála sikeresebb, tény, hogy nem igazán talál magára már jó ideje. Gerard Butler sem épp a humoros alakításairól híres, utoljára talán akkor volt vicces, amikor Thandie Newton-nal lejtett a Spílerben. Macsónak macsó, amolyan tesztoszteronbomba Russel Crowe, csak fiatalabb kiadásban. Furcsa, hogy Andy Tennant bennük látta meg filmjéhez az ideális párost. És nem is gondolta feltétlenül rosszul. Kellemesen működnek együtt a vásznon, szórakoztatóan püfölik egymást hátba. Igaz, hogy mindketten a állandó eszköztárat hozzák, Butler a szokásos yeap szótól és sátáni kacajtól, Aniston pedig a hajdobálástól és a szokásos nézésétől nem tud szabadulni. Mégis - egymást kiegészítve - működik a dolog. Talán a kémia...

Summa
Nem világmegváltó film, sőt mondhatni panelekből építkező egyszeri vígjáték. Mégis tud szórakoztatni, épp amiatt, hogy a jól kipróbált és bevált módszereket alkalmaz, profin kivitelezve. Vicces, ahogy a két ex igyekszik egymás agyára menni, ahogy újabbnál újabb módszereket találnak ki arra, hogy felülkerekedjenek a másokon. Igazi adok-kapok harc folyik köztük, a durvább fajtából, ezzel pedig rendezőként nehéz melléfogni. Van itt bilincs, kikötözés, sokkoló. Csak a fantázia szabhat határt. Andy Tennant igyekezett is kihasználni a rendelkezésére álló lehetőségeket, arra építve, hogy aki túl van legalább egy csúnya szakításon az életben, az tud nevetni a lehetetlen helyzeteken. Akár még bele is képzelhetjük magunkat a bosszúálló szerepbe, már persze ha álmodoztunk valaha arról, hogy milyen lenne az egykori kedvest csomagtartóba dugni, leszorítani az útról vagy épp az ágyhoz bilincselve magára hagyni. Ha valaki gerjed az ilyesmire, annak garantáltan tetszeni fog a film.

Kinek ajánljuk?
- Piti bosszúállóknak.
- Aniston és Butler lelkes híveinek.
- Romantikus lelkületűeknek.

Kinek nem?
- Válófélben lévőknek.
- Akciófilmre vágyóknak.
- Első randira készülőknek.


5/10