Nicholson az etikai mutáns

  • Sz. E. / PORT.hu

James L. Brooks filmje rácáfol a sztereotípiákra. Úgy is lehet romantikus mozit készíteni, hogy az nélkülözze a romantikát.

Felemás helyzet

Bármennyire is paradoxnak tűnik a fentebbi mondat, a rendező valóban így gondolja. Úgy készítette el legújabb filmjét, hogy megpróbált belőle jó alaposan kiirtani minden álromantikus elemet. Ezért hálásak is lehetünk neki, mert így nem kell sokadszorra végigszenvednünk egy szirupos, letérdelős, nagy vallomásos jelenetet a vásznon. Persze itt is van lánykérés és hosszúra nyúlt romantikus vallomás, csak elbénázva, pellengére állítva.

Hazafutás

A Honnan tudod? egy szerelmi háromszög története, megspékelve némi életvezetési problémával és egzisztenciális válsággal. Főszereplőnk egy csinos szőke, akit épp kitettek a baseball csapatból, pedig eddig nem szólt másról az élete, csak a sportkarrierről. Állást és új kihívásokat kéne találnia magának, ehelyett azonban pasizni kezd (egy nagymenő sportolóval randizik természetesen). Bár nem indul zökkenőmentesen a dolog, végül mégis összeköltöznek. Csakhogy felbukkan a harmadik, a kedves, barátságos és valljuk be lúzer "apukakedvenc", aki képes új alternatívát mutatni a válságba jutott lánynak. Innentől indul a folyamatos szétcuccolás és kibékülés, valamint a reménykedés és egymásra találás.

Karakterek

[img id=280039 instance=1 align=left img]A történet a semmi extra kategóriájába tartozik, a rendező nem is ennek a cizellálására fordította energiáit. Cinizmussal nyúlt a témához, és ha az általa forgatókönyvíróként jegyzett Simpson családra gondolunk, akkor akár reménykedhetünk is, hogy most hatalmas pofont kapnak az émelyítő romantikus filmek. Ha ezt nem is hozza teljes egészében a film, a karakterekkel megpróbál jól operálni. Owen Wilson idegesítően tenyérbe mászó baseballozója zseniálisan felépített karakter. Bár testalkatra senki sem hinné el róla, hogy menő sportoló, ahogyan sorakoznak a vendégfogkefék, valamint az s és xs méretű rózsaszín női melegítők a gardróbjában, az kárpótol mindezért. Reese Witherspoon is képes hozni a vívódó, útkereső, kiábrándult fiatal nő figuráját (ne felejtsük, hogy A nyughatatlanban is remekül alakított), csak Paul Rudd lóg ki némiképp a sorból, ugyanis nem illik rá túlzottan a szerep. Ennek talán az is oka, hogy az életben senki sem lehet olyan naiv, mint filmbeli karaktere. Így hiába van szép barna kutyaszeme, nehezen hihető el, hogy kedves nézésével magába tud bolondítani bárkit is. Szándékosan a végére maradt Jack Nicholson, mert ő az a színész, aki képtelen rosszul játszani. Maximum magához mérten gyengén. Ebben a filmben is az ő mimikái a film legviccesebb percei, főleg az utolsó megjelenése.

Summa

Kedves, szórakoztató mozi a Honnan tudod?, csupán egy gond van vele. A film legalább negyed órával hosszabb a kelleténél, döcögősen, egy csomó felesleges sallang után jutunk csak el végkifejlethez. A "kevesebb több" elv jót tett volna a történetnek.

Kinek ajánljuk?
- Aki szereti a túlbonyolított szerelmi sztorikat.
- Aki Jack Nicholsonra kíváncsi.
- Akit vonzanak Reese Witherspoon idomai.

Kinek nem?
- Aki szerint egy romantikus filmben kell, hogy legyen romantikus végkifejlet.
- Aki nem bír ki 120 percet ülve a moziban.
- Első randira készülőknek.

6/10