Nőnapi ajánlat - nem csak nőknek!

Az online virág kicsit furcsa lenne, ezért helyette egy programcsokorral készültünk.

Pettson és Findusz

Budapest Bábszínház, március 8., 10:00

Sven Nordquist Pettson és Findusz-történetei világszerte népszerűek mind az óvodás-kisiskolás gyerekek, mind szüleik körében. A címszereplők egy egyedül élő falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz. Findusz - mint minden gyerek - ezer kérdést tesz fel, és ha nem tetszik neki valami, világgá megy.

 

Hegedűs a háztetőn

Budapesti Operettszínház, március 8., 15:00

A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu, ahol a közösségéletét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él Tevje, a tejesemberfeleségével, Golde-val, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez.

 

Helló, Héraklész!

Budapest Bábszínház, március 8., 15:00

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős) Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről.

 

Genius Loci - Párizs kora középkori művészete

Klebelsberg Kultúrkúria, március 8., 18:00

A XX. század elején Párizs Európa kulturális főváros volt. Ide hosszú út vezetett, és ezt az utat szeretnénk az itt született jelentős művészeti alkotások segítségével bemutatni. A város történelme a keltákkal és a rómaiakkal kezdődött, azonban ebből az időszakból nem maradt fenn számottevő alkotás. Ludmann Mihály kalauzol Párizsban.

 

Bernard Lecomte: KGB - A szovjet titkosszolgálatok története

Magvető Café, március 8., 18:00

1917: Cseka néven megalakul a KGB elődje, azaz a szovjet titkosrendőrség, minden idők egyik legpusztítóbb erőszakszervezete. A bosszúálló Lenintől kezdve tömeggyilkosok hosszú sora vonul fel ezen történet véres lapjain: Sztálin, Berija, Jagoda, Dzerzsinszkij, Szerov; de felsorakoznak a kettős ügynökök és a mesterkémek is. Sokak számára bizonyára újdonság lesz a Münzenberg-hálózat, a ,,cambridge-i ötök", a Vörös zenekar vagy a ,,Farewell"-ügy krimibe illően izgalmas története.

 

Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése - VÁRkert Mozi

Várkert Bazár, március 8., 18:00

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat most látható epizódja a 19. század végi - 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be. A korszakot, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség, mint szimbólum új értelmezést nyert pszichológiában és a művészetben is.

 

Marguerite Duras est - Női alkotók a filmművészetben

Francia Intézet, március 8., 18:30

A nemzetközi nőnap alkalmából Marguerite Duras Aurelia Steiner, Melbourne, 1979 című filmjét láthatjátok a Francia Intézet auditóriumában, a Trafó Galériában megtekinthető Hegymozgatás hat lépésben (Selon notre regard) című kiállításhoz kapcsolódóan.

 

A lány, aki hozott lélekből dolgozott

Szkéné Színház, március 8., 19:00

Egy nő története. Egy nő lányának a története. Egy nő anyjának a története. Egy nő apjának a története. Egy kapcsolat története. Egy másik kapcsolat története. Ha mindkét oldalról elveszünk mindent, akkor marad az X. Háy János az illúziókat veszi el, és amit cserébe ad, az az igazság. Hogy ez tetszik-e, avagy sem: az = X.

 

Anna Karenina

Pesti Színház, március 8., 19:00

Anna Karenina elbűvölő és magával ragadó nő, megbecsült férje oldalán él, és imádattal szereti kisfiát. Harmonikusnak látszó házasságát váratlanul felborítja találkozása egy ifjú katonatiszttel, végzetes szerelem szövődik közöttük. Annának választania kell...

 

Rendezők viadala

IMPRÓ, március 8., 19:00

A Rendezők Viadala című előadásban a Momentánosok azt improvizálják, hogy filmrendezők. Az este 4 különböző stílusú, műfajú, hangulatú improvizált filmjelenettel kezdődik - 4 Momentános rendezésében. A nézők ötletei által is inspirált történetek újabb és újabb körökben bontakoznak ki, de a közönség minden kör után szavaz, hogy melyik sztori folytatódjon és melyiknek mondjunk búcsút.

 

Mágnás Miska

Vígszínház, március 8., 19:00

Közel húsz év után újra színpadon az egyik legnagyobb operettünket Miska, Marcsa, Baracs, Rolla, Pixi, Mixi és a Korláthy família feledhetetlen és szeretett hőseink. Fergeteges humor, irónia és olyan mély szerelem, hogy belefájdul a szívünk.

 

Kenny Barron, Dado Moroni (zongora)

Zeneakadémia (Nagyterem), március 8., 19:30

Ritka, kétzongorás jazzparádéra készülhetünk ezen az estén. Az elegáns, érzékeny lelkű, ritmikailag mindig izgalmas Kenny Barron a műfaj egyik nagy öregje, több mint tíz éve tüntették ki a „Jazz Master” díjjal. Pályája korszakokat ível át, hatvan évvel ezelőtt még kölyökként szerződtette Dizzy Gillespie. Partnerei közül kiemelkedik Stan Getz, mostanában a legtöbbet Dave Hollanddel duózik, de a fiatalok, Lionel Loueke vagy Gretchen Parlato is roppant büszkék, ha velük játszik.

 

Intim vallomások

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, március 8., 19:30

Dr. Willam Faber pénzügyi tanácsadó öltönyös-nyakkendős napjai egyhangúan unalmasak. Folytatja apja hivatását, tőle örökölte a titkárnőjét is. Ott él, ahol mindig is a szüleivel lakott. Elvált. Aztán egyszer csak beviharzik az irodájába Anna, és zaklatottan belekezd a válságba jutott házassága különös történetébe, férje frusztrációiba.

 

MAO - Legendás Albumok | Billie Holiday: Body and Soul

BMC - Opus Jazz Club, március 8., 20:00

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva.

 

CigányKeddV - Oláh Gipsy Beats

Turbina Kulturális Központ, március 8., 20:00

Az Oláh Gipsy Beats projektet Kovács Antal, a Romano Drom vezetője hívta életre. A formációban a legkiválóbb hazai roma zenekarok képviselőit láthatjuk egyszerre együtt, egy színpadon. Az énekesek: Kovács Antal (Romano Drom), Szilvási István (Szilvási Gipsy Folk Band), Lakatos Béla (Ternipe), Dobi Matild (Ando Drom), Balogh József (Romano Drom) és Tintér Gabriella. Zenéjük egyszerre hagyományos és modern, repertoárjukban a mai napig a kis közösségekben is gyakran játszott ősi dalok mellett a modern nagyvárosi dalok keverednek más országok zenéivel.