Október elseje!

A hónapindító pénteken - A Zene Világnapja - az ország minden részén izgalmas programok várnak titeket! Kattintás után olvashatod válogatásunkat.

IV. Orosz Zenei Fesztivál 2021 – Csajkovszkij 180+1

Budapest, Debrecen, Tihany, október 1-12.

2021-ben 4. alkalommal indul az Orosz Zenei Fesztivál. Az idei évben is Csajkovszij lesz fókuszban, akinek tavaly ünnepelték születésének 180. évfordulóját, de a vírushelyzet miatt nem tudták a teljes programot megtartani. Ezt szeretnék bepótolni. Csajkovszkij mellett Prokofjev, Muszorgszkij, Klui, Glinka művei is felcsendülnek a fesztiválon. Minden koncerten más-más hangszer lesz középpontban, így hegedű, hárfa, orgona és zongora mutatja be, miként írtak az orosz mesterek.

23. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Gödöllői Királyi Kastély, október 1-3.

Izgalmas és sokszínű koncertekkel várja az MVM Koncertek a már 23. nemzetközi hárfafesztiválon, Gödöllőn, a Királyi Kastélyban a hárfa szerelmeseit. A hagyományosan októberben megrendezésre kerülő fesztiválon a hangszer művészeinek hazai és nemzetközi sztárjai lépnek fel, de fiatal tehetségek bemutatkozására is sor kerül.

100 óra csillagászat

Svábhegyi Csillagvizsgáló, október 1., 19:00

A 100 óra csillagászat programsorozat nyitóestéjén Naprendszerünk 4 óriásbolygója, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz kerül célkeresztbe, és távcsővégre. A nyitóeste előadásában minden műhelytitkot megtudhatunk ezen planéták távcsöves megfigyeléséról, a rajtuk látható felhőalakzatoktól kezdve a gyűrűk és holdak szemet gyönyörködtető rendszerén át. 

Első Józsefvárosi Jazzfesztivál

Rákóczi tér, Budapest, október 1-3., 17:00-tól

Együttlét, harmónia, közös élmény, a zene által a határtalanság megtapasztalása, a jazz szinte valamennyi stílusa, a legismertebb, világhírű és a most induló formációk egy emblematikus helyszínen. A nyárbúcsúztató fesztivált hagyományteremtő céllal rendezik – minden év őszén szeretnék megidézni a jazz segítségével Józsefváros semmihez nem hasonlító, sajátos hangulatát, világát.

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

Tokaj Fesztiválkatlan, október 1-3.

Idén a Tokaj Fesztiválkatlan és közvetlen környezete lesz majd a háromnapos szüreti rendezvény bázisa, de a város számos pontján könnyűzenei koncertek, boros és gasztronómiai forgatag és rengeteg izgalmas program várja az érdeklődőket a “Fehér borok, színes kultúra” jegyében.

PAULANER OKTOBER TEST avagy Margitszigeti Sörnapok Nr.2

Margitsziget, október 1-3.

Idén második alkalommal rendezik meg a Margitszigeti PAULANER OKTOBER TEST sörnapokat az október 1-3-i hétvégén. Az eseménynek a Margitszigeti Gasztro Sétány ad otthont, amelynek hét, vendéglátó kerthelyiség lesz a házigazdája. A csapolt sörkínálat mellett, hazai és nemzetközi kézműves söröket is felsorakoztatnak például a fesztivál védnökét a Paulaner Fest Beer-t, továbbá Cseh Primátor söröket, az ÚJ hazai kisüzemi CECE Hazy söröket, valamint a Horizont kézműves sört, de itt lesz a kedvelt Beer Taylor is.

Kolónia - meneküléstörténetek

Kőbányai Dohánygyár, október 1., 15:00

A STEREO AKT színházi sétára hív a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapatukkal közösen fedezzük fel a helyszín kevesek által ismert múltját. Utunkon elkísér minket Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák világának utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi. Gyökeresen eltérő történelmi és politikai környezetben született meneküléstörténetek elevenednek meg; csak a befogadó ország azonos mindkét esetben: Magyarország az 1940-es évek végén és napjainkban.

Hangszerkesztő - Közös alkotás a Bélaműhellyel

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, október 1., 17:00

A program során a Néprajzi Múzeum gyűjteményéhez kapcsolódva, bemutatják és megszólaltatják  az egyedülálló Hangszergyűjtemény néhány kézbe fogható népi hangszerét, az alkotás pedig közös zenéléssel zárul. A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció: rosta.helga@neprajz.hu 

Nyit a Turbina!

Turbina Kulturális Központ, október 1-3.

