Oké

Irigylésre méltó, ahogy az átlagember átlagproblémáit kezelik a dán filmesek. A szürke hétköznapok sokszor drámai pillanatait is rendkívül kifinomult, sajátosan bájos humorral ábrázolják. A kortárs dán filmek - dogma és hagyományos produkciók egyaránt - erőszak és sokkoló képsorok erőteljes hatásmechanizmusának kézenfekvő használata nélkül is megrázóan és roppant hitelesen ábrázolják életünk apró mozzanatait - s ez a filmkészítési mód példaértékű bármely európai ország filmesei számára.

Az Oké című film sztoriját és a történet ábrázolását tekintve a Hogy szeretsz? című Dogma-filmet idézi, s a nyilvánvaló hasonlóságot a főszereplő Paprika Steen erőteljes jelenléte is erősíti, aki a jól bevált szerepkörnél maradva ismételten megcsalt feleséget alakít, azzal a nüansznyi különbséggel, hogy ezúttal övé a főszerep, nem pedig a sorsüldözött szerelmeseké. A Steen által megformált Agnete - becenevén Nete - lendületes, határozott, erős asszony - ízig-vérig mai nő, háztartást vezet, jól fizető állása van mindemellett kamaszgyerekéről, meleg öccséről és mulya férjéről is gondoskodik. Tökéletes harmóniában működő világa azonban összeomlani látszik, mikor özvegy édesapjánál halálos betegséget diagnosztizálnak. A nagypapát pontosan három hét választja el a haláltól, s Nete az utolsó napokra szeretetteljes és békés környezetet biztosít apja számára - a saját lakásukban. A kínos összezártság okozta feszültség azonban kikezdi a családi békét - a kétségbeesett Nete pedig nekiáll rendbe tenni a dolgokat.

Paprika Steen számtalanszor bizonyított már rendkívül figyelemreméltón a filmvásznon nagy filmek kisebb-nagyobb mellékszerepében, élete első főszerepében pedig alaposan rászolgál a belé fektetett bizalomra. Dinamikus, magával ragadó játékával erőteljesen uralja a vásznat, alakításában Nete izgalmas, értelmes és vonzó figura, a többi szereplőt háttérbe szorítva az abszolút főszereplő. A mellékszereplők diszkréten háttérbe szorított alakításai is figyelemre méltóak, a film legnagyobb ereje a főszereplő átütő alakítása mellett a sajátos humorral tálalt magával ragadó hétköznapi történet varázsában rejlik.