Fesztivál

Első Józsefvárosi Jazzfesztivál

Rákóczi tér
2021. október 01. (péntek) 05:30 - 2021. október 03. (vasárnap) 22:00
Ingyenes

Helyszín:

Rákóczi tér
1084 Budapest, VIII. kerület, Rákóczi tér

Régi adósságát törleszti a Józsefváros. Számtalan világhírű jazz-zenész  született, élt, él Józsefvárosban, indult innen a világhírnév felé, a jazz-zene segítségével egyben a magyar kultúrát is népszerűsítve. Egész zenészgenerációk nőttek, nevelődtek a kerületben, már-már toposz, hogy Józsefváros a cigányzenészek kerülete. A hetvenes években Magyarországon is meginduló jazzélet egyre nagyobb helyet kapott a kerület kulturális életében, a nyolcvanas években megnyíltak az első jazzklubok. A különböző kultúrák, nemzetiségek, nyelvek és hagyományok keveredése nemcsak a 8. kerület, de egész Budapest, egész Magyarország, egész közép-európai életünk meghatározó eleme. Ez a színes kavalkád ad különös ízt, hangulatot mindennapjainknak és ünnepeinknek is. A jazz mindennek a jellegzetes, a különbségeket harmonikus eggyé olvasztó, de az egyéni ízeket megőrző, s - mint minden zene - közösséget teremtő kifejezési formája. Az együttlétre, a harmóniára, a közös élményre, a zene által a határtalanság megtapasztalására mind nagyobb szükségünk van.
Ezt a feloldódást szeretné helybe hozni a zene segítségével a 8. kerületi önkormányzat, amikor 2021. október 1-3-án megrendezi az első Józsefvárosi Jazzfesztivált.
A Rákóczi tér és a Csarnok mint emblematikus helyszín ad majd teret a háromnapos rendezvénynek. A jazz szinte valamennyi stílusa, a legismertebb, világhírű és a most induló formációk, szólók, duók, triók egyaránt szerepelnek a programban. A programokon a részvétel ingyenes.
A nyárbúcsúztató fesztivált hagyományteremtő céllal rendezik – minden év őszén szeretnék megidézni a jazz segítségével Józsefváros semmihez nem hasonlító, sajátos hangulatát, világát.