Opera a Dunán. Egy fesztivál nyitánya a Dunakanyarban

A Dunakanyar Művészeti Fesztivált idén először rendezik meg a térség kikötőiben: Visegrádon, Nagymaroson, Zebegényben és Dömösön, augusztus 26-tól 29-ig. A belépés ingyenes.

A Duna itt a kultúra forrása is. A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál monstre eseménysorát négy napon át, augusztus 26-tól 29-ig kikötőkben, hajókon és a lábatlani Duna Színpadon tartják. Ezzel búcsúztatják – miként az Operafesztivál művészeti vezetője, Bátori Éva fogalmazott – „ezt az óvatosan szabaddá vált nyarat”.

A Kiváló művész-díjjal kitüntetett Bátori Éva operaénekes így vezeti fel az egyedülálló „vízi zenei” rendezvényt: „A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál reményeim szerint senkiben sem hagy majd kétséget:

az opera mint műfaj ezer arcát megmutatva képes lenyűgözni minden korosztályt,

rendhagyó körülmények között, formabontó közegben és módon, jóllehet soha nem engedve a műfaj rendkívül magas művészeti-szakmai feltételeiből.

Aczél András rendező. Forrás: Bonecz Bendegúz / Dunakanyar Művészeti Fesztivál


A műsor életre hívása során célunk az volt, hogy lehetőség szerint minden korosztálynak (a kisgyermekektől a megszállott operaértőkig és rajongókig) nyújtsunk a klasszikus zenéhez szorosan köthető szórakozási lehetőséget. Nem titkolt szándékunk továbbá, hogy fesztiválunkkal az idelátogatók figyelmét egyúttal a Dunakanyar természeti szépségei, történelmi értékei és a hajózás örömei felé fordítsuk.”

A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál nyitánya augusztus 26-án, 20 órától a lábatlani Duna Színpadon Benjamin Britten Noé bárkája című egyfelvonásos misztériumoperája. Noét Haja Zsolt, Noé feleségét Kálnay Zsófia formálja meg. Közreműködik a Budapesti Énekes Iskola (művészeti vezető: Mezei János és Bubnó Tamás), a debreceni Lautitia Gyermekkar (karnagy: Nemes József), Szulita és Dennis artistaművészek (Led Performers), Bonecz Franciska Yuki és Tóth Laura Mia balettnövendékek (Magyar Nemzeti Balettintézet – művészeti vezető: Radina Dace), valamint a Duna Szimfonikus Zenekar. Koreográfus: Mráz Kornélia. Karmester: Horváth Gábor. Rendező: Aczél András.

A Noé bárkája próbája. Forrás: Bonecz Bendegúz / Dunakanyar Művészeti Fesztivál


Augusztus 27-én a fesztivál keretében kezdetét veszi a Hajózzunk operákkal háromnapos zenei programsorozat. Pénteken 10 órakor koncerthajó indul a budapesti MAHART kikötőből Visegrádra, ahol sokféle zenei műsor várja a közönséget, gyerekeket, felnőtteket egyaránt, este pedig a Visegrádi Királyi Palota teraszán a Magyar Állami Operaház Zenekarának gálakoncertjét hallgathatják meg. Vezényel: Kocsár Balázs, a MÁO főzeneigazgatója. Szólisták: Gál Erika, Kovácsházi István, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Szegedi Csaba és a V4 országok képviseletében fellépő művészek a Visegrádi Csoport megalakulása 30. évfordulójának tiszteletére.

Augusztus 28-án az „operahajó” 14 órakor Visegrádról startol, s három dunai állomáson (Nagymaros, Zebegény, Dömös) köt ki egy-egy koncertre. Augusztus 29-én, 20 órakor az első Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivált a Hazám, hazám gála zárja Lábatlanban, a Gerenday-ház szabadtéri színpadán. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar. Karmester: Hámori Máté.

Haja Zsolt. Forrás: Bonecz Bendegúz / Dunakanyar Művészeti Fesztivál


Az Operafesztivál a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében valósul meg.