Noé

Szerelem project. Azt nevezik így, amit a rendező (ritkábban producer) nagyon szeretne leforgatni, de valamiért nem sikerül. Ekkor megvan az ötlet, sokszor kész a forgatókönyv is, de nincs pénz, esetleg jogi problémák adódnak. Aztán jön a siker, és kinyílnak az ajtók, dől a pénz, és beteljesülhet a régi vágy.

Ilyen projectet számosat ismerünk: Gyűrűk Ura trilógia, A sziget, Becstelen brigantyk, stb. Van amelyik siker, van amelyik bukás. Anyagilag és/vagy kritikailag. Ilyen volt egészen eddig Darren Aronofsky Noé filmje is. Ám a Fekete Hattyú anyagi és kritikai sikere után végre belevághatott.

A bibliai történet ismert. Noénak megsúgja az Úr, hogy özönvízzel elsöpri az ismert világot, de ő építsen bárkát és megmenekül a családjával együtt. Vigyen magával minden féle-fajta állatból egy hímet és egy nőstényt, aztán jónapot. A bárka elkészül a víz megérkezik, de aztán végül találnak szárazföldet, és kezdődik a Teremtés 1.1. Simán benne van egy jó film lehetősége. Kell egy jó forgatókönyv és jó színészek. Az utóbbira nem lehet panasz. Russel Crowe (Noé) és Jennifer Connelly (Námé) megint férj és feleség, ami egyszer már bevált (Csodálatos elme). Középső, problémás fiukat Logen Lerman (Hám) alakítja, aki már játszott együtt Crowe-val. Noé fogadott lányát, első fiának jövőbeli feleségét a mindig szép Emma Watson játssza. A Methuselah-t (magyarul Matuzsálem) Anthony Hopkins alakítja, a főgonoszt (mert az mindig kell), Tubalkáint Ray Winstone, akit az isten is ilyen szerepekre teremtett. A többiek sajnos alig kapnak játékidőt, igaz, szerepük se nagyon van a történetben.

Amiről nehéz spolier nélkül beszélni, úgyhogy csak nagy vonalakban. Igencsak kibővítették a bibliai verziót, így száraz példabeszéd helyet kapunk egy látványos-tanulságos, bibliai, akció-fantasy katasztrófafilmet. Jól hangzik, nem? Sajnos szembesülnünk kell a régi közmondással: "Aki sokat markol, keveset fog."

A színvonal hullámzó. Vannak jól megírt és kissé elnagyolt részek. Van, amit gyorsan letudnak (Özönvíz) és amit elnyújtanak (események a Bárkán). Mintha Aronofsky nem tudná pontosan, mi is a történet fókusza. Annyi mindent el akar mondani, hogy kissé kusza lesz. A legfontosabb Noé elhivatottsága, annak minden vonzatával, úgy, mint kitartás, magabiztosság és sajnos fanatizmus. Azért nem kell megijedni, nagyon jó kis film ez, de lehetett volna jobb is. A színészek jók, még ha néha érezzük, megy nekik jobban is. A fényképezés elsőrangú, a CGI csak ritkán tolakszik a képünkbe.

Akiket érdekelnek a bibliai történetek, azoknak kötelező, de nem biztos, hogy tetszeni fog nekik Aronofsky verziója. Akik jó színészeket akarnak egy epikus moziban, azoknak szintén ajánlom. Emma Watson rajongóknak dettó.

Úgy tűnik a kritikusok is kedvelik, Rotten Tomatoes 81%, a nézők nem különben, imdb 7,6. Én meg gondban vagyok.A friss élmény hatásának betudva legyen 80%.