Neveletlen hercegnő

Minden korosztálynak elmegy. Igazi, többgenerációs családi mozi. Garantáltan fogyasztóbarát, meglepetések nélkül.

Ki ne játszott volna el azzal a gondolattal, hogy milyen volna előkelő uraságnak lenni? Uralkodni, szolgákat tartani, élvezni az életet. Nos a mi kis fôhősnőnk, a középiskolás Mia (Anne Hathaway) nem örül túlságosan amikor kiderül, hogy nemesi felmenőkkel büszkélkedhet. Méghozzás nem is akármilyen fokon: született hercegnő, s egy kis európai királyság, Genovia trónörököse. A rangért ugyanis meg kell szenvednie az átlagamerikai (vagy átlag-globál) leánykának. Etikett tanulás, meg jön a sztájliszt, aki a királynő nagyi (Julie Andrews) segítségével a rút és esetlen kiskacsából kápráztató, de legalábbis bájos szépséget varázsol, aki megáll a lábán...

A hollywoodi iparosok most sem lőttek mellé: remekül gyúrtak össze egy tini-vígjátékot egy könnyed kosztümös-romantikus történettel. Párhuzamosan futnak a két stílus dramaturgiai sablonjai, és egész jól megférnek egymással. Úgy látszik ez a filmes izé már csak ismételgetés lesz. Csak össze kell szedegetni és jól ki kell számítani a dolgokat: a szép ruháknak és a kutyabőrnek még mindig megvan a varázsa; a szerelmi szálból ismét kiderül hogy a nagymenő szépfiú sokkal értéktelenebb, mint a visszahúzódó, ám roppant kreatív (autót szerel, zenél...) másik; aztán itt van a szép lány csúnyácska, de legjobb barátnője, aki vérbeli entellektüel; meg van egy bohém festő mama is ésatöbbi. Csupa olyan amiket szeretünk, amire mindig vevők vagyunk.

A főszereplő leányzó remek választás volt, egyfelől mert kísértetiesen emlékeztet a mindenkori első számú hercegnőre, Audrey Hepburnre (persze 21. századi kiadásban), s nagy elődjéhez hasonlatos természetességgel játssza szerepét. S még a történet is rokonítható: egy kis My Fair Lady, egy kis Római vakáció...

Garry Marshall rendezőnek (Micsoda nő!, Krumplirózsa, Oltári nő) egy vérbeli romantikus históriát sikerült összehoznia, szavunk nem lehet hozzá: a kisujjában vannak a műfaj kellékei.

De nem is szaporítom a szót. Minden korosztálynak elmegy. Igazi, többgenerációs családi mozi. Garantáltan fogyasztóbarát, meglepetések nélkül.