Oliver Stone Putyinról készít filmet

Az Oscar-díjas rendező és politikai aktivista szerint az amerikaiak nem ismerik igazán az orosz elnököt, ezért fogja magát, és rendez róla egy dokumentumfilmet. Ez az ő keleti nyitása?

Oliver Stone dokumentumfilmet tervez az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról. Az Oscar-díjas rendező és politikai aktivista a múlt héten Moszkvában járt, hogy véglegesítse most készülő új dokumentumfilmjének részleteit, amelyet a Nemzetbiztonsági Ügynökség visszaéléseit feltáró Edward Snowdenról forgat, aki tavaly kapott hároméves tartózkodási engedély Oroszországban. Snowden azt mondta, attól tart, hogy ha visszatér Amerikába lehet, hogy azt nem ússza meg élve. Stone, aki tavaly októberben csatlakozott egy Washingtonben, a kormányzati megfigyelések elleni tiltakozáson, kedden találkozott Putyin elnökkel egy emlékesten, amit Moszkvában a néhai orosz színész és rendező Vaszilij Suksin (A vörös kányafa, A komisszár) emlékére tartottak, ahogy arról orosz média beszámolt.

 

Stone a RIA Novoszti orosz hírügynökségnek adta elő tervét egy új dokumentumfilmfilmről, mondván, hogy „Szívesen készítene egy interjút Putyinnal, mert ő egy olyan állláspontot képvisel, amit az amerikaiak általában nem hallanak." Az ügynökség hozzátette, hogy Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy a Kremlnek tudomása volt Stone szándékáról, hogy a filmet forgasson, de a részletekbe nem ment bele. Stone filmjét  a Nemzetbiztonsági Ügynökség kiszivárogtatójáról, aminek címe a The Snowden Files, várhatóan a jövő év elején kezdik forgatni. Hogy Stone, aki már Fidel Castróról is készített filmet, kritikus vagy támogató hangnemet üt majd meg az orosz elnökkel kapcsolatban, azt még nem tudni, de az utóbbira tippelünk.