Pálcán nyújtva

A világ legismertebb varázslója (tanoncozni már nem mernénk) és barátai a végső összecsapásra készülnek a sötét nagyúrral és gyilkos követőivel. A kettébontott finálé első felében határozottan nem nekik áll a zászló. Ám, mint tudjuk, a remény hal meg utoljára. Vagy Voldemort?

Ketten egyek – kellett ez?

Jó ez a felesbe csonkolás, kellett ez? – kérdezi minden rajongó. Igen, jó. Az esztendők során a könyvek tartalma "komolyodott", pontosabban felnőttesebbé vált – ez Rowling nagy érdeme, miszerint egyaránt értően tud beszélni a kamaszkor előttieknek és utániaknak és a tomboló hormonkorszak kisembereinek a nyelvén –, amit követtek a filmek is, a gyerekfilm-rendezőt (Columbust) a sötétebb tónusú veszedelmekre és felnőtt-drámákra fogékonyabb direktorok (Alfonso Cuarón, Mike Newell és David Yates) váltották. A kidolgozottság, a szálak, az okok és okozatok kibontása pedig megnövelte a terjedelmet, minden apróságot meg kellett magyarázni. S míg korábban Steve Kloves, a széria forgatókönyvírója (kivéve a Harry Potter és a Főnix Rendjét, annak sztoriját Michael "Kapcsolat" Goldenberg írta) rendre bajba került, melyik ujjába harapjon, hogy az összes regényrészletet követelő rajongók is és "szimpla", az írott mű varázsvilágát alig vagy egyáltalán nem ismerő mozi-nézőknek is eleget tegyen, most kényelmes helyzetbe került. Mert a duplikálással a történet minden, dramaturgiailag lényeges momentuma helyet kaphatott.

A felvezetés már csak ilyen

Mindennek azonban mutatkozik egy olyan hátránya, hogy az első felvonás nem tagadhatja le magáról, hogy első felvonás, felvezetés a végső nagy csatára. Ennek a voltának ez a rész nem is kívánt ellent mondani. Szépen, komótosan – ha úgy teszik: kellő kalligráfiával – felrajzol mindent, hogy aztán majd júliusban lerombolja. A rajzolat – az építkezés – velejárója, hogy nem minden pillanatában feszült, legalábbis látványosan mozgalmas, de velejárója az is, hogy meg kell teremtenie a megfelelő hangulatot. Yates ha nem is olyan látomásos tehetséggel, mint ahogyan a pletykák szerint a rendezés kapcsán anno szóba került Guillermo del Toro (A Faun labirintusa) tehette volna, de ügyes iparos módjára megtette, ami a hangulatba kerüléshez szükségesnek mutatkozott.
A Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész nyitánya – a mágus tinédzserek elválása a mugli rokonaiktól – a széria legjobban sikerült kezdete, ám a film egyik legjobban kidolgozott jelenetsora nem élőszereplős, hanem animációs. Ez a három testvér meséje, amikor kiderül, mik a Halál ereklyéi, hogyan és mire lehet használni azokat. S az eluralkodó vészhangulat ábrázolása különösen jól sikeredett a minisztériumbeli szcénákban, amikor a sárvérűek (nem "fajtiszta varázslók") ellen a náci propagandára jellemző "fajelmélet" jegyében dolgoznak az alkalmazottak, és masíroznak az egyenruhások.

Sötét idők

Bizony, sötét idők járnak a mágusokra (és a muglikra). Miután Perselus Piton (Alan Rickman) végzett Dumbledore professzorral (Michael Gambon), a támasz nélkül maradt Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson) egyre reménytelenebb és zaklatottabb kóborlása során a sötét nagyúr, Voldemort (Ralph Fiennes) halhatatlanságának titkát: a hétté osztott lélekdarabjait – a horcruxokat – és a legendás halálereklyéket kutatja, amik páratlan uralomhoz segítik a birtokosukat. Az egyre erősebb Voldemort csatlósaival – köztük Harry keresztapjának gyilkosával, az őrült Bellatrix-szel (Helena Bonham Carter), a hatalomvágyó Lucius Melfoyjal (Jason Isaacs) – és halálfalóival uralma alá hajtja a Mágiaügyi Minisztériumot. Következő célpontja a Varázslóképző Iskola, de mindenekelőtt fő ellenségével, Harryvel akar végezni. A gyilkos háború elkerülhetetlen.

Jó tanács

Fontos tanács a szülőknek, hogy a thrillertónusokkal, horror-elemekkel fokozottabban operáló első utolsó felvonás nem a kiskorúak mozija, nem gyerekmese. A Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész elővarázsolja a szükséges hátborzongató-nyomasztó hangulatot, és komoly, határozott ígéreteket tesz a legvégső felvonást illetően. Látványos tömegharcokat sejtet, nagy párbajokat előlegez – nyilvánvalóan elsősorban a fő-ősellenségek, Harry és Voldemort között –, és őszintén szorítunk, hogy képes legyen meg is felelni az önmaga által támasztott elvárakozásoknak. Yates és stábja a két utolsó epizód kapcsán most volt a könnyebbik helyzetben, és sikerrel vette az akadályokat. A neheze viszont csupán "most" jön. Pontosabban 2011. július 15-én.

Kinek ajánljuk?
- Mindenkinek, de tizenkét év alatti gyerekeknek csak felnőttek kíséretében. (Komolyan!)
- Akik nem élhetnek – és halhatnak – Harry Potter nélkül.
- Halálfalói ambíciókra törőknek.

Kinek nem?
- Akik bárhogy is van, de kinevetik a varázspálcákkal hadonászókat.
- Megingathatatlan racionalistáknak.
- Alkotói filmek rajongóinak.

8/10