Norbit

  • TóCsa / PORT.hu

Először tisztázzunk valamit: a Norbit-nak semmi köze a Norbertekhez, bár a Norbit is egy név. Jelen esetben Eddie Murphy-t takarja, aki némi komolykodás, és Oscarral való kacérkodás (Dreamgirls) után visszatért oda, ahonnan érkezett: a családi pukis/pisis/kakis vígjátékok terepére.

Persze az ő esetében nem kell semmi megbotránkoztatóra gondolni. A nyolcvanas évek vége óta gondosan kerüli a polgárpukkasztást, pedig akkor még olyan filmekben alkotott igazi veretes káromkodáskölteményeket, mint a 48 óra és folytatása, valamint a Harlemi éjszakák. Miután a fehéreknek jól odamondogatós kommersz vígjátékok kezdtek kimenni a divatból, úgy kényszerült Murphy is a váltásra, amit még kellő időben tett meg az 1996-os A bölcsek kövérével. Vonzódása az egy filmben több karakter eljátszása felé azonban nem csak idáig vezethető vissza, hiszen az 1988-as Amerikába jöttem-ben is kiválóan viselte a maszkmesterek megpróbáltatásait. Persze ennek a dolognak komoly hagyománya van a komédiások körében, mivel Peter Sellers-től Mike Myers-ig páran azért megpróbálkoztak ezzel. A rossz nyelvek azt suttogják, hogy Eddie ezzel csak toleranciáját fejezi ki színésztársai iránt, mert ezzel a módszerrel mindig megmenti két-három, esetleg több kollégáját attól, hogy ilyen produkciókhoz adják a nevüket. Persze ez velejéig gonosz megjegyzés, amivel nem illik egyetértenünk, hiszen ezek a filmek nem ártanak senkinek (na jó, talán a jó ízlésnek...), és a pukis/pisis/kakis viccek mindig úgy jelennek meg bennük, hogy nem lehet rá igazán haragudni. Egy nagyra nőtt gyermek ártalmatlan játszadozásai ezek, melyek szerencsés esetben kellemesen lekötnek másfél óra erejéig.

Norbit egy árvaházban nevelkedik fel, és mivel igen csak teszetosza gyerek, a többiek bántalmazásaitól egy behemót méretűre nőtt kislány, Rasputia menti meg. Az őrző-védő kapcsolatból pár év múlva házasság lesz, melyben a félénk srác elnyomva érzi magát. Amikor a városba érkezik gyerekkori szerelme, a bűbájos Kate Thomas, a fiú mindent megtesz a lány szívének meghódításáért, de ehhez Kate vőlegényének és Rasputiának is lesz egy-két szava.

A filmben játszott három karakter (az árvaházvezető Mr. Wong, Rasputia és Norbit) közül Murphy Rasputia szerepében érzi igazán elemében magát, és igazi dívaalakítást nyújt. Amikor a képben van, egyszerűen nem lehet másra figyelni, bár ez könnyen összefüggésben lehet az asszonyság méreteivel. A bölcsek kövére két része óta a színész bármikor rutinból hozza a kövér karaktereket, és tisztában van a túlsúlyból fakadó összes vígjátéki lehetőséggel, amikre itt le is csap jól. Láthatunk szűk helyre beszorulást, kis emberek laza fellökését, hatalmas zakózást és bikiniben feszítést, tehát szinte a teljes repertoárt, így aki annak idején a Gagyi mami és A bölcsek kövére mozikon jól szórakozott, most sem érheti majd nagy csalódás. A lányok pedig a pukis/pisis/kakis viccözön közepette egy romantikus szállal vigasztalódhatnak.