A Turbina Kulturális Központ egy háztömbnyi, sokszínű befogadó térrel megkezdi működését a nyolcadik kerületi bázisán. Az épületben kiállítások, koncertek, vásár, nappali buli, és ezen felül folyamatosan bővülő zenei-művészeti programfolyam indul útjára.

Hommage á Barcsay

Modern Képtár - Vass-gyűjtemény, Veszprém, október 1. - január 31.

A kiállítás szervezője a Művészetek Háza Veszprém és Vass László műgyűjtő. A tárlatot Klimó Károly képzőművész nyitja meg, és ő mond bevezetőt a tanítványok nevében.

Sekszpirevszkij – Nyilvános beszélgetés a Hidegháborús színházi gyűjtemény kapcsán

Blinken OSA Archívum, október 1., 17:00

A vörösök besorozták Shakespeare-t? Piroska és a kulákká lett farkas? Titkos lakásszínházban híres színészek rendszerkritikus kabarétréfákat rendeznek? A Hidegháborús színházi gyűjteményből szemezgetvén a fent idézett kérdések mentén Kapunk betekintést az államszocializmus budapesti színháztörténetébe, annak amerikai és nyugati recepciójába. A nyílt szeminárium során a kutatás közös élményét kaphatjuk: színház és hatalom viszonyáról, a szovjetizációról, a kulturális térfoglalás sajátosságairól, illetve a Szabad Európa Rádió szerepéről is lesz beszélgetés a hallgatóság (remélhetőleg) aktív részvételével.

MagdaFeszt

Csokonai Irodalmi Labor, Debrecen, október 1-5.

Immár negyedik alkalommal állítják fókuszba a női sorsokat és a női alkotókat a MagdaFeszt megrendezésével október 1. és 5-e között . A Szabó Magda előtt tisztelgő eseménysorozaton a női sors ismét megannyi fénytörésből mutatkozik meg előttünk.

ÉS-tárlat 2021-ben

FUGA, október 1., 18:00

Megnyitja György Péter esztéta. Kurátor: Kozák Gábor.

A Budapesti Fesztiválzenekar művészeinek kamaraestje

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, október 1., 18:00

Budapest akkor marad élhető, szerethető, lüktető világváros, ha kisközösségek erős, összetartó hálózatából épül fel. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, kulturális életünkben is új platformokra és szokásokra, friss élményekre van szükségünk. Ezt erősíti a Budapesti Fesztiválzenekar és a Főváros együttműködése, melynek keretében az együttes kamaraformációi Budapest fontos intézményeiben adnak minikoncerteket.

Szindbád ma révbe ér

6szín, október 1., 19:00

Révbe érhet-e Szinbád „a nők lovagja, én szegény, én megbűvölt bolond”, vagy tovább bolyong a hajós "kinek vitorláira szívek vannak hímezve". Krúdy Gyula novelláiból színpadra alkalmazta: Bognár Róbert–Schlanger András, versek: Várady Szabolcs.

Hangverseny A Zene Világnapja tiszteletére

Olasz Kultúrintézet, október 1., 19:30

A Galántai táncok verbunkos dallamokat idéző melódiái, a természeti tüneménynek ható kezdet Bartók 3. zongoraversenyének első tételében, a Magyar képekből az Este a székelyeknél vagy a Medvetánc, végül Liszt Ferenc szimfonikus költeményének szüntelen emelkedése és mennyei apoteózisa – emblematikus zenei pillanatok a magyar zenetörténeti múlt legnagyobb személyiségeinek műveiből. E pillanatok esszenciális módon ragadnak meg lényeges karakterjegyeket a három komponista stílusából, gondolkodásmódjából, személyiségéből, s talán az sem lehet véletlen, hogy az utókor e darabokat önmagukon messze túlmutató, szimbolikus jelentésekkel is felruházta, ráadásul ezekről a művekről a világ minden szegletében tudják, hogy magyar talajból sarjadtak.

Teljes titoktartás

Budapesti Távmozi, október 1., 20:00

Kilenc műfordító gyűlik össze egy vidéki kúrián. Egy páncélozott teremben íróasztalhoz ülnek, hogy a legnagyobb titoktartás mellett lefordítsák egy világrengető sikerkönyv utolsó kötetét. De úgy tűnik, hiába minden óvintézkedés: a regény első tíz oldala egyszer csak feltűnik az interneten, és egy ismeretlen zsaroló elképesztő összeget követel, hogy ne hozza idő előtt nyilvánosságra a folytatást. A helyzet egyre feszültebb, mindenki gyanús: ki szivárogtathatta ki a szöveget?