Nézzük, mi minden lesz csütörtökön!

Közeleg a téli időszak vége, de február utolsó napjaiban is számtalan izgalmas program vár titeket. Íme a csütörtöki kínálat.

Vasarely és az illúziók

Online, február 25., 11h

Az egyórás online vezetés során az érdeklődők megismerhetik Victor Vasarely főbb korszakait és az általa használt optikai illúziókat. A vezetés során egy kicsit megdolgoztathatják a szemüket és az agyukat, az is kiderül, hogy mindenki ugyanazt látja-e, amikor egy képet néz.

Palotából múzeum - online tárlatvezetés

Online, február 25., 14h

Miként lett a palotából múzeum, hogyan alakult az épület több évszázados története és bővült az idők során ez a páratlan gyűjtemény? Most megtudhatod!

Cserepes Gyula: Tiszavirág (IKF 2019)

Online, február 25., 12h

„Mióta az eszemet tudom, a Tisza vonzásában éltem. A mai napig, ha visszatérek a szülőföldre, a Vajdaságba, „meg-megállok a kanyargó…” víz partján. Gyakran ülök a vizet vizsgálva, figyelem a sodrokat, fodrokat, örvényeket és hullámokat... (Cserpes Gyula).

Fonott papírszívek - Könyvtári könyvműhely plusz

Online, február 25., 15h

A legutóbbi könyvműhely a papírfestéssel foglalkozott, amikor felvetődött, nemcsak könyvtáblák, dobozkák, tokok borítására használhatók a saját kezűleg festett, díszes papírok. Most egy különleges felhasználási lehetőséggel ismerkedhettek meg, a Magyarországon még kevéssé ismert skandináv papírszív történetével és készítésével.

Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna

Online, február 25., 17h

Bemutatkozik a 9-12 éves gyerekeknek szóló Abszolút könyvek sorozat legújabb tagja, Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna című regénye! A szerzővel és Jásdi Juli illusztrátorral Szabó Borbála (A János vitéz-kód, Nincsenanyám, seapám) beszélget majd.

Online tárlatvezetés a Seuso-kincs - Pannónia fénye című kiállításban

Online, február 25., 17h

Rajongsz a kultúráért és a kiállításokért? Többször előfordult már, hogy szeretettél volna részt venni egy tárlatvezetésen, de a távolság és a hosszú utazási idő ezt nem tette lehetővé? Akkor az alábbi program neked szól! A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jiddis - az ismeretlen ismerős - Nádasdy Ádám előadása

Online, február 25., 18h

Nádasdy Ádám nyelvész a jiddis nyelv titkaiba, érdekességeibe vezeti be a nézőiket. A videó a premier után bármikor megnézhető a csányi5 facebook oldalán.

Online tárlatvezetés a Málenkij Robot Emlékhelyen

Online, február 25., 18h

A Pokol bugyrai… ,,Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban kiállítást egy különleges online alkalmazás segítségével tette elérhetővé, bejárhatóvá és megérthetővé a múzeum. A látogatókat úgy vezetik végig a Málenkij Robot Emlékhely kamráin, mintha valóban a tárlatot járnák végig. A program a ZOOM felületén keresztül valósul meg. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kolibri MobilMesék

Online, február 25., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesével kedveskednek közönségüknek. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Múzeum+ - Istenek

Online, február 25., 18.30h

A MÚZEUM+ a biztonságos online térbe költözött, hogy most se maradjatok a kedvenc rendezvényetek nélkül. A program – a 60 perces online tárlatvezetés kivételével – ingyenes, az online tárlatvezetések kivételével később is elérhető lesz.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Káli Gábor, km.: Szabadi Vilmos (hegedű)

Online, február 25., 19h

Élő közvetítés a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Zeneakadémia honlapjánFB oldalán és YouTube csatornáján. A műsor „tavasz-igéző”, szívet melengető programnak ígérkezik. Wagner Siegfried-idilljét feleségének írta, fia születése alkalmából, az apai öröm hangulata sugárzik a műből. Mozart 19 éves korában komponálta hegedűversenyét. 

Vírus TV Vol. 6. // Re-integráció a járvány után

Online, február 25., 19h

A kijárási korlátozás feloldásával ránk szakadó szabadság lelkileg olykor megterhelőbb lehet, mint a bezártság. A karantén és a szigorítások lejártával, megkezdődik a visszarázódás a mozgalmas hétköznapokba, de hiú ábránd azt gondolni, hogy innentől már csak jobb jöhet? A Vírus TV vendégei: Tari Annamária és Balázs Judit. 

Pilinszky100 #3. / Prieger Zsolt

Online, február 25., 19h

2021- Pilinszky János költő születésének 100 évfordulója – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programok, közösségi és online együttlétek, videók kiemeljék a szerző sokrétű életművét. A centenáriumi sorozatban harmadik vendége Prieger Zsolt zenész, producer, az Anima Sound System zenekar vezetője.

