Öt kihagyhatatlan film, a Rock n' Roll hőskoráról

Amerika 50-es, 60-as éveiről, és annak meghatározó zenészeiről rengeteg életrajzi dráma, vagy fiktív mozi készült. De melyek azok a filmek, amiket bármikor elővehetünk, ha jó muzsikára vágyunk? Erre a kérdésre ad választ a mai összeállításunk.

Cadillac records

Az 50-es években járunk, egy chicagói lemezkiadónál a Chess Records-nál. A cég arról lett híres, hogy olyan blues és rock n’ roll előadóknak indította el a karrierjét, mint Muddy Waters, Chuck Berry, Willie Dixon, vagy a fantasztikus Etta James. A film a zenészek életét, a kezdeti nehézségeket mutatja be, és elénk varázsolja az ötvenes évek Amerikáját. A főbb szerepekben Adrien Brody-t, Beyoncé-t és Jeffrey Wright-ot láthatjuk.

Ray

Ray Charles élete a zene nélkül is roppant izgalmas és megindító volt, muzsikájával viszont bevonult a halhatatlanok közé, így nem csoda, hogy megihlette Taylor Hackfordot, aki nem csak rendezte, hanem írta is a filmet. A hétévesen megvakult sztár életét gyermekkorától követhetjük végig, zseniális zenékkel fűszerezve. A zenészt Jamie Foxx alakítja, aki játékáért átvehette a legjobb színésznek járó Oscart.

A rock 'n' roll ördöge (Great Balls of Fire!)

Jerry Lee Lewis kétségkívül az egyik legnagyobb és legharsányabb rock n’ roll sztár volt, lenyűgöző zenei tehetsége, és a mindent elsöprő színpadi jelenléte a legnagyobb sztárok közé emelte. 1956-ban Memphisbe költözik, hogy letaszítsa trónjáról a „Királyt” Elvist és, ha ez nem is sikerült, de az egyik legismertebb előadó lett. Viszont kiállhatatlan, arrogáns viselkedése miatt „Gyilkosnak” becézett zenész elkövet egy komoly hibát, ami az egész karrierjét beárnyékolja. Dennis Quaid, aki maga is kiválóan zongorázik, lebilincselő alakítást nyújt Lewis szerepében.

A nyughatatlan (Walk the Line)

Ha valami, akkor Johnny Cash élete kétségkívül filmre kívánkozik. Testvére tragédiája, a fiatalkora nyomora arra ösztökéli, hogy otthagyja a vidéket és zenészként próbáljon boldogulni. A film nagyon okosan nem csak Cash-re koncentrál, hanem a nagy szerelmére, June Carterre is, így kettejük kapcsolata és örökös harca, feledhetetlenné teszi a filmet. A főszerepekben Joaquin Phoenix-t és Reese Witherspoon-t láthatjuk.

Doors

Elérkeztünk a hatvanas évek Amerikájához, ahol bár tombolt a rock n’ roll, de feltűnt egy új generáció, akik már a következő nagy zenei irányzathoz a rockhoz vonzódtak. Oliver Stone sosem ijedt meg a nehéz témáktól, és ez alól Jim Morrison zenekara sem kivétel. A film remekül visszaadja a 60-as évek második felének LSD mámorban úszó Kaliforniáját, a vietnámi háború miatti zűrzavaros időket, ahol feltűnik egy zenekar, egy erősen szuggesztív frontemberrel. Val Kilmer élete alakítását hozza a filmben, olyan szinten egybeforr a szereppel, ahogy azt csak a legnagyobbak teszik. Érdekesség, hogy a felhangzó dalokat is ő énekelte fel, annyira hasonlított a hangja a fiatalon elhunyt Morrison hangszínéhez.

Ezek a filmek (persze a teljesség igénye nélkül) bizonyítják, hogy a rock n’ roll halhatatlan, és bár a sztárok java már egy égi zenekarban szaggatja a húrokat, de dalaik máig velünk vannak. Egy következő cikkben folytatjuk összeállításunkat, az újabb kori zenés filmekkel.