„Én nem vagyok magyar?” - Ady publicisztikái és versei Jordán Tamás előadásában

Online, február 25., 19h

Egy most készülő előadásról beszélget Jordán Tamás és Ferencz Győző. A beszélgetés közben írásban lehetőség lesz kérdéseket feltenni, amelyeknek megválaszolására az előadás végén lesz mód.

Orlai Produkció-Füge Produkció: Határátlépések

Online, február 25., 19h

Mindennek van határa, állandóan feszegetjük a határainkat, a határ a csillagos ég, tartsuk tiszteletben egymás határait, közben meg a határok megszűntek, de határvédelemre szükség van, nem is szívesen lépjük át a határainkat... Az előadást jegyvásárlást követően követhetitek. 

Müpa Home LIVE – Klasszikus szimfónia

Online, február 25., 19.30h

Ismét egy tökéletesen egységes koncepciójú, mégis változatos hangverseny a Nemzeti Filharmonikusok műsorkínálatában: külföldön nemzetközi sikereket arató fiatal magyar karmester, kiváló ifjú orosz csellista, a műsoron pedig csupa orosz zeneszerző. A koncert megtekinthető a Müpa honlapján és Youtube-csatornáján.

Benjamin Schmid és a Pannon Filharmonikusok - Élő közvetítés

Online, február 25., 20h

A Kodály központból jelentkezik élő közvetítéssel a Pannon Filharmonikusok. A két hangversenyt Benjamin Schmid hegedűművész személye köti össze, akit korunk egyik legsokoldalúbb, egy mérvadó könyv szerzője szerint pedig a 20. század legnagyobb hegedűművészei között tartunk számon.

Mennyit bír ki az ember? - online bemutató

Online, február 25., 20h

A főszereplő 18 éves leventeként került szovjet fogságba, ahol egykorú társaival együtt a front haditörvényszéke tízévi szabadságvesztésre ítélte. Itt megkezdődik kálváriája a büntetőtáborok világában. Rózsás János munkája a szibériai kényszermunkatáborokban eltöltött kilenc év naplószerű feldolgozása, mely alapján elkészült a zenés - verses sorstragédia színpadi változata is.

ONLINE! Fonó Selection 4. nap: Varga Veronika - Réti Benedek duó

Online, február 25., 20h

Varga Veronika és Réti Benedek olyan zenekarokban dolgoznak együtt, mint a nemzetközi színtéren is sikeres Babra vagy a hagyományos görög kávéházak hangulatát idéző, rebetiko műfajban alkotó Esperia formáció. Rendhagyó duókoncertjükön görög, szerb, makedón, bosnyák dallamokat hallhattok tőlük.

Duda Éva Társulat: PRIZMA // TRIP Webszínház - online bemutató

Online, február 25., 20h

PRIZMA című legújabb munkájuk központi témája a megfordult világkép. Új szemléletre és új gondolkodásra van szükségünk, hiszen a megszokott életünket átírta a pandémia. A bezártság, a távolságtartás, az óvakodás megváltoztatta mindennapjainkat, de legfőképp a szociális életünket, azaz kapcsolatainkat, viszonyrendszereinket. Az online bemutatóra a www.tripart.hu weboldalon kerül sor.

Örkény István Színház: Zűrzavar 2045

Online, február 25., 20h

2042-ben az Újorosz Birodalomban dúl az ellenállás. Elégedetlen emberek tízezrei fognak össze, hogy véget vessenek a féldiktatórikus, elnyomó vezetésnek. Vágyaik sokfélék, szövetségük ingatag, de indulatuk közös, ezért ijesztő. Egyetlen kormányzóság akad csak, ahol rend van és nyugalom, egy félreeső kis tartomány: Vengrija, azaz Magyarország. Az előadást jegyvásárlás után nézhetitek meg.

Táncszínház ON - Duna Művészegyüttes: Gyertyaláng

Online, február 25., 20.30h

Néptánc-színházi előadásuk címe nem kegyeleti gyertyára utal, nem a nemzethalál valamiféle víziójára, hanem a remény elevenségére. A pislákoló gyertyafény inkább annak lesz a szimbóluma, hogy van jövő, van kivezető út az önsajnálatból, a bénultságból, túl lehet élni a fájdalmat egy percre sem feledve. Előadja a Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar.

Nyitott Műterem #12 - Borsos Lőrinc

Online, február 25., 21h

A sorozat tizenkettedik eseményén Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával (a.k.a. Borsos Lőrinc) Nemes Z. Márió költő, esztéta, kritikus beszélget. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.

Dé:Nash // Pulttámasztó

Online, február 25., 21h

Végre itt a február vége, a téli időszak lezárásaképp egy világraszóló Farsangi otthonmaradós bulira invitálnak benneteket a szervezők! És nem más mint Dé:Nash támasztja ezen a héten a pultunkat!